Kanban tekniği bir işi görselleştirmek ve sınırlandırmak üzerine kurulan bir tekniktir. İşi görselleştirmenize, verimliliği en üst düzeye çıkarmanıza ve sürekli gelişmenize yardımcı olur. İş, Kanban panolarında temsil edilerek birden çok ekipte iş teslimini optimize etmenize ve en karmaşık projeleri bile tek bir ortamda yürütmenize olanak tanır. Japonların Zaman Yönetimi Tekniği: KANBAN bu sıralar oldukça popüler.
Bu yazı da ilginizi çekebilir: 15 Etkili Zaman Yönetimi Tekniği – Videolu
Kanban Tekniği Nedir?
Kanban yönteminin altı adımlık bir uygulaması vardır.
- İş akışını görselleştirin. Kanban, iş akışının bir aşamadan diğerine nasıl geçtiğini görselleştirmek için fiziksel veya sanal bir pano kullanmayı gerektirir.
- Devam eden çalışmaları sınırlayın. Her proje ekibinin, iş akışının her aşamasında aynı anda kaç görevin olmasına izin verildiğine dair bir sınır belirlemesi gerekir.
- İş akışını aktif olarak yönetin. Bir proje yöneticisi olarak birincil rolünüz, darboğazlar için iş akışını izlemek ve engelleri kaldırmak ve verimliliği artırmak için ayarlamalar yapmaktır.
- Süreç kılavuzları oluşturun. İşin nasıl tamamlandığı, “bitti”nin ne anlama geldiği vb. konularda açık bir şekilde iletişim kurmuş yönergeler bulundurun.
- Geri bildirim döngülerini kullanın. Erken ve sürekli geri bildirimi teşvik etmek için araçlar ve süreçler kullanın.
- Geliştirin. İş akışınızı ve süreçlerinizi iyileştirmek için küçük değişiklikler geliştirmeye ve uygulamaya odaklanın.
Kanban tekniği sadece şirketler için kullanışlı görünse de kendi kişisel planlarınız için de uygulayabilirsiniz. Yapılacaklar, Bitenler şeklinde panolarınızı aşamalandırabilirsiniz.
Bu zaman yönetimi tekniğinin en temel bileşeni Kanban Board olarak bilinen Kanban Panosu görselidir.
“İstendi”, “Devam Ediyor” ve “Bitti” olmak üzere üç temel sütuna sahip en basit Kanban panosunu kurarak Kanban sisteminizi oluşturmaya başlayabilirsiniz . Doğru bir şekilde oluşturulduğunda, yönetildiğinde ve çalıştığında, sistemdeki darboğazları ve düzgün çalışma uygulamalarını kesintiye uğratabilecek diğer her şeyi vurgulayarak gerçek zamanlı bir bilgi deposu görevi görür.
Kanban Tekniği uygulaması hakkında daha detaylı bilgi almak için Barış Özcan’ın Youtube videosu Zamanı ve hayatı yönetmenin Japoncası: Kanban Tekniği isimli videoyu izleyebilirsiniz.
Sevgilerle
Bu yazıyı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızdan paylaşırsanız fazlasıyla teşekkür etmiş olursunuz.
Daha fazla bilgi için beni sosyal medyada takip etmeyi unutmayın – Facebook, Instagram, Pinterest ve Twitter.