Fatih Sultan Mehmet Portresi İstanbul’a Geliyor

bellini-portre

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bugün güzel bir açıklama yaptı. Özellikle sanatseverlerin mutlu olduğu açıklamada Fatih sultan Mehmet’in orijinal portresini 770.000 £’e satın aldığını açıkladı. Fatih Sultan Mehmet portresi Gentile Bellini tarafından çizilmişti.

Portre “Daimi Sergilenen Sanat Eserleri” – National Gallery eserleri arasında yer alıyordu. Bellini, İstanbul’a davet edilen ressamlar arasında yer almıştır. Açık fikirli bir kişi olduğu için Batı resmine ilgi göstererek sarayında Gentile Bellini’nin yanında Constanza da Ferrera gibi ünlü İtalyan sanatçıları da ağırladı Fatih Sultan Mehmet. Sanata önem verdi ve portre resimciliğinin en güzel örnekleri verilmiş oldu. Bir nakkaşhane kurdurarak burada düzenli eserlerin çıkmasına imkan sağladı.

Fatih Sultan Mehmet Portresi

Açık arttırmada satın alınan ve İstanbul’a getirilecek olan portreyi 1429-1507 yılları arasında yaşamış olan ve 1479’da İstanbul’a davet edilen Gentile Bellini çizmişti. Bu portrede Fatih sultan Mehmet’in yanında bir kişi daha var. Bu kişinin kim olduğu henüz belli değil. Fakat tablodaki kişi hakkında iki farklı teori bulunuyor. Bunlardan birisi padişahın üç oğlundan biri olduğu. Başka bir teoride ise Batılı bir kişi olduğu ileri sürülüyor. Tablonun sağ alt köşesine aynı zamanda Latin harfleri ile bir de tarih not düşürmüş. Bu tarih ise 25 Kasım 1480’i gösteriyor. 

Ekrem İmamoğlu’nun açıklama yaptığı tweeti buradan görebilirsiniz.

Sevgilerle…

Yorumlarınız benim için değerli!