Kek yapmak ilk başta son derece basit iş gibi geliyor olabilir. Ancak aslında kek yapmak zannedildiği kadar basit bir durum değildir. Lezzetli kıvama sahip olabilecek bir kek hazırlayabilmek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken püf noktaları vardır.
Kekleri kalıptan çıkarabilmek için yağlı kağıt ya da ıslak bez kullanmanız gerekebilir. Folyolardan da bu noktada destek alabilirsiniz. Kekinizi hazırladığınız zaman kabı yağlı kağıtla, kağıt dışarı çıkacak şekilde kaplamalısınız. Bu ürünlerden hiçbirine sahip değilseniz kek harcını döktüğünüz kabı yağlayarak üzerine hafifçe un eleyebilirsiniz.
Kekin pişme sırasında çökmesini engelleyebilmek istiyorsanız fırına göndermeden önce 20 dakika kadar dinlendirmeniz faydalı olabilir. Dibe çökmeyen meyveler için unlama yöntemini deneyebilirsiniz. Özel meyve parçacıklarını mısır unuyla ya da buğday unuyla karıştırabilirsiniz. Daha sonra elekten geçirerek üzerindeki unları yok edebilirsiniz.
Kullanmayı düşündüğünüz yağ tipi katı formdaysa rendeleyerek harca katmalısınız. Böylelikle daha kolay erimesini sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda kek yaparken kullanacağınız tereyağı ve katı yağ eğer undan fazlaysa kekinizin ortasında çökme meydana gelebilir. Bu sebeple, son derece dikkatli olmalısınız.
Kek Harcı Hazırlama ve Kek Pişirme Yöntemleri
Kek harcını hazırlarken mikserin hızını kademeli olarak artırabilirsiniz. Şekerin ve yumurtanın tamamen karıştığından emin olmalısınız. Böylelikle daha kıvamlı kekler elde edebilirsiniz. Burada dikkatli olmanız gereken nokta ise kek harcına un karıştırdıktan sonra mikser hızını düşürmeniz gerektiğidir. Yüksek hızdaki mikser kek harcını sıvılaştırabilir.
Pandispanya ve kek harçlarınızda karbonat yerine kabartma tozu kullanmayı deneyebilirsiniz. Pişmeye yakın orta kısımlarına dikkatli bir şekilde kürdan da batırabilirsiniz. Kekinizi tamamen pişmeden fırından çıkarmamalısınız. Bunu tespit edebilmek için kekin piştiğine emin olduğunuz zaman kürdan kullanmalısınız. Eğer kürdanda herhangi bir kek harcı bulunmuyorsa kekinizi çıkarabilirsiniz.
Kekler için 170 veya 180 derece sıcaklık ideal olarak görülür. Fakat tarifinizde değişik bir sıcaklık gerekiyorsa ona da uyabilirsiniz. Fanlı fırınlarda pişireceğiniz keklerde dış kısmın çabuk kabuk tutması ve içinin hamur olması gibi sorunlar meydan gelebilir. Bu yüzden mini fırınları tercih edebilirsiniz. Yemek.com’daki kek tariflerine ulaşarak birbirinden lezzetli kekleri hazırlayabilirsiniz.
Yorumlarınız benim için değerli!