Dijital Dünyadan 10 Adımda Uzaklaşın

dijital-detoks-nedir

Instagram, Twitter ya da Facebook. Dijital dünya çok mu zamanınızı alıyor? Bu yazıda size dijital detoksumu yaparken uyguladığım on adımı açıklayacağım. Kolay gibi görünen dijital detoks aslında zor bir süreç. Benim uyguladıklarım umarım sizin de işinize yarar; Dijital Dünyadan 10 Adımda Uzaklaşın!

Dijital Dünyadan 10 Adımda Uzaklaşın

Ben neler yaptım ve sonunda neler yaşadım anlatayım,

Öncelikle her gün bir saatimi mutlaka dijital aletlerden uzak geçirmeye çalışarak işe başladım. Ben bağımlı değilim ki demeyin! Ben de kendime öyle diyordum fakat farkettim ki o telefon elimden hiç düşmüyor. Dijital mecra derken yalnızca sosyal medyaya odaklanmayın lütfen. Tüm platformlardan bahsediyorum. Örneğin dergi okuduğum dergilik uygulaması ya da Medium gibi makale paylaşılan yerler. Ekrandan uzak kalmayı anlatıyorum bu yazıda size. Mümkünse bu 1 saat süresince TV de açmayın. Elektronik bir detokstan faydalanıyoruz. Dijital detoks faydaları gerçekten saymakla bitiremeyeceğim kadar çok.

İlgili içerik: Karantina Günlerinde Dijital Okumalarım

Yatağa girmeden en az yarım saat önce tüm elektronik cihazları kaldırın. Bu kısım biraz zor oldu. Çünkü yatmadan önce her zaman son gördüğüm umrumda bile olmayan bir arkadaşımın story’si falan oluyordu. Bunu aşmak için yatmadan önce en az 10 sayfa kitap okuma ve direkt yatıp uyuma kuralı koydum kendime. Çok işe yaradı.

Dijital detoks nedir?

Yemek zamanlarında Güldür Güldür açıp izleyen tayfa size de merhaba! Sofralarınızdan telefon ve tabletlerinizi uzaklaştırın. Onun yerine tekseniz yemeğinizi yiyin ve kalkın. İki ya da üç kişiyseniz kimsenin yemek sofrasına hatta mümkünse yemek yediğiniz odaya elektronikleri sokmamasını isteyin. Yemek sohbeti güzeldir dostlar.

İşinize yaramayan yüzlerce bültene mi üyesin? Hepsini iptal edin. Mailinize sürekli düşen ama asla okumadığınız abonelikleri tek tek iptal etmelisiniz. Bildirimlerinizi kapatın ya da sessize alın.

Her gün en az 10 dakika hiçbir şey yapmadan oturabilir misiniz? Kendine güvenen yiğitler 20 dakikayı deneyebilir. Sadece kendinize ayıracağınız sessizce kendinizi dinleyeceğiniz mükemmel bir 20 dakika verin.

Telefonunuzu yanınıza almadan başka bir odaya geçebiliyor musunuz? Hadi gelin bunu telefonu almadan yürüyüşe çevirelim.

Arkadaşlarınızla buluştuğunuzda elini telefona atan ilk siz olmayın! Karşınızdaki telefonuyla oynasa da siz elinize almayın. Bu süre beş dakikayı geçerse ortamı terk edin.

İlgili İçerik: Whatsapp Alternatifi 4 Uygulama

Hobilerinizi yaparken dijitali değil yaratıcılığınızı kullanın. Bakın bu çok önemli. Yemek yaparken, resim yaparken ya da spor yaparken telefonu, tableti, televizyonu boşverin. Kendinizi dinleyin. Neler yapabileceğinizi görün.

Rutinlerinizi değiştirin. Kahve içerken Instagramda takılmak yerine basılı bir dergi ya da kitap okumayı deneyin.

Tatile story atmak için çıkmayın. Güzel bir kafeye gittiğinizde ilk düşünceniz hangi köşesinde fotoğraf çeksem olmasın.

Bunlar benim uyguladıklarım ve sonuç aldıklarım. Iphone kullanıcıları rahatsız etme modunu bilirler. Ben bu yazıyı yazarken telefonum rahatsız etme modunda. Sürekli yanıp sönen bir telefon ışığı, whatsapp grup yazışmaları bir numaralı dikkat dağıtıcılar.

Instagramı gün içinde hiç açmıyorum. Blog yazarlığından gelen paylaşım yapma zorunluluğu ve aktif kalma zorunluluğum var. Yalnızca yazdığım yazıların paylaşımlarını hızlı bir şekilde yapıp sosyal medyadan ayrılıyorum. Başkalarının neler paylaştığına bakmıyorum. Önemli bir şey olduğunda ölüm, doğum, evlilik gibi bunları zaten annemden telefonda öğrenebiliyorum.

Dijital dünya olmadan eksik kalırız belki kültürel anlamda ama zamanınızı yönetmesine izin vermeyin. Siz zamanınız içerisinde ona bir yer verin ve siz onu yönetin. Unutmayın her şey planlamadır!

Bu yazıyı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızdan paylaşırsanız fazlasıyla teşekkür etmiş olursunuz.

Daha fazla bilgi için beni sosyal medyada takip etmeyi unutmayın – Facebook, Instagram, Pinterest ve Twitter.

Sevgilerle

Yorumlarınız benim için değerli!