Ekran Başında Çok Zaman Geçirenler Toplaşın!

Son 1 aydır KPSS-Formasyon çalışması arasında zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorum. Fakat bazı sabahlar gerçekten çalışmak içimden gelmiyor. Televizyonu açıyorum ve çocuk okuldan gelene kadar bomboş şeyler izliyorum. Sadece ders çalışması gereken biri için değil bence çoğu ev hanımı için oldukça zaman öldüren bir şey TV başında kalmak. Peki televizyon bağımlılığının belirtileri nelerdir? Nasıl anlaşılır önce buna bakalım.

Televizyon Bağımlılığı Nasıl Anlaşılır?

  1. Sürekli İzleme İsteği: Kişi sürekli televizyon izlemek istediğini düşünür ve bu düşünceyi bastıramaz.
  2. Saatlerce İzleme: Uzun süre boyunca televizyon izlemek, bağımlılığın belirgin bir göstergesidir. Bu, kişinin günlük aktiviteleri, iş veya okul gibi sorumlulukları ihmal etmesine neden olabilir.
  3. Diğer İlgilerden Vazgeçme: Televizyon izlemek için diğer ilgi alanlarından vazgeçmek, kişinin bağımlılık seviyesini artırabilir. Örneğin, arkadaşlarla buluşmaktan kaçınma veya hobileri ihmal etme.
  4. Yemek ve Uyku İhmal: Bağımlılığın ileri seviyelerinde, kişi yemek yeme ve uyku sürelerini televizyon izlemeye ayırabilir.

Ekran Bağımlılığından Nasıl Kurtulunur?

Ben buraya TV yazıyorum bazen ama siz bunu telefonu da içine alan direkt ekran bağımlılığı olarak ele alabilirsiniz.

Bilinçli Kullanım: İlk adım, televizyon ve telefon kullanımınızı gözlemlemek ve hangi zaman dilimlerinde bu cihazları sıklıkla kullandığınızı anlamaktır. Günde en fazla kaç saat ekrana bakılmalı? bununla ilgili her yaş grubuna göre özel süreler var. İnternette bu süreleri bulabilirsiniz. Genelde yetişkinler için bu süre ortalama 3 saat gibi bir süre.

Televizyon izlemek veya telefonla oynamak için belirli zaman dilimleri ayarlayın. Bu zamanları belirleyip, bu süreler dışında bu cihazları kullanmamaya çalışın. Örneğin benim Instagram’a göz gezdirme saatim 20:00’dir.

Televizyon ve telefon yerine ilgi çekici bir hobi edinin. Resim yapmak, enstrüman çalmak, bahçecilik veya kitap okumak gibi aktiviteler size yeni bir tutku kazandırabilir. Dışarıda yürüyüş yapmak, spor yapmak veya yoga gibi fiziksel aktiviteler, televizyon ve telefona olan ihtiyacınızı azaltabilir. Gerçi tüm bunları yaparken de Instagram’da paylaşmayı düşünüyoruz değil mi?

Daha fazla zaman arkadaşlarınız ve ailenizle geçirin. Sosyal bağlantılar, bu cihazların yerini alabilir. İnsan sevmiyorum diyenlerdenseniz sizi anlarım. Buna söyleyecek sözüm yok 🙂

Telefonunuzdaki veya televizyonunuzdaki zaman sınırlama uygulamalarını kullanarak günlük kullanım sürenizi sınırlayın.

Odaklanma Alanları: Telefon veya televizyonunuzu kullanmayacağınız bir odaklanma alanı yaratın. Bu alanlar, cihazlarınızdan uzaklaşmanıza yardımcı olabilir.

Kendinize Hedefler Belirleyin: Kendinize günlük veya haftalık hedefler belirleyin ve bu hedeflere ulaşmak için televizyon ve telefon kullanımını sınırlayın.

Bilinçli İçerik Tüketimi: Televizyon ve telefon kullanmanız gerektiğinde, bilinçli bir şekilde içerik seçin. Eğitici veya ilham verici programlar seçerek zamanınızı daha verimli kullanabilirsiniz. Düz dünyayı savunan, komplo teorileri üreten içerikleri tüketmek yerine daha felsefi ve bilime dayalı içerikleri okuyabilir ve kendinizi geliştirebilirsiniz.

Bağımlılıkla başa çıkmak için yerel veya online destek gruplarına katılabilirsiniz. Diğer insanların deneyimlerinden faydalanabilirsiniz. Bu arada ekran bağımlılığı gerçekten sadece birkaç sayfanın yazdığı on tane madde ile çözülecek iş olmayabilir. Herkesin ihtiyacı farklıdır. Bu nedenle gerçekten bağımlılıkla tek başınıza başa çıkamadığınızı düşünüyorsanız bir uzmandan destek almanızı öneriyorum.


Yeni haberler için bu siteyi Google News’ten takip etmeye devam edebilirsiniz.

Sevgilerle

Bu yazıyı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızdan paylaşırsanız fazlasıyla teşekkür etmiş olursunuz.

Daha fazla bilgi için beni sosyal medyada takip etmeyi unutmayın – Facebook, Instagram, Pinterest ve Twitter.

1 Comment

  1. […] Çağla’nın yazı önerisi: Ekran Başında Çok Zaman Geçirenler Toplaşın! […]

Yorumlarınız benim için değerli!