Karışık Dilli Eserler Nelerdir?

Eski Anadolu Türkçesi çalışırken karşınıza karışık dilli eserler çıkmıştır. Bir diğer adı Olga-Bolga dönemi. ÖABT sınavında ÖSYM’nin çok sevdiği karışık dilli eserler nelerdir sorusu için akılda kalıcı bir poster hazırlamak istedim.

Olga-Bolga Sorunu

Olga-bolga sorunu, 12.-14. yüzyıl arasında hem Batı Oğuz, hem de Doğu Orta Türkçesi özellikleri gösteren karışık dilli eserlerin varlığını tanımlar. Olga-bolga dili ile yazılmış tespit edilmiş ilk metni, 1233 yılında istinsah edilmiş Kul Ali‘nin eseri Kıssa-i Yûsuf oluşturmaktadır. 1270-1286 yıllarında yazıya geçirildiği düşünülen Behçetü’l-Hada’ik fî Mev’izeti’l-Halayık ve Mevlana‘nın Farsça olarak kaleme almış olduğu eserlerindeki Türkçe mısralar diğer olga-bolga örneklerini teşkil etmektedir.

https://tr.wikipedia.org/

Ben ders çalışırken bu tarz görsel ve sözel şablonlar aklımda çok kaldığı için ufak ufak böyle notlar hazırlayıp blogumda paylaşmak istedim. Bu görselleri kolayca kaydedebilirsiniz. Karışık dilli eserlerin isimleri soruluyor peki ama karışık dilli eserlerin özellikleri konusu da önemli mi derseniz cevabı Kuban hocaya bırakıyorum. Dr. Kuban Seçkin’i Edebiyat TV’den Eski Yeni Türk Dili derslerinden dinleme fırsatı buldum. Bu konuda kendisinin çok güzel bir videosu var. Karışık dilli eserlerin özelliklerini anlattığı bu youtube videosunu da eklemek istiyorum. Linkten ulaşabilirsiniz.

Yeni haberler için bu siteyi Google News’ten takip etmeye devam edebilirsiniz.

Sevgilerle

Bu yazıyı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızdan paylaşırsanız fazlasıyla teşekkür etmiş olursunuz.

Daha fazla bilgi için beni sosyal medyada takip etmeyi unutmayın – Facebook, Instagram, Pinterest ve Twitter.

Bu yazıyı daha sonra okumak için yazıdaki görseli Pin’leyebilirsiniz!

Yorumlarınız benim için değerli!