Çocukların/Bebeklerin Yaratıcılığını Geliştirmek

Sürekli ziyaret ettiğimiz rengarenk oyun parklarının aslında çocukların yaratıcılığını öldürdüğünü biliyor musunuz? Bu yazıda çocukların yaratıcılığını geliştirmek üzerine bir paylaşım yapmak istiyorum.

“Mimar Ömer Kapınak ilk kez 2. dünya savaşından sonra Hollanda’da icat edilen çocuk oyun parklarının amacı ve çocuklar üzerindeki etkileri üzerine ufuk açıcı bir paylaşımda bulunmuş. Bir mimarın gözünden, çocuk parklarının geçirdiği evrimi ve bu parkların çocukların düşünsel gelişimi üzerindeki etkisini ele almış.” (Kaynak)

Hollanda’da savaş sonrası artan çocuk nüfusu ile beraber, oyun alanlarının yetersiz kalması belediyeleri çözüm üretmeye götürmüş. Ve mimar Aldo Van Eyck’a 1947 yılında bu sorunu çözme görevi verilmiş.

oyun parkı

Eyck’ın tasarladığı 700’den fazla oyun alanı, mevcut ağaç ve bitkiler dışında malzeme içermiyordu ve çocukların yaratıcılıklarını teşvik edecek düzende, yani tamamen sade yapılardı.

Hiyerarşik olmayan oyun düzeninde bütün çocuklar eşitti. Ayrıca herhangi bir oyun şekli dikte edilmediği için çocuklar tamamen kendi yaratıcılıklarını kullanarak oyun kurabiliyorlardı. 

oyun parkı

(Yazının tamamını Listelist adresinden okuyabilirsiniz.)

Aslında bunu ben evimize aldığımız oyuncaklara da indirgemek istiyorum. Tamamen kendinden ışıklı, müzikli kompleks oyuncaklar üzerinden çocuk nasıl bir hayal kurabilir ki? O yüzden evi oyuncaklara boğmak yerine kendi tasarladığımız oyuncakları çocuklara vermek çok daha önemli diye düşünüyorum.

İlginizi çekebilecek bir yazı; Bebek Gelişim Seti Siparişim

Aslında bunun için etkinlik ararsanız Google’a Montessori aktivitesi yazıp bir sürü el yapımı oyun üretebilirsiniz. Ben burada birkaçını paylaşacağım.

Görsellerin üstüne tıklayarak büyümüş hallerini görebilirsiniz. Aslında benim temel olarak paylaşmak istediğim evde kendiniz bir şeyler geliştirmeniz. Mesela benim ninja geçenlerde dürbün istedi. Gecenin köründe dürbün bulamayacağımız için tuvalet kağıdı rulolarından dürbün yapmayı denedik. Böylece aslında tek bir malzemeden başka şeylerde olabileceğinin sinyalini vermiş olduk. Eğer bu şekilde başka malzemelerden oyunlar türetirsem bunun algısının iyice çocukta oturacağını böylece yaratıcılığının da gelişeceğini düşünüyorum.

Tabii konunun uzmanı falan olmadığım için keskin bir iddiada bulunamam 🙂 Bunlar hep internette okuduğum ve bana doğru gelen bilgiler.

Sevgilerle..

4 Comments

  1. çok ilginç; böyle birşeyi ilk defa duydum .

  2. finlandiyada çocuklar 3. sınıfa kadar sadece bu şekilde hayal güçlerini geliştiriyorlar bencede çocukları belli bir kalıbın içine sokmak çok yanlış yani agaç yesil değil sen ne istiyorsan o renge boyamalıki hayal gücü gelişsin

  3. […] yaratıcılığını geliştirmek için farklı etkinlik önerileriniz varsa yorumlarda […]

  4. […] işleri, çocukların sorumluluk ve kendine güvenmeyi öğrenmelerine yardımcı olur. Çocuklara düzenli ev işleri vermek, onlara sorumluluk […]

Yorumlarınız benim için değerli!