Yeni Yıla Yaklaşırken Okunması Gereken Kitaplar

2022 yılının bitimine sayılı günler kala insanlarda yavaş yavaş yeni bir yıldan beklediği beklentileri düşünmeye başladı. Bir kişinin yeni yıl listesinde yeni yerler görme, yeni lezzetler keşfetme, yeni dostluklar kurma ve yeni bir yılda daha fazla şey bilme, öğrenme isteği doldu taştı. Bunlar arasında yeni bir yılda neler okumalıyım diye düşünen kitap kurtları içinde yeni yıla yaklaşırken okunması gereken kitaplar hangileri bir göz atmak istedik. Ayrıca etkili kitap okuma önerileri için Etkili Kitap Okumak ama Nasıl başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.

Yeni Yıl 2023: Özlediklerimizi Yâd Etme, Korkularımızı Yenme Yılında Neler Okumalıyız

Her yeni yılda geride bıraktıklarımızı bir kez daha gözden geçirme isteği duyarız. Nice sıkıntı ile uğraştığımız bugünlerde kitap kurtları içinde özlediğimiz o güzel günleri yâd edecek sayısız eser bulunmaktadır. Tarihin tozlu sahnesinde karşımıza çıkan, her çağa meydan okuyan eserleri bir kez daha okumak isteyenler ve “ben artık yepyeni bilgilerle yeni bir yılda karşımdaki herkesi anlayabilirim” diyeceğiniz en özel eserleri sizler için derlediğimiz bu eserleri daha önce okumuş olsanız bile bir kez daha raftan indirme hasret giderme zamanı. Şimdi yeni yıla yaklaşırken okunması gereken kitaplar listemize kahramanlarımızı ve usta kalemleri ele alarak başlayalım.

Yeni Yıl Eskimeyen ve Eskimeyecek Kitaplar

Yeni yılda okunması gereken kitaplar listemizde ilk sırada Mizancı Murat tarafından kaleme alınmış “Turfanda mı Yoksa Turfa mı?” adlı kitap yer almaktadır. Kahramanımız Mansur Bey ile Tanzimat sonrası sendeleyen Osmanlı Devleti’nin düşüş nedenleri okuyucuya öyle canlı örneklerle anlatılmış ki adeta tüm çağlarda görülen bu olaylara yazar dokunarak ilerlemektedir. Tek nefeste okunacak bu harikulade eseri eğer okumamışsanız hemen okuma listenize eklemelisiniz.

Bir diğer okuması hatta yeniden ve yeniden okunması gereken kitabımız ise edebiyatımızın güçlü kalemlerinden Ahmet Hamdi Tanpınar tarafından ele alınan “Saatleri Ayarlama Enstitüsü” olmaktadır. Türkiye’yi kendine has anlatımı ile anlatan Tanpınar’ın yıllardır en çok okunan kitapları arasında yer alan ve kahramanlarımız Hayri İrdal ve Halit Ayarcı’nın hikâyesini mutlaka okumalısınız.

Çıktığı günden bu yana bir motto olarak hayatımızda yer alan “bütün hayvanlar eşittir: ama bazı hayvanlar diğerlerinden daha eşittir!” sözlerinin yer aldığı George Orwell “Hayvan Çiftliği” adlı eser bugün hala en çok okunan ve defalarca okunabilecek muazzam bir eserdir.

Yeni yıla yaklaşırken okunması gereken kitaplar listemizde bir diğer kitap ise aşkın en saf en temiz halini bir günce şeklinde bize anlatan Reşat Nuri Güntekin kitabı “Çalıkuşu” yer almaktadır. Kahramanımız Feride nam-ı diğer Gülbeşer’in yaşadığı hazin ve hayat dolu bir hikâyenin anlatıldığı bu eser yazarın akıcı kaleminde yıllarca okunabilecek bir eser olmasını sağlıyor. Hatta yazarın “Yaprak Dökümü” kitabını da okuyabilirsiniz.

Bir diğer okunması gereken kitap ise Fakir Baykurt’un usta kaleminden ele alınan “Irazca’nın Dirliği” kitabı olmaktadır. Bir annenin Anadolu’nun bağrında çocuklarını ve topraklarını korumak için verdiği mücadeleyi, Anadolu’yu dönemin çarpık sistemlerini en iyi şekilde anlatan bu eser bir solukta bitirilecek bir eserdir.

Erkek- kadın erkek ilişkilerindeki anlaşmazlıkların asıl sebebini yaradılışsal olduğunu esprili bir dille kaleme alan DR. Serkan Karaismailoğlu’nun “Kadın Beyni Erkek Beyni” listenize eklemeniz gereken kitaplar arasında. İnsanların karşılıklı birbirini anlamamakla suçladığı bu günlerde bilimsel açıklamalar ile yaklaşan bu kitabı çok beğeneceksiniz.

Yevgeni Zamyatin tarafından kaleme alınan “Biz” kitabı da mutlaka okunması gereken bir kitaplar arasında yer almalıdır. Kahramanımız D-503 yaşadığı tek devlette insana dair hiçbir duygunun kalmadığı sadece sayısal verilerin olduğu bir distopya anlatılmaktadır.

Yazarının 323. Sayfasında dediği gibi “hiç kimse kendisinin fazla unutulmasına izin vermiyordu.” Dediği bu muazzam eser elbette ki yine Ahmet Hamdi Tanpınar tarafından ele alınmış “Sahnenin Dışındakiler” adlı eser mutlaka okunmalıdır. Kurtuluş Savaşı yıllarında İstanbul ve Anadolu’da yaşananları en açık hali ile okuyucusuna anlatan bu eseri cumhuriyetimizin 100. Yılında okuyarak o yılları daha iyi anlayabilirsiniz.

Bir diğer özel eserimiz ise Mithat Cemal Kuntay tarafından yazılan “Üç İstanbul” dur. İstanbul’un 3 farklı dönemini anlatan bu eserde Muharrir Adnan Bey ibretlik hikayesini kendi ağzından yazmaya çalıştığını görmekteyiz.

Bu yıl cumhuriyetin 100. Yılı dolayısıyla en fazla cumhuriyet dönemini anlatan eserlere yazımızda yer vermek istedik. Bunun en iyi örneği ise Yakup Kadri Karaosmanoğlu tarafından yazılan “YABAN” kitabı olmaktadır. Eserde cihan harbinde sağ kolu kaybeden ve köylüler tarafından Yaban olarak nitelenen bir askerin, arkadaşı Mehmet Ali’nin Anadolu’daki köyüne gitmesi ve orada yaşadıkları ile Kurtuluş Savaşına dair öğrendikleri, Yunan işgalleri anlatılmaktadır. Kurtuluş Savaşının kazanıldığı yıllarda Anadolu’nun tüm yaşadıkları en güzel tasvirlerle anlatılmıştır.

Yeni yıla yaklaşırken okunması gereken kitaplar listemizi sizler ile paylaştık. İlgili diğer içerikler için okumaya ve bizi takip etmeye devam ediniz.

Sevgilerle

Bu yazıyı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızdan paylaşırsanız fazlasıyla teşekkür etmiş olursunuz.

Daha fazla bilgi için beni sosyal medyada takip etmeyi unutmayın – Facebook, Instagram, Pinterest ve Twitter.

Yorumlarınız benim için değerli!