Kusursuz Sunum Hazırlama için 10 Adım

sunum-yapmak

Etkileyici ve kusursuz sunum için verimli bir hazırlık aşaması geçirmek ve yaratıcılığınızı kullanmak önemli. Birçok online sunum profesyonel sunum hazırlama programı olduğu gibi PowerPoint sunum hazırlama programını da kullanabilirsiniz. Ben online programları daha çok tercih ediyorum çünkü daha gelişmiş ve sürekli güncellenen seçenek sunuyorlar. Kusursuz sunum hazırlama için 10 adım;

1- Sunum hazırlama sürecinde öncelikle hazırlık aşaması ile başlamalısınız. Konuda mutlaka aktarmanız gereken başlıkları bir kağıda yazın. Sunum sürenizi belirleyin ve dinleyici profilinizi gözden geçirin.

2- Kendinizi hazır hissettiğinizde bu sunumun bir provasını yapın. Özellikle sizi eleştirebilecek ve konu hakkında bilgi sahibi bir arkadaşınızla prova yapabilirsiniz.

3- Sunum yaparken ne giymeli? Öncelikle sık ama aynı zamanda kullanacağınız aksesuarlar ya da kıyafet renginiz konuyu dağıtmamalı. Dinleyicilerin dikkatini bozacak şekilde ses çıkaran aksesuarlardan uzak durun.

4- Sunum hazırlama aşamalarından bir diğeri de teknik detaylar. Biraz erken giderek ses ya da görüntü gibi özellikleri kontrol edin. Her ihtimale karşı dosyanızın yedeği ile birlikte gidin.

5- Profesyonel sunum hazırlama konusunda dikkat edilen en önemli konu dikkat çekici bir giriş. Heyecan düşmeden, tekdüzeleşmeden akıncı bir anlatımla sunumu gerçekleştirmelisiniz. Bu sunumun neden önemli olduğunu anlatan ilgi çeken ve merak uyandıran bir özetle giriş yapın.

Sunum Hazırlama

6- Dinleyicilerin dikkatini canlı tutmak için soru sorabilir ve size sorulan sorulara dikkatli yanıt vermelisiniz. Sunumunuz bu şekilde akılda kalıcı olacaktır.

7- Cümleleri ezberleyerek ya da sunumu birebir okuyarak değil duygularınızı katarak sunum yapın. Doğal tavırlarla ve konuya tam olarak hakim olduğunuzu göstererek hareketli bir sunum yapmaya çalışın.

8- Karmaşık terimlerden ya da detaylara fazla girmekten kaçının. Akıl karıştırıcı anlatımlara girmemeye çalışın.

9- Süreyi mutlaka kısa tutun. Uzun süren ve süreyi aşan sunumlar çok sıkıcı olabilir. Kısa ama öz bir sunum dosyası hazırlayın.

10- Sunumun son kısmında iletişim bilgilerinizi (mail olabilir) belirtin. Böylece sunumdan çıktıktan sonra size soru sormak için ulaşabilirler ve bu da profesyonel bir adım olur.

Sunum yaparken canlı renkler ve tablolar kullanmak anlatımınızı güçlendirecektir. Özellikle aralarda kullanılan fotoğraflar üzerinden anlatım yapmanız dikkati üzerinizde tutacaktır. Uzun yazılarla dolu slaytlar ve bu yazıları tek tek okuma üzerine kurulu sunumları dinlediğiniz zamanları hatırlayın. İki slayt sonrasını hatırlamazsınız muhtemelen. Bir sunumda tablolardan yararlanıp çok önemli noktaların dışındaki kısımları anlatarak sunumu yapmak çok daha dinamik bir anlatım sağlar.

Sunum yaparken en önemli nokta kendinize güvenmenizdir. Dik durun, gülümseyin ve hazırladığınız konuyu en iyi sizin bildiğinizi unutmayın. Sunumu hazırlarken konu hakkında her bilgiyi öğrenmeye çalışın. İlla dosyanıza eklemenize gerek yok. Amacınız anlattığınız konuya tam bir hakimiyet sağlamak olmalı.

Yorumlarınız benim için değerli!