Veganlık Nasıl Ortaya Çıktı?

Tarihi bulgular M.Ö. 500 yıllarında Yunanlı bir matematikçi ve filozof olan Pythagoras of Samos’ın hayvanlara karşı yardımseverliği ön plana çıkararak vejetaryen beslenmeyi desteklediğini ortaya koyuyor. Veganlık Nasıl Ortaya Çıktı? sorusunun ilk yanıtı olarak bunu söyleyebiliriz. Yine aynı zamanlarda Siddhārtha Gautama yani Buddha’nın takipçilerine vejetaryen beslenmeyi anlatıyordu. Bununla beraber Hinduism ve Jainism de vejetaryenliği savunuyor ve insanların hayvanları kullanmaya hakkı olmadığına.

Zaman içinde 1800’lü yıllarda Dr William Lambe ve Percy Bysshe Shelley vegan beslenme düzeninin önemini vurgulayan ve yumurta ve süt ürünlerini kullanımının etik sebepleri üzerinde durdular. Ancak ‘etsiz’ yaşam tarzı Batı’da çok kolay benimsenmedi.

Bu yazı da ilginizi çekebilir: Gıda Seçimleri – Belgesel

Hayvansal gıda ve ürün tüketmeyen kişiler uzunca bir süre ‘süt ürünleri tüketmeyen vejetaryenler’ olarak anıldı. İlk vejetaryen grup 1847 yıllarında İngiltere’de kuruldu. Yaklaşık üç yıl sonra Graham krakerlerinin sahibi olan Sylvester Graham bir kaç arkadaşı ile birlikte American Vegetarian Society’i kurdu.

Daha sonra 1944 yıllının Kasım ayında Donald Watson kendisi gibi hayvansal ürünleri tüketmeyen altıya yakın arkadaşını toplantıya davet etti. Benzer yaşam tarzını benimseyen bu grup birçok karşıtları olmasına rağmen buluşup toplantılar yapmaya devam edip ve aktif olan yeni bir hareket içine girdiler. 1931’lerde Mahatma Gandhi’nin de üye olduğu bu grup toplantılardan birinde ‘süt ürünleri yemeyen vejetaryenler’ yerine kendilerini tanımlayacak yeni bir kelimenin gerektiğini düşünürler. Akıllarına gelen süt ürünleri yasağı, vitan, yardımseverler gibi alternatiflerin sonunda Vegan olarak tanımlanmaya karar verdiler. Vegan, ingilizcede vegetarian kelimesinin ilk üç harfini içerir ve Donald Watson Vegan tanımının vejetaryenlığın hem başlangıcı hem de sonu olarak tanımlar.

Gerçek vegan hareket 1949’un sonlarına doğru oluşsa da ilk vegan grupta yer alan Leslie J Cross, vegan tanımını daha net oluşturmak istedi: hayvanların insan sömürüsünden özgürleşmesinin prensibi. 

Veganlık Nedir?

Yıllar geçtikçe grup daha da büyüyerek 1979 yılında dernekleşir ve veganlığın tanımı dernek tüzüğüne şu şekilde geçirdi:

Veganlık, hayvanların gıda, giyim ya da başka amaçlarla maruz kaldıkları sömürü ve zulmün her türlüsünden -uygulanabilir olan en mümkün mertebede- kaçınan ve buna ek olarak insanların, hayvanların ve çevrenin yararına, hayvan kullanımı içermeyen alternatiflerin geliştirilmesini ve kullanımını destekleyen felsefe ve yaşam biçimidir.

Sevgilerle

Bu yazıyı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızdan paylaşırsanız fazlasıyla teşekkür etmiş olursunuz.

Daha fazla bilgi için beni sosyal medyada takip etmeyi unutmayın – Facebook, Instagram, Pinterest ve Twitter.

Yorumlarınız benim için değerli!