Ebeveynler İçin Sakin Kalma Rehberi

Çocuğuma nasıl davranmalıyım konusunda eminim her ebeveynin merak ettikleri vardır. Bir ebeveyn olarak sakin kalmak ister misiniz? Çocuğunuza karşı tahammülünüzü kaybettiğinizde nasıl sakin kalacağınızı mı merak ediyorsunuz? Bu konuda ben de çalışıyorum bu yüzden de yaptığım araştırmalardan bir Ebeveynler İçin Sakin Kalma Rehberi oluşturmak istedim.

Sinirli Anne Olmak İstemiyorum

Sabahları çocuklardan yarım saat önce kalkmak bu noktada işe yarayabilir. Bu zamanda biraz düşünebilir, kitap okuyabilir ya da meditasyon yapabilirsiniz. Çocukların ne zaman uyanacağını tahmin etmenin zor olduğunu biliyorum, bu yüzden daha rahatlatıcı bulursanız, bu rutin akşam çocuklar yattıktan sonra da yapılabilir. Örneğin meditasyon yapmayı seçtiniz. Çocuğunuz yanınıza geldi. Bu beni normalde sinirlendirir. Fakat kendine bunların ailesinin sesleri olduğunu ve hayatlarının bir parçası olduğu için çok şanslı olduğunu hatırlatmayı unutmamalısın. Çocuklarımdan biri yanıma gelirse, “Meditasyon yapıyorum. Benimle yatabilirsin, yoksa birazdan mutfağa geleceğim.”

Peki gerçekten sinirli ve öfkeli bir anne için bu sakinlik hali gerçekleşebilir mi? Her zaman değil. Öncelikle sorunumuzun çocuklar değil kendimizle ya da başkalarıyla olduğunu unutmamalıyız. Bence sakin kalmanın en iyi yollarından biri kendimize zaman ayırmak. Arkadaşlarımızla buluşmak ya da tek başımıza çıkıp bir kahve içmek. Evden, bazen çocuktan ve eşten ayrılmak gerek. Evde sakin kalma yollarını zaman zaman deniyorum ama hiçbiri dışarı çıkıp 1 saat bile olsa evden uzaklaşmak kadar iyi gelmiyor.

Çocuğuma çok bağırıyorum ne yapmalıyım diyenler için bir başka yöntem de günlük yazmak. Fakat bu günlük sıradan bir günlük değil. Gün içerisinde hissettiklerimizi yazıyoruz ama gününe yazmaya başlamadan önce o gün için minnettar olduğumuz üç şeyi ve gerçekleşirse çok mutlu olacağımız üç şeyi yazıyoruz. Gerçekleşirse mutlu olacağımız şeyler kendi kontrolümüzde olabilecek şeyler olmalı.

  1. Doktora gidiyorsanız, bir kafede oturmayı planlıyorsanız veya çocuğunuzun 5 dakikadan fazla oturması veya sessiz kalması gereken herhangi bir şey yapıyorsanız, hazırlık yapmayı unutmayın. Atıştırmalıklar, küçük oyuncaklar ve favori bir kitap alın.
  2. Süpermarkete enerjiniz bittiğinde 16:30’da değil, tazeyken gitmeyi planlayın.
  3. Gün içinde daha az planlama  yapmak stresi biraz azaltabilir. Çocuğunuzun oynamak ve keşfetmek için zamanının olacağı planlanmamış anlar olduğundan emin olun.
  4. Her gün , yağmurda, doluda veya güneşte dışarıda vakit geçirmeyi planlayın.

Çocuğunuza sınırlar içinde özgürlük vermek gerçekten mümkün. Sadece ne zaman rahatsız olmaya başladığınızı fark edin ve o zaman devreye girin. O çizgiyi geçip öfkenizi kaybetmek yerine.

Bazen çocuğuma tahammül edemiyorum cümlesi sizi dünyanın en kötü ebeveyni yapmaz. Herkes bazen bu cümleyi kurar. Önemli olan bu konuda bir sıkıntı gömek ve düzeltmeye çalışmak. Önce kendimiz mutlu olacağız. Maskeyi önce kendimize sonra çocuğumuza.. bunu unutmamak gerekir. Herkesin ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir yol bulun. Sizin için, eşiniz için, çocuklarınız için neyin önemli olduğunu keşfedin.

Hafta sonunuzu bir aile olarak birlikte biraz zaman geçirebileceği, her çocukla biraz zaman geçirebileceği, tüm aile ile biraz zaman geçirebileceği ve her ebeveynin kendine biraz zaman ayırabileceği zamanlar olarak bölebilirsiniz.

Bebek küçükken bile baba, anneye biraz dinlenmek için bebeği yürüyüşe çıkarabilir. O zaman baba kitabının bir kısmını okumak veya bazı arkadaşlarla tanışmak isteyebilir. Bazen bebeğe bakması için ikinizin de güvendiği birini bulursunuz, böylece eşinizle özel zaman geçirebilirsiniz.

Sevgilerle

Bu yazıyı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızdan paylaşırsanız fazlasıyla teşekkür etmiş olursunuz.

Daha fazla bilgi için beni sosyal medyada takip etmeyi unutmayın – Facebook, Instagram, Pinterest ve Twitter.

Yorumlarınız benim için değerli!