hcagla.com

Ders Çalışma Hevesi Nasıl Kazanılır?


Ders çalışmak için yüksek bir motivasyona ihtiyacınız olabilir. Yüksek Lisans dahil 3 farklı akademik eğitim dönemimde de en büyük deneyimim her gün istemesem bile en azından 20 dakika o masanın başına oturmak gerekliliği oldu. Bu hangi ders ya da öğrenim durumu için olursa olsun her gün canınız hiç istemese bile masanın başına geçin. Bu yazının konusu Ders Çalışma Hevesi Nasıl Kazanılır?

Motivasyonu düşüren en büyük etken bence en baştan kaybetmeyi kabul etmek. ‘Bu okumaları anlıyor muyum?’… ‘İlginç ve alakalı bir şeyler yazabilecek miyim?’… ‘Doğru olanı mı yapacağım?’… ‘Bunu yapacak kadar iyi miyim?’…’ Diğerleri benden daha çok işin başında gibi görünüyor’… ‘Ya kötü yaparsam?’ 

Bu yazı da ilgini çekebilir; KPSS, YKS, TYT… Sınavlara Hazırlık için En İyi Youtube Ders Kanalları

Bu düşünceler belirsizdir ancak motivasyona müdahale eden zor duygulara yol açabilir. Ders çalışma hevesim yok diyen öğrencilerim de oldu kendi öğrencilik yıllarımda da bu konuda da zorluklar yaşadım. Ama aşılamayacak bir sorun değil.

1. Motivasyona olan direncinizi ve zor duygularınızı kabul edin

Bu duygu ve düşünceleri bir kağıda yazmanız ve daha sonra çalışabilmeniz için bunları bir kenara bırakmanız yararlı olabilir.

2. Kaçmayın

İşten kaçınmak, kendinizi yorgun hissetmenize neden olabilir. Bu, ödevinizi okumanın hüsranını yaşamaktan duygusal olarak daha yorucudur. 

3. Ara sıra ertelediğiniz için kendinizi suçlamayın

Alışkanlığın farkına varmaya çalışın ve kendinizi nazikçe göreve daha sonra geri dönmeye zorlayın.

4. Çalışma tarzınızı daha iyi anlamaya çalışın

Çalışmanızı ne kolaylaştıracak? Hepimiz hoş deneyimlere meyilliyiz ve rahatsız edici, kuru işlerden ve görevlerden kaçınma eğiliminde olmamız doğaldır. Bu nedenle, çalışma deneyiminizi mümkün olduğunca ilginç hale getirmeye çalışın.

5. Yeteneklerinizi sorgulamayın

Ders çalışma isteği nasıl gelir? Öncelikle motivasyonunuzu kaybetmemek için Kendinizi başkalarıyla kıyaslayarak kendinizi küçük görmeyin.

6. Başlarken kendinizi görselleştirin

Kendinizi oturtun ve bu sadece 20 dakika için bile olsa çalışın. 

7. Eldeki göreve odaklanın

En önemli görevlere öncelik verin ve çoklu görevlerden kaçının.

8. Herhangi bir zorluğu ve/veya yapmayı düşündüğünüz şeyi başkalarına iletin

Bu, sürece dahil olmanıza ve önemli görevleri belirlemenize yardımcı olabilir. İletişim / dışsallaştırma, acil hedeflere başlamanıza yardımcı olabilir ve ayrıca başkalarının bakış açılarını ve ipuçlarını da öğrenebilirsiniz.

9. Görevlerinizi planladığınız zaman sınırlı bir zaman belirleyin.

Kendinize ‘önümüzdeki 2 saatte ne kadar başarabilirim?’ diye sorun. ‘Tüm görevleri tamamlayabilir miyim?’ yerine Bu şekilde, yapmanız gereken çalışma hacminden kolayca bunalmış olmazsınız. 

10. Çalışmanın zorlayıcı olabileceğini ve sizi konfor alanınızdan çıkarabileceğini unutmayın.

Bir dağ yürüyüşünü düşünün; kolay değildir ve hatta rahatsız edici olabilir ama manzarayı yüksekten görmeye, temiz havayı hissetmeye başladığınızda ve hedefe ulaştığınızda bir başarı ve memnuniyet duygusu elde ettiğinizde zevk gelir. Sonuca odaklanın, oraya ulaşmak için verilen mücadeleye değil!

Sevgilerle

Bu yazıyı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızdan paylaşırsanız fazlasıyla teşekkür etmiş olursunuz.

Daha fazla bilgi için beni sosyal medyada takip etmeyi unutmayın – Facebook, Instagram, Pinterest ve Twitter.

Exit mobile version