Şemsettin Sami edebiyatımıza pek çok değerli eser bırakmış bir isim. Hem ilim hem de edebi olarak gerçekten önemli bir yerde. Edebiyatımızın ilk yerli romanını yazdı. Öyle bir aşk hikayesi ki! Sonu trajik, romandaki tatlı eleştiriler çok yerinde. Şemsettin Sami, Talat karakterine kadın kıyafeti giydirdiğinde yoldaki erkeklerin, kadın sandığı Talat’a o pis bakışlarını anlatarak duygularımıza tercüman olmuş. Kadınlarımız, kızlarımız yolda rahat yürüyemiyorlar algısını o dönemde oluşturmaya çalışmış. Roman çok kısa ve hemen bitiyor.
O yüzden bence özetle yetinmeyin ve Şemsettin Sami’nin kaleminden çıkan bu romanı aslında edebiyatımızın önemli taşlarından biri olduğunu bilerek okuyun. Özeti yolla gelsin diyenler için kısa özet görseli hazırladım ama aşağıda detaylı kitap özetini de bulabilirsiniz.
Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat Özeti
İlk görüşte birbirlerine âşık olan Talat ve Fitnat’ın trajik hikâyesini anlatan “Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat” romanı, o dönemin kadın-erkek ilişkilerini ve görmeden yapılan evliliklerin doğurduğu sorunları ele alır. Yazar, her yaştan ve sınıftan kadının aile ve toplum içindeki konumlarına dair meseleleri işlerken, bununla da kalmaz; Talat’ı kadın kılığına sokarak İstanbul sokaklarında yaşadığı maceraları da anlatır.
Fitnat, Talat’a aşıktır; fakat üvey babası Hacı Mustafa onu yaşlı ama zengin bir adam olan Ali Bey’le evlendirmek istemektedir. Fitnat bu durumu kabul etmese de Hacı Mustafa’nın dediği olur ve Ali Bey’e evlendirilir. İstemediği bir adamla evliliği kabullenemeyen Fitnat daha Ali Bey’le bir araya gelmeden gerdek gecesi bir çakıyla kendini öldürür.
Fitnat Hacı Mustafa’nın üvey kızıdır. Onu dışarı bile çıkaramaz, gözünden sakınır. Fakat Talat, Fitnat’ı bir pencere arkasından görüp aşık olur. Birbirlerini seven gençler kavuşamaz. Fitnat zorla Ali Bey’le evlendirilir. Bunun üzerine Fitnat düğün gecesi canına kıyar. Fitnat kendini öldürdüğünde boynunda annesinden kalma bir muska vardır. Ali Bey bu muskayı açıp okuduğunda Fitnat’ın kendi öz kızı olduğunu öğrenir. Öz kızıyla evlenerek onun ölümüne sebep olan Ali Bey bir süre sonra delirir, altı ay sonra da ölür. Bu arada sevdiği kızın ölümüne dayanamayan Talat da üzüntüsünden hastalanır ve bir süre sonra o da ölür.
Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat ne anlama gelir?
Acıklı bir aşk hikâyesini anlatan bu eser Osmanlı Türkçesi ile yazılan eser “Talat ve Fitnat’ın Aşkları” anlamını taşır.
Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat anlatım biçimi nedir?
Batılı romancılar kendileri için yabancı bir kurgu tekniği olan çerçeve hikâye tekniğini romana geçişte etkin şekilde kullanmışlardır. Türk romanının ilk örneklerinden biri kabul edilen Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat, bugüne kadar fark edilememiş olsa da esasında bir çerçeve hikâyedir.
https://akademiksunum.com/
Yeni haberler için bu siteyi Google News’ten takip etmeye devam edebilirsiniz.
Sevgilerle
Bu yazıyı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızdan paylaşırsanız fazlasıyla teşekkür etmiş olursunuz.
Daha fazla bilgi için beni sosyal medyada takip etmeyi unutmayın – Facebook, Instagram, Pinterest ve Twitter.
Bu yazıyı daha sonra okumak için yazıdaki görseli Pin’leyebilirsiniz!