4 Yaş Çocuklar için Eğlenceli Oyunlar

Çocukların her dönem için farklı büyüme atakları ve bu atakların getirdiği bazı ihtiyaçları vardır. Her yaşta farklı sendromlar ortaya çıkar ve ailelerin, kitapların, oyunların ve hatta bazen uzmanların da desteğiyle bu dönemler daha kolay geçirilebilir. Günümüz ebeveynlerinin daha bilinçli olduğu göz önünde bulundurulduğunda destek alan çocuk oranı da epey artmıştır ve bu sayede büyüme atakları çocuklarda psikolojik travma yaratmayacak bir şekilde atlatılmaktadır.

4 Yaş Oyunların Çocuk Gelişimine Etkisi

Yetişkinlerin maddi ve manevi kendine has problemleri olabildiği gibi çocukların da her yaş grubunda farklı problemleri bulunur. Hayata adapte olabilmek, sürekli yeni bir şeyler öğrenmek, derdini ve sıkıntısı nasıl ifade edeceğini bulmak çocuklar için oldukça yorucu süreçlerdir. Bu yüzden çoğu zaman yaramazlık yapan, sürekli ağlayan, bağıran çocukların bunları yapmasının nedeni temelde büyüme sancılarıdır ve en çok böyle dönemlerde ilgiye ihtiyaç duymaktadırlar.

Çocukların büyüme ataklarını, sendromlarını ve ihtiyaçlarını gözeten ebeveynler ve eğitimciler her bir atak için çocuklara şefkatle yaklaşmalı ve o dönemki ihtiyacını gidermelidir. En önemli büyüme ataklarından birisi ise 4 yaş sendromudur. Her çocukta farklı etkisi olsa da genelde çocukların bu sendromda çoğu huyunun değiştiği gözlemlenir. Benliğini arama çabası, zevklerinin farkında varması ve kişiliğini tanıması ile başlayan bu süreçte birçok davranışları değişebilmektedir.

Özellikle istemediği şeyleri sürekli reddeden, genelde hep “hayır” cevabı veren 4 yaş sendromu yaşayan çocuklara karşı ebeveynlere ve eğitimcilere çok sorumluluk yüklenmektedir. Çocuklar için en temel ihtiyaçlardan biri olan oyun, bu dönemde de eksik edilmemelidir. Anlayışın, ilginin, sevginin ve şefkatin mutlaka dozunda gösterilmesi gereken bu dönemde, çocukların hem zekâsını hem de fiziksel kabiliyetlerini geliştirebileceği türlü oyunlar bulunmaktadır. Yalnız başına veya kalabalık ile oynanabilen bazı 4 yaş oyunları şunlardır:

Sözlü Oyunlar

Bu yaş grubundaki çocuklar için dil gelişimini sağlamak adına sözel zekâsını çalıştırmaya yönelik oyunlar oynatmak oldukça önemlidir. Kafasında tuttuğu bir nesneyi tarif ettirmek, kelime türetmesini sağlamak, birlikte kitap okumak, kitaplardaki resimleri sözlü bir şekilde tasvir ettirmek kelime dağarcığının gelişmesi açısından faydalı olacaktır. Karşılıklı hislerin anlatılmasına olanak sağlamak da size olan güvenini artıracak ve kendini ifade etmeyi öğrenmesini sağlayacaktır. Beraber bir şarkı uydurup, bu şarkı ile dans etmek de hem eğlenceli bir aktivite olacak hem de bedensel gelişimini destekleyecektir. Ayrıca bu dönemde yaşına uygun bir şekilde yabancı dil etkinlikleri yaparak başka bir dil öğrenmesinde de katkıda bulunulabilir.

Kâğıt-Kalem Oyunları

Görsel zekânın gelişmeye en müsait olduğu zamanlardan biri olan bu dönemde fark bulmaca, hayal edip bunu resme dökmece veya çizilen resmi taşırmadan boyamaya çalışmaca gibi aktiviteler hem el becerisini geliştirecek hem de eğlenceli vakit geçirtecektir. Farklı boya türleri ile dokuları ayırt edebilmeyi ve renkleri birbirine karıştırarak yeni bir şeyler elde etmeyi de öğrenirler.

Dijital Oyunlar

Çocukların oyun oynarken zihinsel becerilerini geliştirebilecekleri ve aynı zamanda eğleneceye doyabilecekleri oyunlar ile de sonuca gitmek mümkün. ABC Kids, MentalUP Zeka Oyunu ve bunlara benzer oyunların çocukların gelişimine katkısı oldukça fazla. Üstelik MentalUP’ta hiçbir reklam yok ve tüm içerikler çocuk gelişim uzmanları tarafından hazırlanıyor. Buna ek olarak dilerseniz ücretsiz biçimde çocuk spor egzersizleri de yapma imkanı mevcut.

Oyuncaklar

Ev, araba, bebek gibi oyuncaklarına ek yapboz, hamur, Lego, renk küpleri, kinetik kum veya Kinex gibi malzemeler sayesinde çoklu zekâ gelişimine fayda sağlamak mümkündür. Normal oyuncaklara ek mutlaka yaşına uygun zekâ geliştiren oyuncaklar araştırılmalı ve güvenlik önlemi olarak çocuklar gözetilerek oynatılmalıdır.

Yorumlarınız benim için değerli!