Bazı insanlar atölyelere gitmekten nefret ediyor. Yanlış bir atölye seçimi yapılırsa, büyük bir zaman ve para kaybı olabilir. Ancak, iyi planlanmışlarsa, katılan herkes için inanılmaz derecede değerli olabilirler. Atölyeler beyin fırtınası, etkileşimli öğrenme, ilişki kurma ve problem çözme için mükemmeldir. Peki workshop nedir? Atölyeler nasıl planlanır? Önceden planlama ve bu plana uyarak hareket etmek çok önemlidir.
Atölyenizin herkes için değerli bir deneyim olduğundan emin olmak için aşağıdaki adımları izleyin:
Her atölyenin bir hedefi olmalı. Açık bir hedef belirlemek harika olur. Örneğin bir kahve atölyesi planladıysanız, amaç burada gerçekten kaliteli bilgiyi kazanmak olmalıdır.
Hedef sadece eğlenmek değil aynı zamanda gelen katılımcılara hayatlarında kullanabilecekleri bir deneyim kazandırmak olmalıdır.
Planlamak için son geceye kadar beklemeyin. Kaç öğrencinin geleceği belirtildiyse buna göre malzemeleri hazırlamaya başlamak önemli. Atölye günü geldiğinde eksik malzeme can sıkıcı olabilir. Yüksek sesle çalışmak ve konuşmalarınızı planlamak önemlidir. Böylece kalabalık bir grup öğrenci önünde susup kalmazsınız. Korkmayın – eğer tam anlamıyla hazırsanız çok daha eğlencelidir!
Yakın zamanda katıldığım bir workshoptan bahsetmek istiyorum. Bir seramik atölyesiydi. Yapacağımız şekli kendimiz belirledik ve gerçekten çok eğlenceliydi. Atölye başlamadan önce kısa bir bilgi edindik. Hamurun nasıl kesileceği, nasıl yumuşatılabileceği gibi teknik bilgileri bu kısımda öğrenmiş olduk.
Şekil vermek ve renklendirme ise tamamen zevkinize kalmış. İşte bu bölümde eğlenceli zamanlar başladı. Hem sohbet hem de büyük bir kafa dağıtma ortamı bence bu tarz workshoplar. Özellikle benim gibi Home office çalışıp 7/24 çocukla baş başa bir yaşantınız varsa kesinlikle tavsiye ederim. Ben ilk kez bir atölye çalışmasına katılmış oldum. 1-2 saatliğine de olsa bambaşka bir uğraşa yoğunlaşmak kendimi çok iyi hissettirdi. Buradan atölye sahipleri Tülin ve Eda hocama da yeniden sevgilerimi göndermiş olayım. Siz de seramik ve çini sanatına meraklıysanız sayfalarına göz atıp, kurs ve atölyeleri hakkında aşağıdaki Instagram sayfalarından bilgi alabilirsiniz.
Özellikle Anadolu yakasında oturup buralarda hiç kaliteli workshoplar yapılmıyor diye sızlanan bir insan olduğum için bu açığı çok güzel kapattıklarını düşünüyorum. Sanatı hayatın her anına entegre etmeye çalışırken güzel bir adım oldu.
Bir atölye çalışmasında hem bilgi hem eğlenceli zaman ayrılmaz ikilidir. Katılımcının hevesli olması avantajdır. Bu hevesi daha yukarılara taşımak ise bence workshop eğitimcisinin temel hedefi olmalıdır.
Sevgilerle…
Yorumlarınız benim için değerli!