Odaklanma Sorunu Nasıl Aşılır?

Odaklanma sorunu genç, yaşlı herkesi etkileyebilen bir sorun. Üretkenliğinizi en üst düzeye çıkaracak bir plan yapmayı biliyor musunuz? Eğer bilmiyorsanız doğru yerdesiniz. (Ama yapsanız bile, burada kalın, yeni bir şeyler öğrenebilirsiniz!) Odaklanma ilacı kullanmadan önce bu öneriler faydalı olabilir.

Bu makalede, doğru zihniyete girmekten uygulamaya ve pratik ipuçlarına kadar nasıl bir üretkenlik geliştirme planı yapacağınızı paylaşacağız. Basitçe söylemek gerekirse, bir üretkenlik planı , etkinliğinizi artırmak için yaptığınız benzersiz bir plandır. Optimum şekilde planlanmış öncelikli görevlerinizden oluşur. 

İlginizi çekebilir; 5 Adımda Yaşamı ve Zihni Planlamak

  • ödevlerini organize et,
  • önemli ve önemsiz görevler arasında ayrım yap!
  • karar vermede daha iyi olmak için egzersiz uygula
  • uzun vadeli hedeflerinizi kısa vadeli olanlarla eşleştir.

Peki, meşguliyetten nasıl kaçınıp üretkenliği nasıl yeniden kazanabilirsiniz? İşte üretken olmanın birkaç yolu:

odaklanma sorunu
  • Dikkatinizi her seferinde bir göreve odaklamaya çalışın . Çoklu görev veya projeler ve görevler arasında geçiş yapmak sizi yalnızca aşırı meşgul gösterebilir. Ama gerçekte, sadece değerli zamanınızı boşa harcarsınız.
  • Zihninizi boşaltmak için daima mola verin. Gün boyunca dinlenmeden “çalışmak” yorucu olabilir. Bu yüzden bir tünelden çıkın, zihninizi birkaç dakika şarj edin, sonra işinize geri dönün. Böylece hangi görevlerin çok önemli olduğunu ve hangilerinin olmadığını anlayabilirsiniz.
  • “Hayır” demeyi öğrenin. Gerçekçi olmayan teslim tarihleriyle uğraşıyorsanız veya zaten ödevlerle dolup taşıyorsanız, kibarca “Hayır” demekten korkmayın . Bu şekilde, öncelikli görevleriniz için zaman kazanacaksınız.

Artık üretkenlik ile meşgul olmayı birbirinden ayırdığımıza göre, üretken bir zihniyetin derinliklerine inebiliriz.

Üretkenlik ve odaklanma sorunu için zihni eğitirken bazı faktörler üzerinde çalışmalıyız;

  • bir vizyon,
  • disiplin,
  • içsel motivasyon,
  • eleştirel ve stratejik düşünme,
  • Açık fikirlilik ve öğrenmeye isteklilik ve
  • kendine güven ve olumlu tutum.

İnsan motivasyonuyla ilgilenen bir psikolog olan Carol Dweck’e göre iki tür zihniyet vardır :

  1. Sabit zihniyet — zeka sabittir. Örneğin, zeki görünmek isteyen insanlar genellikle kolayca pes etme ve zorluklardan uzak durma eğilimindedir.
  2. Büyüme zihniyeti — zeka geliştirilebilir. Örneğin, öğrenmeye hevesli insanlar genellikle zorluklardan korkmazlar ve engellerle karşılaştıklarında devam etmeye isteklidirler.

Bu nedenle, büyüme zihniyetini beslemek için elinizden gelenin en iyisini yapın.

4 adımda bir verimlilik planı yapın

Doğru temeli kurduğumuzda, harekete geçme zamanı. İşte bir üretkenlik geliştirme planı oluşturmak için atmanız gereken hayati adımlar.

1. Yapmanız gereken tüm görevleri listeleyin

İster büyük bir proje, ister çöpü dışarı atmak gibi günlük bir angarya olsun, aklınıza gelen her şeyi beyinlerinizi boşaltın. Önceliklendirme konusunda bu adımda endişelenmeyin. Daha sonra önceliklerimizi belirleyeceğiz.

2. Görevleri önem derecesine göre düzenleyin

Hangi görevler sizi hedeflerinize ulaşmada en ileriye götürecek? Yapılmazsa hangi görevler en büyük sonuçlara yol açar? Hangi görevler en acildir?

Görevlerinizi iki kategoriye nasıl ayırabileceğinize dair bir örnek: önemli ve acil. Bu aktiviteler hem iş görevlerini hem de günlük işlerinizi içerir. Zaman yönetimi konusunda aşağıdaki tabloyu kullanabilirsiniz. Bu matrise göre görevlerinizin öncelik düzeyini belirleyin.

3. Zamanınızı not edin

Her bir görev için ne kadar zamana ihtiyacınız olduğunu ve toplamda ne kadar zamanınız olduğunu belirleyin (bir öğleden sonra, bir hafta, bir ay). Her bir görevinizin ne kadar zaman aldığını bilmiyorsanız (çoğumuz bilmiyor, işinize dalmışken doğru bir şekilde tahmin etmek zordur), Pomodoro gibi bir uygulamayla zamanınızı izlemeyi deneyin.

İlginizi çekebilir; 15 Etkili Zaman Yönetimi Tekniği – Videolu

4. Optimum bir program yapın

Okuldayken kaç günüm kaldığını ve kaç sayfa/bölüm öğrenmem gerektiğini sayarak sınavlara hazırlanırdım. Sayfa sayısını gün sayısına bölerek bir çalışma planı yapardım. Bir üretkenlik geliştirme planı geliştirmenin dördüncü adımı, esasen bunun yetişkin bir versiyonudur. Son adımda topladığınız her şeyi hesaba katın ve optimal bir program yapın. Verimliliğinizi en üst düzeye çıkarmak için, doğal ritminizi ( Sabah insanı mısınız? Yoksa gece kuşu musunuz?) aklınızda tutun ve en önemli görevi/görevleri, odak noktanız zirvedeyken planlayın.

Yine de gerçekçi ol. Her ihtimale karşı bir boşluk bırakın. Planlanmamış bir şeyin olabileceğini göz önünde bulundurun. Kediniz beklenmedik bir şekilde halının üzerine kusabilir, bu nedenle onu temizlemeniz ve temizlemek için halıyı almanız gerekir. Ya da hiçbir şeyi doğru yapamayacak gibi göründüğünüz günlerden biri olabilir. Çok fazla zaman bırakmayın ama diğer yandan, yeterince zaman ayırdığınızdan emin olun, böylece acele ve/veya panik yapmanıza gerek kalmaz.

Planların esnek olduğunu unutmayın. Planınız bozulduğunda motivasyonunuzu kaybetmeyin ve aynı şekilde devam edin.

Odaklanma problemi için ek ipuçları

Odaklanma egzersizleri kolaylaştırmak için bazı ek ipuçları. İyi alışkanlıklar üretken olmakla el ele gider, bu nedenle bu ipuçları çoğunlukla buna odaklanılmıştır.

Daha serin bir odada çalışın

Tercih ettiğiniz yer sıcak ve rahat olmamalı.

Bu ortam sizi rahatlatır ve uykunuzu getirir, bu da üretken olmak istiyorsanız ihtiyacınız olanın tam tersidir. Zihniniz odaklanmış ve uyanık olmalıdır ve biraz daha serin bir oda buna yardımcı olur.

Dikkat edin biraz dedim . Rahatsız ve soğuk da olmamalısınız. İdeal olarak, tüm ihtiyaçlarınız karşılanmalıdır, böylece tamamen işinize konsantre olabilirsiniz.

Planlama yapmak

İlerlemenizi görsel olarak takip edin

Alışkanlık izleyici uygulamalar (ben Habit App kullanıyorum), size ilerlemenizi görsel olarak gösterirler. Bununla kalmaz; ilerlemenizi ne kadar uzun süre takip ederseniz, galibiyet seriniz o kadar uzar ve onu kırmak o kadar kötü hissettirir. “Ben çizgimi bozmak istemiyorum, çok iyiyim ” düşüncesi, düşündüğünüzden daha fazla motive ediyor.

İki Dakika kuralını uygulayın

“İki dakikadan az sürerse, şimdi yapın” ifadesinin yer aldığı David Allen ve Making Things Done’dan ilham alan bu kurala göre;

Daha fazla okumaya başlamak istiyorsanız, sadece bir sayfa okuyarak başlayın.

Antrenman kıyafetlerinizi giyerek çalışmaya başlayın.

Sadece bir parça giysiyi katlayarak çamaşırlarınızı katlamaya başlayın.

Sonuç

Tüm görevlerinizi listeleyerek, önceliklendirerek ve mükemmel bir program yapmak için zaman izleme verilerini kullanarak verimlilik planları yaparsınız. Yaşam tarzınıza uyuyorsa, başkası tarafından yapılan üretkenlik stratejilerini de deneyebilirsiniz – sonuçta kendi stratejiniz için kullanabileceğiniz bazı püf noktaları seçebilirsiniz.

Ne yaptığınızı önceden bilmek önemlidir, ancak uygulama yoksa en ayrıntılı plan bile pek bir şey ifade etmez. Mevcut üretkenlik planınızı iyileştirmenin yolu da yapmaktır – neyin işe yarayıp neyin yaramadığını görmek ve buna göre değişiklikler yapmak.

Herhangi bir planın en önemli adımının harekete geçmek olduğunu unutmayın.

Sevgilerle

Bu yazıyı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızdan paylaşırsanız fazlasıyla teşekkür etmiş olursunuz.

Daha fazla bilgi için beni sosyal medyada takip etmeyi unutmayın – Facebook, Instagram, Pinterest ve Twitter.

Yorumlarınız benim için değerli!