Öfke gayet normal ve sağlıklı bir duygudur. Ancak birçok çocuk öfke duygusunu ve saldırgan davranışı birbirine karıştırmaktadır. Çocuklarda Öfke Kontrolü Nasıl Yönetilir? Kitap Önerileri Nelerdir?
Çocuklar hissettikleri duyguların farkında olmadığı takdirde hayal kırıklığı ve öfke bir anda meydan okuma, saldırma ve saygısızlığa dönüşebilmektedir. Kontrol edilmeyen bu davranışlar serbest bırakıldığında kavga, tükürme ve alay etme gibi davranışlara da yol açabilmektedir.
Sinirlerini yatıştırmakta güçlük çeken çocuklar için öfke yönetimini öğretebilmek adına aşağıda yer alan stratejileri kullanmayı deneyebilirsiniz;
Duygu ve davranış arasındaki farkın ayrımını yapın:
Çocuklara duygularını belirtmeyi öğretin. Öfkelendiklerinde, hayal kırıklığına uğradıklarında bunu sözlü olarak ifade edebilmelerini sağlayın. Kızgın olmanın sorun olmadığını ama kızgın olduğu için vurmanın doğru bir davranış olmadığını anlatın. Kızdıklarında davranışlarını kontrol altında tutabildiklerini görmeyi sağlayın.
Çocuklara öfkeyle nasıl başa çıkacaklarını öğretmenin en iyi yolu, onlara kızgın hissettiğinizde duygularınızla nasıl başa çıktığınızı göstermektir. Çocuklar öfkenizi kaybettiğinizi izlediklerinde, muhtemelen aynı şeyi yapacaklardır. Ama duygularınızla daha sakin bir biçimde başa çıktığınızı gördüklerinde bunu da dikkate alacaklardır.
Çocuklarınızın yetişkinlerin de sinirlendiğini anlamaları için öfkelendiğiniz ve hayal kırıklığı yaşadığınız anları onlara gösterin. Örneğin; “önümüzde duran arabanın o çocukların karşıdan karşıya geçmesine izin vermediği için kızgınım. Ama güvenle geçebilmeleri için duracağım.” Duygularınızı sözle ifade etmek, çocuklara duyguları hakkında konuşmayı öğretir.
Ayrıca, çocuklarınızın önünde soğukkanlılığınızı kaybettiğinizde davranışlarınızın sorumluluğunu mutlaka üstlenin. Örneğin; “Bugün kızdığım zaman beni bağırırken görmek zorunda kaldığın için üzgünüm. Sinirlendiğimde sesimi yükseltmek yerine sakinleşmek için yürüyüşe çıkmalıydım. “
Öfke kuralları oluşturmak:
Birçok aile evin içinde kapıların çarpılmasını, yüksek sesle bağırarak kavga edilmesini önemsemezken çoğu aile de bunlara çok da az tolerans gösterebilir.
Beklentilerinizi karşılayacak yazılı ev kuralları oluşturun. Bu öfke kuralları özellikle başkalarına karşı saygılı davranmayı içermelidir. Fiziksel saldırganlık, eşyalara zarar verme veya sözlü tartışma da kötü sözler söylemeyi ele alın. Böylece çocuklar sinirlendiklerinde evin içinde kimseye sataşamayacaklarını, eşyaları bir yere fırlatamayacaklarını bilirler.
Başa çıkma yollarını öğretin:
Çocukların öfkeleriyle başa çıkmanın yollarını bilmeleri gerekir. “Kardeşine vurma” demek yerine, hayal kırıklığına uğradıklarında neler yapabileceklerini açıklayın. “Bir dahaki sefere sözlerini kullan” veya “Kızgın hissettiğinde ondan uzaklaş” deyin. Ayrıca üzüldüklerinde kullanılabilecek bir sakinleştirme kiti de oluşturabilirsiniz. Bir kutuyu boyama kitabı ve boya kalemi, güzel kokan losyon veya rahatlatıcı müzik gibi sakinleşmelerine yardımcı olabilecek öğelerle doldurun. Duyularıyla meşgul olmak, zihinlerini ve bedenlerini sakinleştirmeye yardımcı olabilir.
Çocuklarda öfke kontrolü için kaynak alınabilecek kitap önerileri;
- Tavşancan ile Faresu – Karlı Gün – Axel Scheffler
- Bir Kurbağa Gibi Sakin ve Dikkatli-Aktivite Kitabı / Eline Snel
- Hazırım-Sakinleş Öfkeli, Hayal Kırıklığına Uğramış ve Üzgün / Jennifer Moore-Mallinos
- Tırtık Tütüyor! / Robert Starling
Bu listedekiler özellikle 3-6 yaş için en iyi öfke kontrolü kitapları. Bunları okuduktan sonra üzerine konuşmak oldukça önemli. Çocuklar İçin Mindfulness Kitapları başlıklı yazımı da okuyabilirsiniz.
Sevgilerle
Bu yazıyı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızdan paylaşırsanız fazlasıyla teşekkür etmiş olursunuz.
Daha fazla bilgi için beni sosyal medyada takip etmeyi unutmayın – Facebook, Instagram, Pinterest ve Twitter.
Yorumlarınız benim için değerli!