Bugün Rainer Maria Rilke’nin ölüm yıl dönümü. Rilke, Almanya’nın lirik şiirdeki en önemli temsilcilerinden biri olarak bilinmektedir. Sözdizimi ve imgelerin yeni kullanımlarıyla kendisini tanıyabilirsiniz. Hıristiyan ilkelerini reddeden ve güzellikle uzlaştırmaya çalışan, şiir dünyasını genişletme çabalarında olan bir şair olarak tanımlanmaktadır. Rainer Maria Rilke Şiirleri estetik bir felsefeye dayanmaktadır.
Bu yazı da ilginizi çekebilir: Türk Edebiyatında En Çok Okunan Ünlü Şiirler
Rainer Maria Rilke Kimdir?
Rainer Maria Rilke, 4 Aralık 1875’te Prag’da doğdu. Ailesi, bir subay olma arzusuyla onu askeri okula yerleştirdi. Rilke’nin bilinen ilk dizeleri, kısa öyküleri ve oyunları, romantizmleriyle kendini göstermektedir. İlk şiirleri Alman halk şarkıları geleneğinin etkisini gösterir ve Heinrich Heine’nin lirik eseriyle karşılaştırılır. 1899’da Rilke, Salome ile birlikte Rusya’ya yaptığı iki önemli geziden ilkini yaptı ve “manevi anavatanı” olarak adlandırdığı yeri hem insanlarda hem de manzarada keşfetti. Rilke orada Leo Tolstoy, LO Pasternak (Boris Pasternak’ın babası) ve Rilke’nin eserlerini Almancaya çevirdiği köylü şair Spiridon Droschin ile tanıştı. İşte bu geziler Rilke’nin ilham aldığı anlardandır.
Alman Edebiyatı’nın en ünlü şairlerinden Rainer Maria Rilke, 1911’de, Prenses Marie’nin davetlisi olarak Duino’ya gelmiş. Duino Şatosu’nda sekiz ay kalmış. Edebiyat tarihine geçen Duino Ağıtları adlı şiirlerini burada yazmaya başlamış.
https://www.hurriyet.com.tr/
Duino Şatosu nerede sorusu bu nedenle merak edilmektedir. Trieste Körfezi’nin ortalarında yer almaktadır. Kente ise 35 kilometre uzaklıkta bir kasaba Duino kasabası.
Rilke Ne Zaman Öldü?
Hayatının son birkaç yılında Rilke, Paul Valery ve Jean Cocteau gibi Fransız şairlerinden ilham aldı ve son dizelerinin çoğunu Fransızca yazdı. Rilke hayatı boyunca hastalıktan acı çekti ve 29 Aralık 1926’da Cenevre Gölü yakınlarındaki Valmont sanatoryumunda kalırken lösemiden öldü. Rilke 51 yaşındayken öldü.
Ölümü sırasında, çalışmaları birçok önde gelen Avrupalı sanatçı tarafından yoğun bir şekilde beğenildi, ancak genel okur kitlesi tarafından neredeyse bilinmiyordu. Ölümünden bu yana itibarı istikrarlı bir şekilde arttı ve evrensel olarak bir şiir ustası olarak kabul edildi.
Rainer Maria Rilke Güz Şiiri
Yapraklar düşmede bilinmez nerden,
Gökkubbede uzak bahçeler bozulmuş sanki
Yapraklar düşmede gönülsüz
Ve geceler ağır dünyamız kopmuş gibi yıldızlardan
Kaymada yalnızlığa
Hepimiz düşmedeyiz, şu gördüğün el düşüyor
Nereye baksan hep o düşüş
Ama biri var ki bu düşenleri tutuyor yumuşak ve sonsuz.
Sevgilerle
Bu yazıyı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızdan paylaşırsanız fazlasıyla teşekkür etmiş olursunuz.
Daha fazla bilgi için beni sosyal medyada takip etmeyi unutmayın – Facebook, Instagram, Pinterest ve Twitter.