Mutlu ve huzurlu olmak için ne yapmalı? hemen hemen her insanın merak ettiği bir sorudur. Devamlı mutlu ya da neşeli olmamız beklenemez. Bununla birlikte en kötü durumlarda bile kendimizi kaybetmemeyi başarabiliriz. Bugün YouTube Pelin Dilara Çolak kanalında Stres ve Kaygıdan Kurtulmak için Stoa Felsefesinden Reçete videosunu izledim. Aslında içsel ve dışsal nedenleri fark ederek sadece kendi kontrol edebildiğimiz şeyler üzerinde çalışırsak çok fazla kederlenmeden kötü olayları atlatabiliriz. Peki içsel huzur nasıl sağlanır?
En büyük huzur nedir? Ben biraz Schopenhauer gibiyim bu konuda. Mutlu Olma Sanatı kitabında belirttiği gibi bence en büyük huzur ve mutluluk sağlıktır. Pelin Dilara Çolak’ın da videosuna konu olan Epiktetos ise bambaşka bir pencereden cevap veriyor bu soruya.
İçsel Huzur İyi Yaşamın Kapısını Açar Sözleri
İçsel Huzur İyi Yaşamın Kapısını Açar kitabından birkaç alıntı paylaşmak istiyorum;
.Biz, “O şeyi kaybettim,” demeyi bırakıp onun yerine, “O şey geldiği yere döndü,” dediğimizde, içsel huzur başlar.
.Eğer bilgelik dolu bir yaşam yaşamak istiyorsanız, kendi fikirlerinizle ve kendi gözlerinizle yaşayın.
.Epiktetos’un “İyi Bir Yaşam” reçetesi başlıca üç tema üzerine kuruluydu: Arzularınızın efendisi olun, görevlerinizi yerine getirin, kendiniz ve büyük insan topluluğu içindeki ilişkileriniz üzerine açık seçik düşünmeyi öğrenin.
.İnsanların sizinle ilgili düşünceleriyle ilgilenmeyin. Görüşler onların gözünü kamaştırır ve onları aldatır.Amacınıza yapışın, yalnızca amacınıza yapışmanız sizin iradenizi güçlendirir ve size tutarlı bir yaşam verir.
Bu yazı da ilginizi çekebilir: Kendine Zaman Ayırmak Neden Önemlidir?
İçsel Huzur Nedir?
İçsel huzur, her bireyin farklı deneyimler ve tercihler doğrultusunda ulaşmayı arzuladığı bir durumdur. İşte içsel huzuru bulmanıza yardımcı olabilecek bazı öneriler:
- Kendinizi tanıyın: Kendinizi anlamak, ihtiyaçlarınızı ve değerlerinizi belirlemek içsel huzurun temelini oluşturur. Düşüncelerinizi ve duygularınızı gözlemleyin, hayatta size neyin mutlu ettiğini ve neyin sizi huzurlu hissettirdiğini düşünün.
- Meditasyon ve derin nefes egzersizleri yapın: Meditasyon, zihninizi sakinleştirerek içsel huzurunuzu artırmanıza yardımcı olabilir. Düzenli olarak meditasyon yapmak, stresi azaltır, zihinsel odaklanmayı artırır ve içsel dinginliği destekler. Derin nefes egzersizleri de sakinleşmenize ve stresi azaltmanıza yardımcı olabilir. Nefesiniz her zaman yanınızdadır ve hem yoga hem de meditasyon uygulamaları, ruh halinizi değiştirmenize yardımcı olmak için nefes kontrolünün gücünden yararlanır.
- Sağlıklı yaşam tarzı benimseyin: Fiziksel sağlığınıza önem vermek, zihinsel ve duygusal huzuru destekleyen bir adımdır. Düzenli egzersiz yapmak, dengeli beslenmek, yeterli uyku almak ve stresten kaçınmak içsel huzuru artırabilir.
- Olumlu ilişkiler kurun: Sağlıklı, destekleyici ve olumlu ilişkiler içsel huzurunuzu artırabilir. Sevdiklerinizle zaman geçirin, onlarla bağlantı kurun ve duygusal destek alın. Negatif ilişkilerden uzak durmaya çalışın ve sizi mutlu eden insanlarla vakit geçirin.
- Hobi ve ilgi alanlarına zaman ayırın: Sizi heyecanlandıran, tutkulu olduğunuz aktivitelere yönelmek içsel huzuru artırabilir. Hobilerinizle ilgilenmek, yaratıcılığınızı kullanmak ve sizi mutlu eden şeylere odaklanmak size içsel tatmin sağlayabilir.
- Minnettarlık ve şükran duygularını geliştirin: Hayatta sahip olduğunuz şeylere odaklanmak, minnettarlık duygusunu geliştirir. Günlük olarak şükran listenizi yapmak, sizi küçük ama önemli şeylere odaklanmaya teşvik eder ve içsel huzuru artırır.
- Kendinize zaman ayırın: Kendinize özel zaman ayırmak, dinlenmek ve yenilenmek için önemlidir. Kendi ihtiyaçlarınıza göre zaman planlaması yapın, dinlenmeye, hobi yapmaya veya sadece sessiz bir ortamda olmaya zaman ayırın.
İç huzuru olmayan insan çevresine de negatifi yaymaya başlar. Bu insanlarla sık görüştüğümüzde bizim de iç huzurumuz kaçar. Yavaş yavaş daha negatif düşünen birine dönüşmeye başlarız. Evde huzurlu olmanın yolları da benzer bir şekilde işliyor aslında. Önce kendimize zaman ayırmalıyız. Sonra da bu zamanda kendimize iyi gelen şeyleri bularak onlara sarılmalıyız.
Sevgilerle
Bu yazıyı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızdan paylaşırsanız fazlasıyla teşekkür etmiş olursunuz.
Daha fazla bilgi için beni sosyal medyada takip etmeyi unutmayın – Facebook, Instagram, Pinterest ve Twitter.