Bir içerik üreticisiyseniz (evet hala bloggerım diyemiyorum) doğru kelimeler sizin için her şeydir. Her gün milyonlarca blog yazısı arasından sıyrılmanızı anahtar kelimeler belirler. Yazdığınız her blog yazısı en iyisi olmasa da her yazıda kendinizi geliştireceksiniz.
Öyleyse kendi tarzınızı nasıl geliştirebilir ve okuyucularınıza geçecek başarılı bir blog yazısı nasıl yazabilirsiniz ?
Başarılı bir blog yazısı yazmanın birçok unsuru vardır ama ben 5 önemli faktör üstünde durmak istiyorum.
Blog trafiğinizi artırmaya hazırsanız, kusursuz blog yazısı yazmanın sırlarına bakalım!
Başarılı Bir Blog Yazısı Nasıl Yazılır
1. İlgi Çeken Görseller
Görseller en çok tercih edilen araçlardandır. Instagram kullanıyorsanız dikkat edin altındaki üç satır yazıyı kimse okumaz. Genelde sadece fotoğraflara bakıp geçerler. Blogumda veya sosyal medya kanallarımda herhangi bir zaman geçirdiyseniz, görsellerimi en ilgi çekici olanlardan seçmeye çalıştığımı biliyorsunuz. İşletmeniz için doğru görsel sadece marka adınızı değil, aynı zamanda görünürlüğü de artırabilir.
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki eğer makalenize uyan bir görsel kullanırsanız bu sizi yukarı taşımakta bir basamak olur. Eğer bloğunuza daha fazla trafik almak istiyorsanız görsel sağlayan sitelerden ya da benim sürekli kullandığım Pinterest’ten faydalanabilirsiniz. Pinterestte ve daha bir çok sosyal mecrada tutarlı, temiz, okunması kolay ve toplanması veya yer imi koyması kolay markalı görüntüler oluşturursanız bir anda yükselebilirsiniz. Eğer kendi başlığınızı oluşturduğunuz görsellerle yazınızı desteklerseniz çok daha kolay geri dönüş alırsınız. Örnek olarak bu yazının öne çıkan görseline bakabilirsiniz.
2. Temiz Tasarım ve Düzenli Başlıklar
Blog sayfanızda ya da markanızın web sitesinde dağınık bir tasarım karışıklık ve bunalmaya neden olur.
Mükemmel blog tasarımı herkese göre değişir belki ama sadelik her zaman kazanır. Sade ve birbirine uyumlu görsellerle desteklenmiş bir blog her zaman merak uyandırır. Sitenizi derli toplu ve gezinmesi kolay tutmak çok önemlidir.
Her yerden çıkan reklamlar, yazının üstünde bir anda beliren “haydi Maldivler’e git” yazıları bir süre sonra sayfanızı ziyaret edenlerde sinir yaratabilir. Beni en çok sıkan ise bazı sitelerde sürekli çıkan “abone ol”, “10 dakikadır burdasın bi abone ol” gibi yazılar.
Güvenilirliği artırmak ve okuyucularınızla ilişkiler kurmak istiyorsanız, sitenizi geliştirmek için zaman ayırın. Mobil uyumunu, aslında her ekran formatında uyumunu sürekli olarak kontrol edin.
Basit bir blog tasarımı kontrol listesi:
- İletişim ve hakkımda bilgilerinizi güncelleyin ve bulmayı kolaylaştırın
- Kategorileri ve menülerinizi basitleştirin
- İçeriğinizi sürekli olarak güncelleyin, okumayı kolaylaştıran paragraflar, madde işaretleri ve diğer ayırıcılar ekleyin.
4. Sosyal Medya ile Bağlanın
Her gün harika bir blog yazısı yazabilirsiniz. Aslında, şimdiye kadar anlatılan en güzel hikâyeyi yazabilirsiniz.
Ancak sosyal medyanın sağlayabileceği paylaşma ve güvenilirlik gibi avantajlar olmadan bloğunuzu duyurmak oldukça zor. Aslında sosyal medya sadece tanıtımınızı yapmak konusunda değil insanlarla karşılıklı ilişki kurmak ile de alakalı. Blogunuzu yaymak için aktif blog yazarlarıyla bağlantı kurun. Hedef pazarınızla ilgili içerikleri paylaşın ve yayılmasını sağlayın.
5. Etkileşimde Kalın
Sormadan kimse yorum yapmaz. Blog yazılarınızda mutlaka okuyucularınıza bir neden verin. En son blog gönderinize bir bakın. Kaç yorum aldı? Bir ya da belki hiç? Blogunuzdan sosyal medyaya, okuyucularınıza bir sonraki adımı atmaları gerektiğini belirttiğinizden emin olun. Yazdığınız her gönderiyle, harekete geçirme ifadenizin ne olduğunu belirleyin. Bir soru sormak veya başka bir yararlı makaleye işaret etmek kadar basit olabilir.
Sevgilerle…
Ayhan KORKMAZ
29 Mart 2020 at 19:17Benim yazılarımdan aldığım dönüşlere göre yazıyı kategorize edip, belirli aralıklarla uyandırıce ilgi toplayıcı görseller kullanmak faydalı oluyor. Yorum yapma konusu ise sanırım genel bir problem. Çünkü artık yorum almak daha da zorlaştı. Belki de artık okucular sadece yutmalık bilgi arıyor. Bilgiyi alıp veya bulamayıp gidiyorlar. Yorum yapma ise sanırım gereksiz artık. Hatta belki de çoğu kişi yorum yapılabildiğini bile bilmiyordur.
Hazal Çağla
31 Mart 2020 at 14:54Haklısınız. Yorum yapmak artık zahmetli geliyor. Hatta çoğu yazının tamamının okunduğunu düşünmüyorum. Dediğiniz gibi genel bir göz gezdirip gerekli bilgiyi alarak çıkmak daha sık karşılaşılan bir durum şu an.