Televizyon bağımlılığı nasıl anlaşılır? önce bu sorunun yanıtına bakalım. Günlük işlerinizi, kişisel ihtiyaçlarınızı erteleyecek kadar ekrana bakmak aslında ekran bağımlılığının en büyük göstergesi. Bugün popüler olarak sosyal medya bağımlılığından bahsedilse de televizyonda çoğu evde büyük bir bağımlılık türü. Genel olarak hepsine ekran bağımlılığı dersek sorusuna aşağıdaki öneriler sosyal medya bağımlılığı, telefona sürekli olarak bakma gibi Televizyon Bağımlılığından Nasıl Kurtulurum? konusunda da yardımcı olacaktır.
Televizyon izleme bağımlılığı, günümüzde pek çok insanın karşılaştığı bir sorundur. Ancak bu bağımlılıktan kurtulmak mümkündür. İşte bazı öneriler:
- Kendinize hedefler belirleyin: Televizyon izleme sürenizi kademeli olarak azaltarak başlayın. Örneğin, ilk hafta günde bir saat izlemekle sınırlandırın, ikinci hafta yarım saat ve sonraki haftalarda bu süreyi daha da kısaltın.
- Plan yapın: Televizyon izleme zamanınızı önceden planlayın ve izleme saatlerinizi sınırlayın. İzleme saatlerinizin başlangıç ve bitiş saatlerini belirleyerek kendinize daha fazla disiplin getirebilirsiniz.
- Alternatif aktiviteler bulun: Televizyon izleme alışkanlığınızı değiştirmek için farklı aktiviteler bulun. Kitap okuma, yürüyüş yapma, spor yapma veya arkadaşlarınızla vakit geçirme gibi alternatif aktiviteler size daha fazla zevk verebilir.
- Televizyonu başka bir odada tutun: Televizyonunuzun yatak odanızda veya oturma odanızın ortasında olması, izleme ihtiyacınızı arttırabilir. Televizyonu başka bir odada tutarak bu ihtiyacı azaltabilirsiniz.
- Yavaş yavaş azaltın: Televizyon izleme sürenizi birdenbire kısaltmak yerine, kademeli olarak azaltmayı deneyin. Kendinize hedefler belirleyin ve yavaş yavaş bu hedeflere ulaşmaya çalışın.
- Yardım isteyin: Eğer televizyon izleme bağımlılığınız çok ciddi boyutta ise, bir uzmandan yardım almanız faydalı olabilir. Terapistler, psikologlar ve danışmanlar, bu konuda size yardımcı olabilirler.
Küçük bir iç dökme yazısı olan Muhabbeti Keselim Mi? yazımı da okumanızı tavsiye ediyorum. Televizyon izleme bağımlılığından kurtulmak için sabırlı olmanız gerektiğini unutmayın. Bu alışkanlığı kırmak zaman alabilir, ancak bu konuda kararlı ve azimli olursanız başarılı olabilirsiniz. Çok fazla televizyon izlemek ne tür sorunlara neden olabilir? bunun da yanıtını Prof.Dr. Alev Leventoğlu vermiş.
Bilişsel gerilemeye ve gri maddede (karar verme, işitme, görme ve kas kontrolünü sağlayan) azalmaya neden olabileceğini göstermektedir. 40’lı, yaşlarda ne kadar çok televizyon izlerseniz, sonraki yıllarda beyin sağlığı sorunları yaşama riskiniz o kadar artabilir.
https://www.alevleventoglu.com/
Herhangi bir şeye yaşam kalitemizi düşürecek kadar vakit ayırmak zaten oldukça yorucu. Ben de evde mutlaka ses olsun diye sürekli televizyon açan bir insanım. Fakat bu alışkanlığı azaltmak için artık sabah kalkar kalkmaz televizyonu açmak yerine hiç istemeyerek bile olsa direkt olarak müzik açıyorum. Daha sonra yapmam gereken işlere hemen başlıyorum.
Peki buna başlamak benim için kolay mı? Kesinlikle değil. Gerçekten televizyon açıp bütün günü karşısında oturmak istiyorum. İzlemesem bile sürekli olarak televizyonun sesini duymak istiyorum. Gerçekten sabah kalkıp o müziği açmak ve ev işlerine dalmak benim için çok zor. Hatta durup şu bilgisayarı açıp yazılarımı yazmaya başlamak bile büyük savaş verdiğim bir şey. Fakat yine de şu anda bu yazıyı yazıyorum ve bundan keyif alıyorum. Umarım bu yazıdaki maddeleri uygularsınız ve yardımcı olur. En büyük savaşımız gerçekten irademizle. Güçlü olduğumuzu ve disiplinin bizi çok iyi yerlere getireceğini bilmeliyiz.
Tabii seçim gecesi sabaha kadar televizyon izleyeceğiz o kaçınılmaz, kutlamalar falan 🙂
Sevgilerle
Bu yazıyı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızdan paylaşırsanız fazlasıyla teşekkür etmiş olursunuz.
Daha fazla bilgi için beni sosyal medyada takip etmeyi unutmayın – Facebook, Instagram, Pinterest ve Twitter.