Gıda katkı maddeleri, paketli gıdalarda bulunan kimimizin oldukça dikkat ettiği kiminin de asla okumadığı detaylar. Ambalajlarında oldukça önemli bilgiler yer almasına rağmen maalesef hala birçoğumuz etiket okuma alışkanlığından oldukça uzak. Aldığımız ürünün tuz, protein, şeker ve yağ miktarı gibi sağlığımızı direkt etkileyecek önemli bilgilerinin olduğu bölümden bahsediyorum.
Türkiye’de etiket okuma alışkanlığı %50 gibi bir oranda. Son kullanma tarihine bile bakmaya yeni yeni başladık. Ürünlerin raf ömrünün uzun olması için içeriğe birçok katkı maddesi eklendiğini biliyoruz ama ne kadar dikkat ediyoruz?
İlişkili Yazı: Sağlıklı Beslenmeye Nasıl Başladım?
Gıda Katkı Maddeleri Nelerdir?
Aslında 8000’in üzerinde katkı maddesi mevcut. Bunlardan orana bakıldığında çok azı güvenilir olan E koduna sahip. Gıda katkı maddesi E kodu güvenilir gıda maddesi anlamına gelse de fazla kullanımı yine de yan etkiler gösteriyor. Örneğin bazı gıda boyaları çocukların sinir sistemlerini uyarıyor ve direkt olarak hiperaktivite ile ilişkileri mevcut. E102 kodlu tartrazin yetişkinlerde alerjiye sebep olabiliyor.
Katkı Maddesi E Kodları Listesi
- E100 – E199 Renklendiriciler
- E200 – E299 Koruyucu Maddeler
- E300 – E399 Antioksidanlar, Asitlik Düzenleyiciler
- E400 – E499 Kıvam Arttırıcılar, Dengeleyiciler, Emülgatörler
- E500 – E599 Asitlik Düzenleyiciler, Topaklanma Önleyici Maddeler
- E600 – E699 Lezzet Arttırıcılar
- E700 – E799 Antibiyotikler
- E900 – E999 Parlatıcılar, Gazlar ve Tatlandırıcılar
- E1000 – E1599 Ek Katkı Maddeleri
Paketli besinlerin bir çoğunda bulunan E kodları EFSA tarafından onaylanmıştır. Bu maddelerin sağlığa yan etkisi olup olmadığı hakkında tartışmalar devam ediyor. Fakat biliyoruz ki bazı E kodları Vitaminler gibi zararsız maddeleri içeriyor. Bu nedenle etiket okuma alışkanlığı geliştirerek kod aralıklarını kontrol ederek alışveriş yapmalıyız.
Herkesin sıklıkla duyduğu MSG yani Monosodyum glutamat ise Çin Tuzu adıyla da bilinen bir katkı maddesi. Paketlerde bunun kodu ise E621 veya MSG. Özellikle hazır tavuk / et suyu tabletlerinde, hazır çorbalarda bulunuyor. Aslında yediğiniz yiyeceğe güzel lezzet veren tüm paketli gıdalarda bulunuyor. Son zamanlarda MasterChef programında neredeyse övülmesiyle sosyal medyada Gıda Dedektifi Instagram sayfasında da çok tartışıldı. Bir gıdayı ağzınıza attığınız MSG içeriyorsa tat alma duyunuz hassaslaşır. Güzel tat daha fazla hissediliyor ve uzun süre ağzınızda bu tat kalıyor. Sürekli o güzel tatlı besini tüketmek istiyorsunuz ve bu bir bağımlılık oluşturuyor. Obeziteyi arttırıyor, astım ve alerjiyi de tetiklediği belirtiliyor.
Günümüzde tabi ki paketli gıdaları kolayca hayatımızdan çıkartamıyoruz ama en azından kullanımına sınırlama getirebilir ve evdeki alternatifleri kullanabiliriz. Artık yemek tarifi sitelerinde çok yaratıcı tarifler var. Neredeyse pakette satılan her şeyi evde de yapabiliyoruz. Sağlığınızı korumak için etiket okumayı alışkanlık haline getirin. Mümkün olduğunca paketli gıdalardan uzak durun.
Bu yazıyı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızdan paylaşırsanız fazlasıyla teşekkür etmiş olursunuz. En yeni yazıların mail adresinize gönderilmesi için abone olabilirsiniz.
Sevgiler…
kemal avcı
17 Eylül 2020 at 16:08Güzel bilgilendirme..