Kimi zamanlarda yataktan çıkmamak, kendinle ilgilenmemek, okula/işe gitmemek isteyebilirsiniz. Bunlar oldukça normal. Hatta bazen gerekli. Durup dinlenmek, bütün bir günü hiçbir şey yapmadan geçirmek belki de yapmamız gereken bir süreç. Koca bir ülke olarak yastayız. Hadi ayağa kalkalım ve bu sabah mutlu uyanalım günleri hepimiz için uzak görünüyor. Yas sürecini de yaşamak gerek. Günlük işlerimizi yapabilmek, sorumlulukları yeniden elimize almak, para kazanmak, okumak, çalışmak zorundayız. Baştan başlamak için motivasyon bulmak aslında sadece günlük işlerimiz için bile motivasyon bulabilmek derecesine inmiş olabilir. Gelin hep beraber neler yapabiliriz bakalım..
Bu dönemde kendinize fazla yüklenmeyin. Tüm gün yalnızca bir veya iki görevi yerine getirebilirseniz, sorun değil. Ne kadar küçük olursa olsun tamamladığınız her görev veya hedef için kendinizi tebrik edin. Bu, güveninizi ve motivasyon duygunuzu geliştirmenize yardımcı olacaktır.
Haberleri okumak veya internette gezinmek, sizi bitkin ve olumsuz hissettiren insanlarla konuşmak… Tüm bu faaliyetlerin ruh haliniz ve motivasyonunuz üzerinde etkisi olabilir. Örneğin sabah kalkıp Müge Anlı açmak yerine sakinleştirici bir müzik açın, arkadaşlarınızla çıkın ya da kitap okuyun. Negatif duygular yerine minnettarlık duygularına odaklanın.
Bu yazı da ilginizi çekebilir: Hayat Felsefesi Oluşturmak
Rutin olarak yapmanız gerekenleri bir kağıda yazın ve yanına onay kutuları çizin. Yaptığınız her görevin yanına bir tik atın. Bu size görev bitirmiş olmanın getirdiği huzuru verecektir.
Nasıl Motive Olabilirim?
- Kendinize belirli, ulaşılabilir bir hedef belirleyin.
- O hedefi hayatınıza nasıl dahil edeceğinizi, bunun gerçekleşmesi için ne yapmanız gerektiğini düşünün. Ardından bir zaman çerçevesi koyun (bir hafta veya bir ay gibi).
- Hedefinizi küçük, kolay görevlere bölün ve her adımı tamamlamak için düzenli hatırlatıcılar ayarlayın.
- Ailenizi ve arkadaşlarınızı destek olarak kullanın. Onlara hedeflerinizden bahsedin ve sizi motive etmeye yardımcı olmaları için onlardan söz alın.
- Hedeflerinizi ve ilerlemenizi düzenli olarak gözden geçirin. İlerlemeyi görmek başlı başına harika bir motive edicidir ve ayrıca özgüveninizi geliştirir.
- Yeni hedefler belirlemeye devam edin. Gelecek hafta, gelecek ay ve gelecek yıl neyi başarmak istediğinizi düşünün. Her seferinde bir hedefle mücadele edin, böylece bunalmış hissetmezsiniz.
- Aktifliğinizi yüksek tutun. Çoğu insanın yeni bir alışkanlık geliştirmesi yaklaşık 2 ay sürer, ancak bazı insanlar için çok daha uzun sürebilir. Aktif olmayı ve rutini korumak, zamanla daha otomatik olarak rutinleri tamamlamanızı sağlar.
- Akıl hocaları bulun, örneğin, örnek aldığınız ve değiştirmek istediğiniz alışkanlık konusunda deneyimli biri. Aynı ilgi alanına sahip sosyal veya destek grupları bulmak, bir akıl hocası bulmanıza yardımcı olabilir.
- Kendinizi pozitif insanlarla çevreleyin. Olumlu arkadaşlar ve aile, olumlu iç konuşmanızı geliştirir. Bu aynı zamanda depresyon ve anksiyete belirtilerini yönetmeye yardımcı olur.
- Ruh sağlığınızı iyileştirmek için egzersizi günlük hedeflerinizden biri olarak kullanın. Havalar güzelleşiyor. Her gün kendinize 20 dakika yürüyüş söz verin.
En İyi Motivasyon Kitapları
- William H. McRaven – Yatağını Topla
- Angela Duckworth – Azim
- Roman Gelperin – Motivasyon Rehberi
Sevgilerle
Bu yazıyı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızdan paylaşırsanız fazlasıyla teşekkür etmiş olursunuz.
Daha fazla bilgi için beni sosyal medyada takip etmeyi unutmayın – Facebook, Instagram, Pinterest ve Twitter.
Yorumlarınız benim için değerli!