Bu yazının konusu taaa ilkokul sıralarında aşılanan “Yerli malı yurdun malı, herkes onu kullanmalı” dizelerinden ilham alarak yazıldı. Yerli mal kullanımı son yıllarda epey teşvik ediliyor. Ben çok dikkat etmiyordum açıkcası. Son 5-6 aydır etiket okuma alışkanlığı edindim. O da sadece içerik okuma ile sınırlı kaldı. Nerede üretilmiş bu ürün diye hiç bakmadım.
Babam yıllardır Türk malı ürünler kullanır. Sırf Türk malı olduğu için Mavi’den giyinir, gıda ürünlerinde mutlaka Türk menşei araştırır. Şu an yazı yazdığım bilgisayar apple, telefonum apple. Tamam belki teknolojide apple ile aramda çok büyük bir bağ var cidden kopamam ama, her an kullandığım ve sürekli bir gider olan ürünlerde Türk malı kullanabilirim. Tuhaf Dergi Şubat sayısında İlber Ortaylı, kendi ürünümüzü ekip biçmenin ne kadar doğal olduğunu, yerli ürünlerimizin değerini anlatmış. Uzun zamandır istediğim temiz içerik, bizden olan, bize uygun olan ürünlerle hayatımı birleştirmeye karar verdim. Yemek konusunda zaten doğal olması açısından bütün köy pazarlarına saldırıyoruz. Yumurta, süt, peynir gibi şeyleri sürekli bildiğimiz, güvendiğimiz yerlerden alıyoruz.
Mesela deterjan olarak Etimaden Boron kullanmaya başladım. Hem doğal içerik, temiz çevre misyonu ile doğaya ve cildimize dost. Tarihçesi bizden… “Mustafa Kemal Atatürk’ün geleceğe yön veren ileri görüşlülüğü doğrultusunda Etibank, Türkiye’nin sanayileşmesi, doğal kaynakları ve finans organizasyonlarını bir arada yürütmek amacıyla 1935 yılında kuruldu.” Bu kurumsal sitesinde yazan bilgilerden.
Şampuan, cilt bakımı gibi ürünlerde ilk aklıma gelen Otacı. Bu konuda daha araştırmalarım devam ediyor.
Bu arada kısaca yerli malı anlamanın kolay yolu 869 kodu ile başlayan barkodlar Türk malıdır diye yaygın bir inanış var. Bu yanlışmış.
Benzeri biçimde Türk menşeli olan ama yurtdışında satılan ürünlerin de 869 önekine sahip olmaması gibi durumlarla karşı karşıya gelinebilir. Hatta eğer dağıtıcı firma yabancıysa Türk menşeli bir ürünün yurtiçinde de 869 öneki dışında farklı bir öneke sahip barkodla satışının yapılabileceğini ifade etmekte fayda var.
Özetle barkod numarası 869 ile başlayan ürünlerin her zaman Türk malı olacağı söylenemez. Ürün Türk menşeli olabileceği gibi barkod ürünün ithalatçısı veya dağıtıcısı tarafından da yerleştirilmiş olabilir. Bu bağlamda bu analize konu olan iddianın doğru olmadığı söylenebilir.
https://teyit.org/barkod-numarasinin-869-ile-baslamasinin-urunun-turk-mali-oldugunu-gosterdigi-iddiasi/
Bu alıntı ile alttaki alıntı linkini tıklayarak detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Geçen yıldan beri bir sadeleşme, kendimize dönme ve doğala ulaşma hedefim var. Mümkün olduğunca yapmaya çalışıyorum. Yerli markalardan önerileriniz olursa benimle paylaşırsanız çok sevinirim.
Sevgilerle…
Ali BEY
23 Şubat 2019 at 13:45Çok farklı bir bakış açısı ama olası gerek gerçek bir konu .