Yaklaşık 10 gündür her gün evde spor yapıyorum. Hemen dedim ki ben bunu kesin alışkanlık haline getirdim! Çünkü büyük büyük konuşmayı severim. Kendime bir workout tracker bile hazırladım. Her gün bir tik atıyorum. Bu beni motive ediyor doğru ama asıl beni motive eden şu cümle oldu; spor bir lüks ya da istek değildi, sağlık için zorunluluktur. Evet kendimize çok zor bir şeyi yapmaya çalışıyormuşuz gibi davranmaktan vazgeçmeliyiz. Sporun sağlığımız için mutlaka bir zorunluluk olduğunu kabullenip her gün yemek yemek gibi spor yapmayı da rutin haline getirmediniz. Bu yazıda sporu nasıl alışkanlık haline getiririm ve spora başlamak istiyorum ama nereden başlamalıyım? diye sorarak aslında hem kendime hem de sizi motive etmeye çalışıyorum.
Sağlıklı bir beslenme planı örneği için 7 Günlük Sağlıklı Diyet Listesi başlıklı yazımı da okuyabilirsiniz.
Evde Spor Yapmak
Benim spor salonu üyeliğim var fakat her gün gidebileceğim yakınlıkta değil. Bu nedenle evde de spor yapmaya devam etmek zorundayım. Böylece spora gitmediğim zamanlarda spordan soğumamış oluyorum. Ayrıca YouTube evde spor kanalları sayesinde zaten artık evde de spor yapmak oldukça kolay. Ben bunun için özellikle Akın Saatçi Youtube kanalını çok takip ediyorum. Çünkü bilimsel verilerle neyi nasıl yapmamız gerektiğini çok güzel açıklıyor. Ayrıca popüler olan sağlık kanallarını da inceliyor.

Evde spor programı olarak öncelikle Çetin Çetintaş’ın yoga başlangıç dersleri ile başladım. İlk beş gün bunları yaptım. Bu sürede zaten biraz biraz vücudum alışmıştı. Daha sonra Chloe Ting ile zayıflayanlar konulu yazıları okuya okuya ona başladım 1 hafta da onunla devam ettim. Şimdilerde ise her gün canım hangisini isterse onu yapıyorum. Ağırlık antrenmanlarını spor salonuna sakladım. Çünkü spor salonunda herhangi bir hareketi yanlış yaptığımda kendimi sakatlama riskim yok, spor hocaları uyarıyor. Evde yapacağım zaman genellikle Çetin Çetintaş yoga dersleri ile devam ediyorum.
Hayatında hiç spor yapmamış insan nasıl başlamalı? derseniz kesinlikle önce bir spor hocasından yardım alarak. Fakat böyle bir imkan yoksa Youtube spor yapma kanallarından Akın Saatçi, Çetin Çetintaş gibi gerçekten hareketleri doğru bir şekilde gösteren ve anlatan kanallardan çalışmalı ve asla ilk olarak hoplamalı zıplamalı vücudu strese sokacak ağır antrenmanlardan kaçınmalı.
Spor Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?
- Hedef Belirleme: Spora başlamadan önce, neyi başarmak istediğinize odaklanın. Kısa ve uzun vadeli hedefler belirleyin. Örneğin, haftada kaç gün spor yapmak istediğinizi ve hangi sporları yapacağınızı planlayın.
- Rutin Oluşturma: Sporu düzenli bir alışkanlık haline getirmek için her gün veya hafta aynı zaman diliminde spor yapmaya çalışın. Böylece beyniniz zamanla sporu otomatik bir davranış olarak algılayacaktır. Bence ilk günler her gün spor yapmaya çalışmak oldukça önemli. Tabii ki çok ağır bir kas antrenmanı yapıyorsanız araları 1-2 gün dinlenme vermek gerekiyor. Eğer daha hafif sporlar tercih ediyorsanız her gün, alışkanlık oluşana kadar, yapabilirsiniz.
- Egzersiz Zevkini Keşfedin: Spor yaparken keyif aldığınız aktiviteleri seçmeye çalışın. Böylece spor yapmak sizin için daha zevkli ve motive edici olacaktır. Spor psikolojiyi düzeltir mi? diyebilirsiniz. Kesinlikle düzeltiyor! Canınız sıkkın olduğunda lütfen sevdiğiniz bir sporu yapmayı deneyin.
- Başkalarıyla Spor Yapma: Spor yaparken bir arkadaşınızla veya bir spor grubuyla katılmak, motivasyonunuzu artırabilir ve sosyal bağlarınızı güçlendirebilir.
- Küçük Adımlarla Başlayın: Spora başlamak için büyük hedefler koymak yerine küçük adımlarla başlayın. Örneğin, ilk hafta sadece 15 dakika yürüyüş yapın ve zamanla süreyi ve yoğunluğu artırın.
- Takvim ve Hatırlatıcılar: Spor yapma günlerinizi bir takvimde işaretleyin ve hatırlatıcılar ayarlayın. Bu, spor yapmayı unutmamanıza yardımcı olacaktır.
- Ödüllendirme: Kendinizi spor yaptığınızda küçük ödüllerle motive edin. Örneğin, bir spor sonrası kendinize hoş bir öğün veya hoş bir film izleme zamanı ayarlayın.
- İstatistik Takibi: Spor yapma alışkanlığınızı takip edin ve ilerlemenizi görmek için istatistikleri kaydedin. Bu, motivasyonunuzu artırabilir.
- Esnek Olun: Spor yapma zamanı bazen planlarınızı etkileyebilir. Esnek olun ve hedeflerinizi ertelemeyin. Planlarınızı değiştirmek veya başka spor seçenekleri denemekten çekinmeyin. 1 haftada kaç gün spor yapılmalı? diye sorduklarında genellikle uzmanlar haftada 3 gün yeterlidir diyor. Ama ben ilk günlerde motive olmak için hafif ama her gün yapabileceğim egzersizler seçiyorum. Ara verdiğimde soğuyorum. Yine de esnek olmak önemli. Bir gün spor yapmadık diye karalar bağlamamak gerekiyor.
- İç Motivasyonu Güçlendirin: Spor yapma nedenlerinizi düşünün ve iç motivasyonunuzu güçlendirin. Sporu sadece dışarıdan gelen baskılar için değil, kendi sağlığınız ve mutluluğunuz için yapın.
Spor En İyi Saat Kaçta Yapılır?
Evde spor hangi saatlerde yapılmalı derseniz bence en güzeli sabah saatleri. Ben daha önce akşam saatlerini de denemiştim. Küçük çocuğum olduğu için eşim eve geldiğinde o çocukla ilgilenirken ben de spor yaparım diye düşünüyordum. Fakat genellikle akşamları zaten evin işi çocukla ilgilenmek oldukça yoruyor. Bu nedenle akşamları açıkçası biraz uzanıp keyif yapmak istiyorum. O yüzden de sporu fazlaca erteliyorum. Fakat 10 gündür evde sporu sabah saatlerinde yapıyorum. Uykumdan birazcık feragat ederek yarım saat erken kalkıyorum. Çocuk uyurken ben hızlıca sporumu yapıyorum.
Yeni haberler için bu siteyi Google News’ten takip etmeye devam edebilirsiniz.
Sevgilerle
Bu yazıyı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızdan paylaşırsanız fazlasıyla teşekkür etmiş olursunuz.
Daha fazla bilgi için beni sosyal medyada takip etmeyi unutmayın – Facebook, Instagram, Pinterest ve Twitter.
Zayıflatan Yürüyüş Programı - hcagla.com
10 Ağustos 2023 at 00:06[…] de yapma dedi 🙂 Bu yazıda sizlerle zayıflatan yürüyüş programı listesi vermek istiyorum. Spora Başlamak İstiyorum Nereden Başlamalıyım? başlıklı yazım da ilginizi […]