Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını sürdürmek, bir ömür boyu büyük kazançlarla sonuçlanır. Kalp hastalığı, kanser, diyabet ve diğer hastalıkların riskleri azalmakla kalmaz, aynı zamanda daha iyi görünür ve hissedersiniz. Bu yazıda Sağlıklı Beslenmeyi Kolay Hale Getirmek için Öneriler bulabilirsiniz.
Kahvaltı yapın. Sağlıklı bir kahvaltı öğünü daha iyi konsantre olmanızı sağlar ve kan şekeri seviyenizi sabit tutmaya yardımcı olur, bu da daha uzun süreli enerji sağlar. Burada kahvaltı derken helvası, nutellası değil tabi ki. Örneğin saat 10:00 ya da 12:00 gibi omlet yanında yeşillikle bir kahvaltı tabağı.
Bu yazı da ilginizi çekebilir: En Sağlıklı Beslenme Programı Hangisi?
Balkonunuzda küçük bir bahçe yapın. Çeri domates, salatalık gibi kolaylıkla yetişen sebze meyveleri bahçe ya da balkonunuzda yetiştirebilirsiniz.
Farkındalık kazanın. Yemek zamanını keyifli bir fırsat haline getirin. Evinizde ailenizin oturup dinlenebileceği ve yemek yerken ziyaret edebileceği belirli bir yer belirleyin. TV’yi kapatın ve sindirim sorunları veya aşırı yeme ile sonuçlanabilecek tartışmalardan, duygusal stresten kaçının. Yavaş yeme alıştırması yapın, yemeğinizin tadına bakın ve doyduğunuzda yemeyi bırakın, tok değil.
Atıştırmalıkları değiştirin. Şekerli yiyecekler ve içecekler gibi sağlıksız atıştırmalıkların yerine taze meyveler, çiğ sebzeler, az yağlı yoğurt, fıstık ezmesi ve tam tahıllı krakerler gibi besin değeri yüksek yiyecekler koyun.
Gerçek gıdaları alın. Market alışverişi yaparken gerçek gıdaları tercih edin ve yapay, yüksek oranda işlenmiş ürünlerden kaçının. Bir gökkuşağı gibi rengarenk taze meyve ve sebze satın alın. Rafine unlu ürünler yerine tam tahıllı ekmek ve tahıllara yer verin.
Çocuklara Sağlıklı Beslenmeyi Sevdirmek için Yapabilecekleriniz
- Günde en az beş porsiyon hedefleyerek meyve ve sebzeleri günlük rutininize alın. Her öğünde meyve veya sebze servis ettiğinizden emin olun.
- Meyve ve sebzeleri el altında ve yemeye hazır tutarak çocukların sağlıklı atıştırmalıklar seçmesini kolaylaştırın. Diğer iyi atıştırmalıklar arasında az yağlı yoğurt, fıstık ezmesi ve kereviz veya tam tahıllı kraker ve peynir bulunur.
- Yağsız et ve balık, yumurta, fasulye ve fındık gibi diğer iyi protein kaynaklarını servis edin.
- Tam tahıllı ekmekleri ve tahılları seçin, böylece çocuklar daha fazla lif alırlar .
- Kızarmış yiyeceklerden kaçınarak ve ızgara, ızgara, kızartma ve buharda pişirme gibi daha sağlıklı pişirme yöntemlerini seçerek yağ alımını sınırlayın. Az yağlı veya yağsız süt ürünlerini seçin.
- Fast food ve cips ve şeker gibi düşük besinli atıştırmalıkları sınırlayın. Ancak en sevdiğiniz atıştırmalıkları evinizden tamamen yasaklamayın. Bunun yerine, onları “arada bir” yiyecekler yapın, böylece çocuklar kendilerini yoksun hissetmezler.
- Soda ve meyve aromalı içecekler gibi şekerli içecekleri sınırlayın. Bunun yerine su ve az yağlı süt servis edin. (Kaynak: https://kidshealth.org)
Sağlıklı Beslenme Piramidi
Sağlıklı beslenme piramidi görseli ile hangi besinleri en fazla hangilerini en az almamız gerektiğini görebilirsiniz. Dilerseniz çıktı alarak mutfağınıza da asabilirsiniz. Bir gün boyunca ne yemeliyiz sorusunun yanıtı da bu piramitte yer alıyor aslında. Sağlıklı yağlar, meyve ve sebzeler öğünlerimizin büyük çoğunluğunu oluşturmalıdır.
Sevgilerle
Bu yazıyı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızdan paylaşırsanız fazlasıyla teşekkür etmiş olursunuz.
Daha fazla bilgi için beni sosyal medyada takip etmeyi unutmayın – Facebook, Instagram, Pinterest ve Twitter.
Priti
3 Şubat 2023 at 15:22👌👌