Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat’ın yani ilk Türkçe romanın yazarı Şemsettin Sami’den (1850-1904) bahsetmek isterim. Modern Türk Milliyetçiliği, Osmanlıcık gibi akımların en önemli temsilcilerinden biri. En önemli eserlerinden biri ise Kamus-i Türki. Buraya hemen bir edebiyat magazini de bırakayım. Galatasaray’ın kurucusu Ali Sami Yen, Şemsettin Sami’nin oğludur.
Kâmûs-ı Türki, Osmanlı Türkçesini üç dilden oluşan bir karma sayan eski zihniyetten, bağımsız ve bütünlüklü bir dil olarak gören yeni anlayışa geçişte kilit bir merhaleyi temsil eder. Arapça ve Farsça kelimeler eski sözlüklerdeki gibi gelişigüzel aktarılmamış, güncel yazı dilinde kullanılma ve yaşayan bir unsur olma özelliklerine dikkat edilmiştir.
https://tr.wikipedia.org/
Talat ile Fitnat’ın aşkını anlatan roman, Türk edebiyat tarihine ilişkin birçok eserde “İlk Türkçe Roman” olarak geçiyor. Fakat aslında bu doğru bir bilgi değil. Bugüne dek ortaya çıkarılmış olan ilk Türkçe roman, Vartan Paşa (Hovsep Vartanyan) tarafından Türkçe olarak yazılıp Ermeni harfleriyle basılan Akabi Hikayesi’dir.
Eğer Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat kitabını merak ederseniz İş Kültür yayınlarından çıkan baskı oldukça sade ve güzel. Mutlaka okunması gereken Türk Edebiyatı klasiklerinden biri. Kadının toplumsal konumu ve evlilik konusu çok güzel işlenmiş bir roman. Arada Şemsettin Sami’nin kendi düşünceleriyle romanı kesmesi benim çok hoşuma gitti. Okuyucuya kısa notlar sunması çok güzeldi.
Şemsettin Sami hangi akımın etkisinde kalmıştır? Romantizm akımının etkisinde eserler kaleme almıştır.
Şemsettin Sami Eserleri
- Roman: Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat
- İlk Türkçe Sözlük: Kâmûs-ı Türkî
- Sözlük: Kâmûs-ı Fransevî, Kâmûs-ı Arabî
- Ansiklopedi : Kâmûsü’l-A’lâm
- Tiyatro: Besa yahut Ahde Vefa, Gave, Seydi Yahya
- Çeviri: Sefiller, Robinson Crusoe
- Makale: Lisan-ı Türkî Makalesi
Yeni haberler için bu siteyi Google News’ten takip etmeye devam edebilirsiniz.
Sevgilerle
Bu yazıyı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızdan paylaşırsanız fazlasıyla teşekkür etmiş olursunuz.
Daha fazla bilgi için beni sosyal medyada takip etmeyi unutmayın – Facebook, Instagram, Pinterest ve Twitter.
Bu yazıyı daha sonra okumak için yazıdaki görseli Pin’leyebilirsiniz!