Farklı Kategorilerde Okunası 4 Kitap

Kitap alışverişi yapmaya bayılıyorum. Farklı türde kitap alıyorum genelde. Bu aralar fuar gezmesi, internette sahaf günleri falan derken okunacak epey kitap biriktirdim. Bu yüzden elimdeki kitaplar bitene kadar almamaya karar verdim. Farklı Kategorilerde Okunası 4 Kitap umarım listeniz için ilham olur.

Bu yazı da ilgini çekebilir: Yenilerini Satın Almak Yerine Sahip Olduğum Kitapları Nasıl Okurum?

Kitaplarla ilgili de yeni bir kuralım var. Yatmadan önce elimde telefonla geçen süre yerine kitap okumayı tercih ediyorum. Cep telefonuyla yatağa girip en az bir saat hiç farkında olmadan sosyal medyada takılma huyumu neredeyse tamamen attım 🙂 Bunun yerine her gece yatmadan en az 5 sayfa okuma gibi bir hedef belirledim kendime. Tabii bir başlayınca devamı geliyor, 5 sayfayla kalmıyor.

Önümüzdeki aylarda okuyacağım kitaplarım şöyle;

1- Savaş Sanatı – Sun Tzu

Kitap arka sayfasında, yazılı tarihin en etkili taktik strateji eserlerinden biri olduğu yazıyor. Başarılı olmak ve güçlü kalmak isteyenler için okunması gereken kılavuz kitaplardan.

kitap önerileri

2- Dava – Franz Kafka

İndigo yayınlarından aldığım kitabı fuardan almıştım. Kafka – Dava kitap özeti şeklinde aratırsanız özetlerini yayınlayan siteler de mevcut. Kitabın arka kapağından bir bölüm;

İnsan zihninin ve bedeninin baskılandığı, korkuya maruz bırakıldığı hayatların her taraftan kuşatıldığı 20. yüzyılda geçen bir adamın öyküsünü anlatıyor bu kez Franz Kafka. 1925 yılında, ölümünden sonra yayımlanan bu eseri sembolik bir hikâye gibi algılayabilir, bir varoluşçunun gözünden görebilir ya da totaliter rejimlerin çılgınlığında yaşadığımız modern bürokrasilerin bir trajedisi gibi okuyabilirsiniz.

Kafka, suçunu hiç bilmeden yargılanan Josef K.’nın hikâyesinde korku çağında yaşayan insanların birbirlerinden korktukları sürece bu düzenden kurtulamayacaklarını anlatır. Çağlar boyunca okunacak bu klasik eser, gelecekte de insanlara kendilerini anlatmaya devam edecektir.

3- İlber Ortaylı – Seyahatnamesi

İlber Ortaylı’yı dinlemeyi çok seviyorum. Kitaplarını da hep merak etmişimdir. Altınolukta Ezgi kitabevi’nden almıştım. Henüz okuyamadım. Orada çalışan çocuğun önerisiyle aldım. “Kendisini durduramıyoruz, her hafta yeni kitap çıkarıyor neredeyse” demişti 🙂 Kitabın tanıtım bülteninden;

Çok gezen mi daha iyi bilir, yoksa çok okuyan mı? Peki ya bir yandan okurken diğer yandan da gezme imkânı bulanlar? Küçük bir bavul ve rehber kitaplarıyla Orta Asya’dan Avrupa’ya, Kafkaslar’dan Ortadoğu’ya 45 yıldır gezen “seyyah” İlber Ortaylı’ya eşlik etmek isterseniz İlber Ortaylı Seyahatnamesi tam size göre…

Türklerin özlemini çeken Hayfa’dan “Muhteşem Osmanlı İmparatorluğu” sergisinin yapıldığı Japonya’ya; Karlofça Antlaşması’nın imzalandığı ve bir daha Türklerin girmemesi için kapıların örüldüğü Sırbistan’dan Türkiye tarihinin önemli dönüm noktalarının yaşandığı Şam’a; 19. yüzyıl Kafkasya’sından kovulan halkların Osmanlı tarafından yerleştirildiği Ürdün’den dünyanın en orijinal müzelerine sahip İran’a; her köşesi tarih olan St. Petersburg’tan Orta Asya medeniyetini gözler önüne seren Buhara’ya; coğrafi konumu, mimari güzellikleriyle gezip görmeye değer ve her birinde Osmanlı Balkanlarının trajik bir sahifesi yatan Tuna kalelerinden etnik bakımdan renkli olması hasebiyle “karışık dondurma” denilen Makedonya’ya; Balkanlarda Osmanlı dönemini en çok yaşatan Prizren’den en iyi muhafaza edilen Türk halılarına sahip Erdel kiliselerine; yıllarca savaş halinde olmamıza rağmen kültürümüzden etkilenen eski Avusturya’dan tarihinde Mustafa Kemal gibi büyük komutanlar yetiştiren Selanik’e, bir ucu Türkiye’ye bir ucu Britanya adalarına uzanan, medeniyetin merkezi Roma’dan arşivleri ve müzeleriyle meşhur Vatikan’a; Otranto’dan Venedik’e; Estonya’dan Ukrayna’ya; Japonya’dan Singapur’a, Louvre Müzesi’nden British Museum’a muhteşem bir yolculuk…

“Seyahat etmek benim gençliğimden, hatta ta çocukluğumdan beri heyecanlandığım bir uğraştır. Görmek, harita üzerinde tespit ettiğim yerlere gitmek, coğrafya öğrenimimde benim için vazgeçilmezdir. Türkiye gibi önemli bir coğrafyayı ve tarih alanını öğrenmek için onun kuzeyindeki Güney Rusya ve Kafkasya, doğusundaki İran ve Hindistan, güneyindeki Suriye, Filistin ve Mezopotamya’nın yanı sıra Balkanları ve Akdeniz ülkelerini anlamak da kaçınılmazdır.”
İlber Ortaylı

4- Bilinçaltının Gücü – Joseph Murphy

Bilinçaltı, bilinç, bilinçdışı, enerji gibi konulara oldukça meraklıyım. Hele bu konuları bilimsel verilerle destekleyen kitaplara ayrı bir merakım var. Bu kitap öyle sıradan enerji içimizde kitaplarından değil. Bilimsel olarak kanıtlar sunuyor. Şu an okuduğum kitap bu. Tekrar tekrar okunabilecek, benim gibi bilinçaltının tüm hayatını etkilediğine inananlar için, başucu kitabı olabilecek bir kitap. Kitabın arka kapağı;

Düşüncelerinizi Değiştirirseniz Kaderinizi de Değiştirirsiniz

Neden bir insan üzgünken diğeri mutludur?

Neden bir insan korkak ve endişeliyken diğeri inanç ve güven doludur?

Neden bir insan amansız olduğu söylenen bir hastalıktan kurtulurken diğeri iyileşemez?

Neden bir insanın güzel, lüks bir evi varken diğeri derme çatma bir yerde yaşamak zorundadır?

Neden bir insan tam bir başarı örneğiyken diğeri sefil haldedir?

Neden bir konuşmacı ilgi çekici ve son derece popülerken, diğeri sıradan ve sönüktür?

Neden bir insan işinde ya da mesleğinde bir dehayken, diğeri hayatı boyunca hiçbir şey yapmadan ya da başarmadan düşe kalka yürümeye çalışır?

Neden bu kadar fazla hoşgörülü ve ahlaklı insan zihnindeki ve bedenindeki olumsuzlukların acısını çekiyor?

Neden ahlaksız pek çok kişi başarılı, zengin ve sağlıklı olup bunun keyfini çıkarıyor?

Neden bir insan mutlu bir evlilik sürerken diğeri evliliğinde mutsuzluk ve hayal kırıklığı yaşıyor?

Bu soruların yanıtı, bilinç ve bilinçaltınızın işleyişinde gizli olabilir mi?

Kesinlikle evet.

… Benim okunacaklar listem önümüzdeki aylar için bu şekilde. Sizde önereceğiniz kitaplar olursa lütfen yorumlarda yazın.

Aşağıdaki görseli Pinterest panonuza kaydederek yazıya istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.

Sevgilerle

Bu yazıyı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızdan paylaşırsanız fazlasıyla teşekkür etmiş olursunuz.

Daha fazla bilgi için beni sosyal medyada takip etmeyi unutmayın – Facebook, Instagram, Pinterest ve Twitter.

1 Comment

  1. […] Kitaba oldukça büyük tepkiler oldu. Özellikle aile içinden gelen bu tepkilerden biri, Trump’ın kardeşi Robert Trump’tan. Ona göre kitap aile anlaşmasını ihlal ediyor. Bu nedenle mahkemeye de başvurarak kitabın çıkmasını engellemek isteyen Robert Trump’ın başvurusu istediği gibi sonuçlanmadı. Mahkeme kitap üzerindeki yayın yasağını kaldırdı. […]

Yorumlarınız benim için değerli!