TV Ünitemi Nasıl Boyadım?

Yazıya şöyle başlamak istiyorum, eğer ben mobilya boyadıysam herkes boyar! Kesinlikle gözünüzde büyütmeyin. Malzemeler olduğu sürece evde mobilyaları boyamak çok kolay ve çok zevkli. TV ünitemi nasıl boyadım, adım adım anlatacağım boyama işlemini.

Öncelikle boyayacağınız renge karar verin. Eskitme olacak mı olmayacak mı? Dekopaj kağıtları ile desen yapacak mısınız?

Ben malzemelerimi

Evimdehobi ve En gözde fikirler sayfalarından aldım.

İnstagramda ilham alabileceğiniz sayfalar Dekotrend

ve Gözde Göyük Balık

Ben eskitme yaptım ve şu önde gördüğünüz desenler pirinç dekopaj kağıdı. En gözde fikirler.com adresinden sadece dekopajları aldım. Ama paketlemesi çok kötüydü. Neredeyse kağıtları yırtacaktım kargoyu açmak için. Favorim bu konuda evimdehobi sitesi oldu. Oradan aldıklarım ve kullandığım malzemeleri tek tek yazayım;

Seçtiğim renk tatlı sarı – Very Chalky

Eskitme Pudrası Siyah

Eskitme için siyah wax ürünü de almıştık. Ama biz onu beğenmedik. Eskitme pudrası ile yapılan eskitme çok daha doğal durdu.

4’lü sünger seti

Bu ponpon gibi süngerleri alsanız da olur almasanız da. Ama fırça sürmekten, iz olur diye çekindiğiniz yerlerde bu süngerler işe yarıyor.

Yarım Damask Desen

Ünitemin üst kısmı çok geniş olduğu için sadece iki köşesine bu yarım desenleri yaptım. Belli belirsiz bir görünüm elde etmek için bu stencil modelleri çok güzel.

Klasik rölyef pasta

Bu da eğer üst fotoğrafta gördüğünüz stencil desenlerden yapacaksanız lazım olacak. Bir de stencil yapıştırıcı sprey gerekecek. Önce sprey sıkıyoruz stencilın arkasına sonra yapıştırıp üstüne bu rölyef pastadan sürüyoruz. Tırtık olmayan bir yağ bıçağı ile rahatça sürülüyor. Kurumasını falan beklemeden stencıl kalıbını kaldırıyorsunuz. Ve rölyef pastanın kurumasını bekliyorsunuz.

Saten Parmak Rulo

Sünger rulo esas boyamızı yapacağımız fırçamız. Bundan iki adet almalısınız. Biri boyamayı yapmak için diğeri de temiz kalsın en son verniği sürmek için kullanılacak.

Cadence İpek Uç Altın Zemin Fırçası

Şu küçücük ipek uçlu fırça resmen en pahalı şey. Buna iyi bakıyoruz o yüzden. İnce detayları bu fırça ile geçtik. Boyadıkça yıkayın ki boya üstünde kuruyup sertleşmesin.

Mat Kadife Vernik 500ML

Ben mat bir görünümde olsun, lake gibi parlak olmasın diye mat kadife vernik tercih ettim. Siz nasıl bir bitiş istiyorsanız buna göre alabilirsiniz.

Son olarak dekor parçaları. Çıtalar ve pirinç dekopaj desenler ile finali yapıyoruz. Boya işi tamamen hayal gücünüze kalmış. Cidden kafanızda büyütmeyin ve hayal edip neler yapabilirim, hangi renkleri karıştırabilirim diye düşünün. Boyamaktan kesinlikle korkmayın.

Benim ünitemin ayakları yoktu. Öncelikle ayak aldım. Tanesi 5 TL olan her mobilyacının sattığı, ilk görüşte hiç beğenmediğim plastik ayaklar aldım. Ham ahşap ayakların tanesi 25TL’ydi. Acıdım açıkcası o paraya.

Şimdi cadence boyaların şöyle bir özelliği var, altına zımpara astar gibi şeyler istemiyor. Sadece parlak yüzeyler için parlak yüzey astarı var. Onu kullanabilirsiniz. Benim mobilyam dümdüz ama üstünde hafif ağaç deseni gibi çizgiler olan bir mobilyaydı yine de zımpara yapmadım. Very Chalky serisinin kapatıcılığı çok yüksek. Ben 3 kat boya ile kapattım komple. Her kat arasında 2-3 saat bekledim. Saç kurutma makinesiyle kuruttum boyayı ara ara.

Sonra üst kısmına yapacağım stencil aşamasına geçtim. O aşamayı tekrar edeyim; Bir stencil yapıştırıcı sprey gerekecek. Önce sprey sıkıyoruz stencilın arkasına sonra yapıştırıp üstüne bu rölyef pastadan sürüyoruz. Tırtık olmayan bir yağ bıçağı ile rahatça sürülüyor. Kurumasını falan beklemeden stencıl kalıbını kaldırıyorsunuz. Ve rölyef pastanın kurumasını bekliyorsunuz.

Stencıl Deseni

Stencil kalıbını hemen yıkarsanız sonra da rahatça kullanabilirsiniz. Rölyef pasta da kuruduğunda (bunun için yaklaşık 6-7 saat bekledim) sünger zımpara ile hafif pürüzler gitsin diye zımparaladım. Üstüne pon pon sünger dediğim şeylerle hafif vurarak tatlı sarı rengine boyadım üstlerini. Geldik eskitme aşamasına. Bu kısımda bildiğiniz sert kıllı, nalburlarda satılan boya fırçalarından yardım almanızı öneririm. Çok geniş olmayan fırçalardan. Siyah eskitme boyasını fırçamıza alıyoruz. Fazlasını bol bol bir folyo kağıda vurarak boşaltıyoruz. Ve kenarlarda süpürme işlemi gibi hiç bastırmadan fırçayla git gel yapıyoruz.

Biz bu kısımda hiç görünmeyen dolabın arka kısmında bir yerde denedik önce bu işlemi. Tam istediğimiz gibi olduğuna karar verdiğimizde her yüzeye uyguladık. Ayak kısmında da aynı şekilde. Önce sarıya boyadık sonra girintilere siyah eskitme pudrasını süpürür gibi gölgeler verdik.

Pirinç dekopajlar için önce dekopaj tutkalını sürdük. Sonra yapıştırdık ve üstüne tekrar tutkal sürdük. Beyaz kalması sizi korkutmasın tutkalın daha sonra şeffaflaşıyor. Kuruduğundan emin olduktan sonra kenarlara yeniden eskitme yaptık. Süpürür gibi, belli belirsiz.

Şimdi geriye sadece ortadaki iki çekmeceye kulp ve dekopajların çevresine çıta eklemek kaldı. En son 2-3 kat vernik sürerek bitireceğim.

Son halini bu yazıyı güncelleyerek buradan ve Instagram sayfamdan paylaşacağım.

Sevgilerle..

Yorumlarınız benim için değerli!