Edebiyat ve Felsefe Arasındaki İlişki

Edebiyat; duygu ve düşüncelerin estetik bir değerde ifade edilme sanatıdır. Edebiyat aynı zamanda bağımsız düşüncenin de bir dışavurumudur. Felsefe ise fikirleri açığa çıkarır, onları değiştirir ve güçlendirir. Edebiyat ve felsefe arasındaki ilişki aslında genel olarak dil olarak ortak paydada buluşur.

Bazı filozoflar ve edebiyat teorisyenleri, felsefe ve edebiyatın birkaç yerde birleştiğine inanırlar. İyi ve derin edebiyat genellikle derin felsefidir ve güçlü felsefe genellikle iyi edebiyattır, bazen kurgusal anlatı biçimindedir. Yeni Başlayanlar için Felsefe Kitap Listesi yazım da ilginizi çekebilir.

edebiyat felsefeden yaralanırken tarihte birçok filozof düşüncelerini dile getirirken edebiyatın dil bilgisel kurallarının yanında edebiyatın halk üzerindeki etkileyici üslubundan ve ifade şeklinden sürekli faydalanmışlardır. İç içe girmiş ve böylesine güçlü bağlantılar oluşturmuş olan felsefe ile edebiyatı birbirinden ayrı düşünmemiz mümkün değildir. Bu nedenle günümüzde Aristo, Platon, Albert Camus, Franz Kafka, Dostoyevski Jean-Paul Sartre gibi düşünürler hem edebi üsluplarıyla h

Edebiyat ve Felsefe Arasındaki İlişki 12.Sınıf Ders Notları

Felsefe, edebiyat yoluyla da yapılabilir. Bunun pek çok örneğini zaten görüyoruz. Platon’un diyalogları, Borges’in yazarlık kavramını araştıran kısa öyküsü ve Camus’nün özgürlük kavramını araştıran Veba romanı gibi örnekler verilebilir. 

Her edebi eserin arkasında mutlaka bir düşünce vardır. Düşünmek, sorgulamak, tartışmak ise felsefenin ana konularındandır. Bu durumda edebi eserlerin arka metninde felsefenin varlığını görebiliriz. Edebi eserler yazıldığında bitmez. Eserin ardındaki fikir okuyucuyla buluştuğunda yepyeni fikirlere dönüşür. Yazarın yazdığı bir cümle on farklı okuyucuda on farklı düşünceyi doğurabilir. Bir kitap okuduğumuzda aslında birinin düşüncelerine misafir oluyoruz. Bu düşünceleri alıp kendi fikirlerimizle yoğuruyoruz ve yeni fikirlerimizi yaratıyoruz.

Edebiyat Felsefe İlişkisine Örnek Romanlar

  • Yabancı – Albert Camus
  • Yeraltından Notlar – Fyodor Dostoyevski
  • Görülmeyen Adam – Ralph Ellison
  • Zorba – Nikos Kazancakis
  • Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği – Milan Kundera
  • Sofie’nin Dünyası – Jostein Gaarder

Yukarıdaki kitaplar arka planında yatan felsefi düşünceleri anlamak açısından zevkle okuyacağınızı düşündüğüm kitaplar. Edebiyat ve Felsefe arasındaki ilişki en temel noktası dil ve insandır. İkisinin de ortak noktası kişinin zihninde farklı kavramları ortaya çıkarmaktır. Edebiyat başka pek çok dalla ilişki içerisindedir. Felsefede de tıpkı edebiyatta olduğu gibi denemeler önemlidir. En İyi 5 Kültür-Sanat-Edebiyat Blogu 2021 listemdeki blogları takip ediyorum. Buralardaki yazılar özellikle deneme yazıları oldukça doyurucu ve etkili.

Sevgilerle

Bu yazıyı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızdan paylaşırsanız fazlasıyla teşekkür etmiş olursunuz.

Daha fazla bilgi için beni sosyal medyada takip etmeyi unutmayın – Facebook, Instagram, Pinterest ve Twitter.

Yorumlarınız benim için değerli!