hcagla.com

“Acayip Yaratıklar Sözlüğü” Günümüz Türkçesinde!

15. yüzyılda Eski Anadolu Türkçesi ile yazılan müellifi ve mütercimi belli olmayan ‘Acâyibü’l-Mahlûkât’ ve ‘Garâyibü’l-Mevcûdât’ kitapları günümüz Türkçesine uyarlandı. Kitap temel olarak insanın anlam arayışına odaklanıyor. Acayip Yaratıklar Sözlüğü Holden Kitap tarafından basıldı. Gamze Çelik Başaran tarafından başarıyla işlenen “Acayip Yaratıklar Sözlüğü” Günümüz Türkçesinde!

Müze Gazhane içerisinde yer alan İstanbul Kitapçısında gördüğümde çok heyecanlandım. Gerçekten önemli ve edebiyat tarihimize de ışık tutan bir eser. Bir diğer eser de yine Holden Kitap tarafından yayımlanan Türk Canavarları Sözlüğü (Resimli) eseri. Ahmet Burak Turan, bu sözlükteki maddeleri yüzlerce kaynağı tarayarak; Anadolu’nun, Balkanlar’ın ve Kafkasya’nın birçok bölgesini dolaşarak kaleme almış. Ben bu iki kitabı birlikte almak üzere listeme ekledim.

İlk örneği İran edebiyatında Ebü’l-Hüseyin Abdurrahman bin Ömer es-Sûfî tarafından 984-985 yılları arasında verilen Acâyibü’l-mahlûkât türü, özünde evrenin yaratılışı, gökler, denizler, nehirler, dağlar, yaratıklar, hayvanlar gibi konulara odaklanan bir rehber olarak tanınıyor.

Bugüne dek Türk edebiyatında 14 farklı Acâyibü’l-Mahlûkât tercümesinin tespit edildiği belirtilirken burada bahsettiğim eser Millet Yazma Eser Kütüphanesi’ndeki Ali Emiri koleksiyonundaki 897 demirbaş numarası ile kayıtlı olarak bulunuyor.

Acayip Yaratıklar Sözlüğü | Arka Kapak Tanıtımı

“Biz, okuyana ve işitene, dünyanın dört bir yanını gezmeden bütün yaratılanların acayipliklerini aktarmak için bu kitabı hazırladık.”

Toplamda 336 sayfadan oluşan eseri günümüz Türkçesine Gamze Çelik Başaran uyarlıyor. Abdullah Ezik’in yayıma hazırladığı eserin kapak tasarımı Barış Şehri, dizgisi Deniz Tugay imzalarını taşıyor. Kitap Haziran 2023 tarih itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

kayiprihtim

10 bölümden oluşan Acayip Yaratıklar Sözlüğü kitabının başlıkları:

  1. Göklerdeki Acayiplikler
  2. Gökteki ve Yerdeki Ateş
  3. Yeryüzündeki Acayiplikler
  4. Mescidler, Kiliseler ve Beldeler
  5. Ağaçlar, Otlar ve Meyveler
  6. Suretler, Resimler
  7. İnsanoğlu
  8. Şeytan, Cin, Dev
  9. Kuşlar
  10. Dört Ayaklı ve Büyük Hayvanlar

Yeni haberler için bu siteyi Google News’ten takip etmeye devam edebilirsiniz.


Sevgilerle

Bu yazıyı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızdan paylaşırsanız fazlasıyla teşekkür etmiş olursunuz.

Daha fazla bilgi için beni sosyal medyada takip etmeyi unutmayın – Facebook, Instagram, Pinterest ve Twitter.

Exit mobile version