@notebooklm.google uygulamasını denediniz mi? Açıkçası ben önce biraz mesafeliydim. “Acaba yine akademik influencer’ların aynı anda paylaştığı uygulamalardan biri mi?” diye düşünmedim değil. Birkaç gün boyunca timeline’da sürekli görünce hevesim kaçmıştı açıkçası (insanlara olan güvenimle ilgili minik bir kriz 😅). Ama bugün nihayet girdim, kurcaladım ve… ayy gerçekten çok güzelmiş!
Ben test etmek için Muazzez İlmiye Çığ’ın bir makalesini yükledim. “Özetle bakalım” dedim. Hop! Anında makalenin en önemli noktalarını toparladı. Sonra içerikle ilgili sorular sormaya başladım; uygulama da gayet doğal bir şekilde yanıtladı, hatta makaledeki vurgular üzerinden karşılıklı tartışır gibi ilerledik. Bu kısmı cidden çok hoşuma gitti: Hem hız kazandırıyor hem de çalıştığın metni başka bir gözle görmeni sağlıyor.
Aslında NotebookLM’in asıl gücü sesli özet özelliğindeymiş. Henüz oraya gelemedim ama öğrendiğim kadarıyla uzun PDF’leri ya da makaleleri sesli şekilde, sanki bir podcast dinler gibi özetleyerek sunuyormuş. Yolda, yürürken, ev işi yaparken bile ders çalışır gibi dinlemek için mükemmel duruyor.
Ben üniversitede ya da lisede sınava hazırlanan biri olsaydım, büyük ihtimalle her gün kullanırdım. Metin yükle → özet al → sorular sor → kavramları pekiştir… tam bir dijital çalışma arkadaşı gibi.
Kısacası: Şimdilik çok sevdim. Bir süre daha kurcalayıp farklı türde içeriklerle deneyeceğim. Eğer siz de yoğun okuma yapıyor, araştırma hazırlıyorsanız bir göz atın derim. Hem pratik hem motive edici bir araç olmuş. ✨





Yorumlarınız benim için değerli!