En Erken Hamilelik Belirtileri

En erken hamilelik belirtileri oldukça fazla merak ediliyor. Tatlı telaşı yaşamak tabi ki çok keyifli ve bir o kadar da stresli. 7 günde hamilelik belirtileri görülür mü derseniz eve bazı kadınlar 1. haftada hamilelik belirtileri göstermezken, diğerleri yorgunluk, göğüs hassasiyeti ve hafif kramp gibi belirtiler yaşayabilir. Her hamilelik farklıdır bunu unutmamak gerekir.

Düzenli bir aylık adet döngüsüne sahipseniz, hamileliğin en erken ve en güvenilir belirtisi adet gecikmesidir. Burada en erken gebelik testi sonucuna bakabilirsiniz. 5 günde gebelik testi sonucu verdiğini iddia eden birçok gebelik testi var eczanelerde.

Hamileliğin ilk birkaç haftasında, biraz lekelenme ile çok hafif bir regl dönemine benzer bir kanama olabilir. Buna yerleşme kanaması denir. Sabah bulantısı belirtileri genellikle yaklaşık 4-6 haftalık hamileyken başlar. İmplantasyon yani yerleşme kanaması, gebe kaldıktan yaklaşık 6-7 gün sonra başlar . Bu, döllenmiş yumurtanın rahmin astarına yapışmasıdır. Yumurtanın bu hareketi rahim duvarındaki kan damarlarını parçalayarak hafif kanama ve kramplara neden olabilir.

  • Hamile olup olmadığınızı görmek için regl döneminiz geciktiyse erken gebelik testi yapın.
  • Olumluysa, ilk doğum öncesi randevunuzu planlamak için doktorunuzu arayın.
  • Herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, doktorunuza bunların büyüyen bebeğiniz için herhangi bir risk oluşturup oluşturmadığını sorun.

Hamilelik sırasında, özellikle ilk 12 hafta boyunca, yorgun ve hatta bitkin hissetmek yaygındır.

Bu dönemde vücudunuzdaki hormonal değişiklikler kendinizi yorgun, hasta, duygusal ve üzgün hissetmenize neden olabilir.

Erken gebelik belirtileri arasında yer alan bir diğer belirti ise göğüsleriniz, adet döneminizden önce olduğu gibi büyüyebilir ve hassaslaşabilir. Ayrıca karıncalanabilirler.

Damarlar daha belirgin olabilir ve meme uçları koyulaşabilir ve öne çıkabilir.

Hamile miyim? sorusu özellikle gebelik bekleyen kadınları heyecanlandırıyor. Hamile olup olmadığınızı anlamanın en net yolu hamilelik testi yapmaktır. Hamilelik testi yaptığınızda, insan koryonik gonadotropin (hCG) adı verilen bir hormonu ölçüyor. Bu hormon, gebe kalma anından itibaren vücudunuzda oluşmaya başlar ve hamileliğinizin başlangıcında hızla çoğalır. 

HCG hormonunun vücudunuzda birikmesi zaman aldığından, evde hamilelik testi yapmadan önce adetinizin gecikmesini beklemek genellikle en iyisidir. Bu noktadan önce, gerçekten hamile olsanız bile test negatif çıkabilir.

Yaşayabileceğiniz çeşitli erken gebelik belirtileri vardır. Bu semptomların tümü herkeste görülmeyebilir ve bazı kadınlar bunlardan hiçbirini hissetmeyebilir. Tüm hamilelik boyunca hamilelik belirtileri, kadınlar arasında önemli ölçüde değişebilir. Hamileliğinizi ve erken gebelik belirtileri işaretlerini başka birininkiyle karşılaştırmamak önemlidir.

Erken Hamilelik Belirtileri

Yaygın erken gebelik belirtileri şunlardır;

  • Adet gecikmesi : Gebeliğin en yaygın ve kesin belirtisi adet gecikmesidir. Gebe kaldıktan sonra, vücudunuz yumurtlamayı ve rahminizin zarının dökülmesini durduran hormonlar üretir . Bu, döngünüzün durduğu ve bebek doğana kadar bir daha adet görmeyeceğiniz anlamına gelir. Ancak adet görmemek her zaman hamilelik belirtisi değildir. Ayrıca stres, aşırı egzersiz, diyet, hormon dengesizlikleri ve adet düzensizliğine neden olabilecek diğer faktörlerden de adet döneminizi atlayabilirsiniz .
  • Sık tuvalete gitme: Adet gecikmeden önce, daha sık idrara çıkmanız gerektiğini fark edebilirsiniz. Bu aslında eskisinden daha fazla kanınız olduğu için olur. Hamilelik sırasında vücudunuzun kan akışı artar. Böbrekleriniz kanınızı filtreler ve fazla atıkları uzaklaştırır. Bu atık vücudunuzu idrar olarak terk eder. Vücudunuzdaki kan ne kadar fazlaysa, o kadar çok idrara çıkmanız gerekecektir.
  • Yorgunluk (yorgunluk hissi) : Birçok kadın hamileliğin erken döneminde aşırı derecede yorgun hisseder. Bu hamilelik belirtisi, progesteron hormonunun yüksek seviyeleri nedeniyle olur. Diğer erken gebelik semptomlarına benzer şekilde, yorgunluk ikinci trimesterde iyileşme eğilimindedir. Bununla birlikte, birçok kadın için üçüncü trimesterde geri gelir.
  • Sabah (ve öğlen ve gece) bulantısı : Adına rağmen, bu hamilelik belirtisi günün veya gecenin herhangi bir saatinde ortaya çıkabilir. Bulantı, hamileliğin iki haftası kadar erken bir tarihte ortaya çıkabilir veya gebe kaldıktan birkaç ay sonra başlayabilir. Herkes mide bulantısı yaşamaz ve çeşitli mide bulantısı seviyeleri vardır. Kusmadan mide bulantınız olabilir – bu kadından kadına değişir. Hamile kadınların yaklaşık yarısında kusma görülür. Hamilelik sırasında mide bulantısı oldukça normal olsa da, susuz kalırsanız sorun olabilir.
  • Ağrıyan (ve büyüyen) göğüsler : Göğüsleriniz hamilelik sırasında dokunulduğunda hassaslaşabilir. Ağrı, göğüslerin adet öncesi hissettiklerine benzer olabilir, ancak daha çok. Meme uçlarınız da koyulaşmaya ve genişlemeye başlayabilir. Bu ağrı geçicidir ve vücudunuz artan hormonlara alışınca kaybolur. Ayrıca göğüslerinizin büyüdüğünü ve sütyeninizin normalden daha sıkı olduğunu fark edebilirsiniz.

Erken gebelikte daha az görülen bazı belirtiler nelerdir?

Erken gebelikte o kadar yaygın olmayan bazı ek belirtiler vardır. Tıpkı en yaygın semptomlarda olduğu gibi, bu hamilelik belirtileri olabilir veya olmayabilir. Herkesin farklı olduğunu ve benzersiz semptomlar yaşayacağını hatırlamak önemlidir.

Erken hamilelik belirtileri daha az yaygın olarak şunları içerebilir:

  • Lekelenme (yerleşme kanaması olarak da adlandırılır) : Kötü bir işaret gibi görünse de, hafif kanama (lekelenme), embriyonuzun rahminizin iç kısmına yerleştiğinin bir işareti olabilir. İmplantasyon, gebe kaldıktan birkaç gün sonra gerçekleşir. Yerleşme kanaması, vajinadan küçük kan damlaları veya kahverengimsi bir akıntı gibi görünecektir. Normal adet döneminiz civarında başlayabilir ve birkaç günden birkaç haftaya kadar sürebilir. Lekelenme, bazı kadınların hafif bir adet dönemi geçirdiklerini ve hamile olmadıklarını düşünmelerine neden olabilir.
  • Yiyecek istekleri, sürekli açlık ve yiyecek isteksizlikleri : Hamileliğin erken döneminde yiyeceklerkarmaşık olabilir. Bazı kadınlar belirli yiyecekleri yemeye veya sürekli aç hissetmeye başlar. Bazı yiyecekler ve tatlar hamileliğin erken döneminde harika görünse de, diğerleri aniden tatsız olabilir. Hamilelik boyunca gıda isteksizlikleri olabilir, bu da daha önce zevk aldığınız şeylerden hoşlanmamanızı sağlar.
  • Ağızda metalik tat : Birçok kadın, hamileliğin erken dönemlerinde ağızlarında metalik bir tat hissettiklerini söyler. Ağzınızda bozuk para varmış gibi tadı olabilir. Bu, belirli yiyecekleri yediğinizde veya gün boyunca rastgele olabilir.
  • Baş ağrısı ve baş dönmesi : Baş ağrısı ve baş dönmesi ve baş dönmesi hissi, hamileliğin erken döneminde yaygındır. Bunun nedeni hem vücudunuzdaki hormonal değişiklikler hem de artan kan hacminizdir.
  • Kramp : Adetiniz başlamak üzereymiş gibi hissedebileceğiniz kramplar da yaşayabilirsiniz. Bu kramplar esas olarak vücudunuzun bir tarafında hissedilirse veya şiddetliyse, derhal sağlık uzmanınıza başvurmanız önemlidir. 
  • Ruh hali değişimleri: Hormonlarınız değişmeye devam ettikçe, ruh hali değişimleri yaşayabilirsiniz. Bu normaldir ve hamilelik boyunca olabilir. Bununla birlikte, kendinizi endişeli, depresif hissediyorsanız veya kendinize zarar verme düşünceleriniz varsa, sağlık uzmanınıza başvurmanız önemlidir.

Yorumlarınız benim için değerli!