Sağlıklı beslenme denildiğinde akla ilk gelen lezzetsiz diyet programlarıdır. Oysa ki konunun derinliğine inildiğinde durumun böyle olmadığını görebiliriz. Sağlıklı beslenmeye geçiş sıklıkla ya fazla kilolarımızdan sonra ya da ortaya çıkan hastalıkların hemen ardından başlamaktadır. Bu da demek oluyor ki zorunda olduğumuz için tercih ediyoruz. Ev Yemekleriyle Zayıflayın! Popüler Zayıflama Kürleri 2021 yazımda sağlıklı beslenme konusunda detaylı bir rehber bulabilirsiniz.
Zorunlu olarak tercih edilen programları devam ettirmek oldukça güç olmakla beraber sıkıcı bir hal alıyor. Bunun yerine kişiye özel uzun soluklu sağlıklı beslenme programları oluşturulmalıdır. Amaç kısa vadede fazla kilolardan ve hastalıklardan kurtulmak değil, daha kaliteli bir yaşam sürmek olmalıdır. Programa uyarken bazı altın kuralları uygulamayı unutmamamız gerekmektedir. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz;
En Sağlıklı Beslenme Şekli
- Her gün düzenli su tüketmeyi alışkanlık haline getirmek ilk adımımız olmalıdır. Düzenli su tüketimi vücudumuzdaki zararlı maddelerin atılmasını kolaylaştırmakta, metabolizmamızı hızlandırmakta ve sindirim sistemine yardımcı olmaktadır. Su tüketimi yeteri kadar olmadığında açlık hissimiz artacak buda atıştırma ihtiyacı yaratacaktır.
- Gıdaların iyi çiğnenerek tüketilmesi bir diğer önemli maddedir. Beynimize tokluk sinyalinin ulaşması yaklaşık 20 dakika sürmektedir, bu sürede gıdaları iyi çiğnemeden yutmak daha fazla besin tüketimi demektir. Bunun yerine gıdaları uzun ve yavaş çiğnemek yapılabilecek en doğru davranıştır.
- Besin tercihimiz ilk öğünümüzden itibaren sebze ve meyve ağırlıklı olmalıdır. Sebze ve meyve tüketimi oldukça önemli bir konudur. Bunlar midemizde tokluk hissi yaratan düşük kalorili yiyeceklerdir. İçlerinde bulunan çeşitli vitamin ve antioksidanlar vücudumuz için oldukça önemlidir. Yeterli sebze ve meyve tüketimi kan basıncının düşmesine yardımcı olur, kalp krizi riskini azaltır.
- Günlük tüketilen karbonhidrat miktarı da sağlıklı beslenme şekli için önemli bir diğer konudur. Açlık hissettiğimiz anda aklımıza gelen ilk yiyecekler beyaz ekmek, pirinç, makarna ve tatlı gibi sağlıksız karbonhidratlar olmamalıdır. Bu ihtiyacımızı yararlı karbonhidratları tüketerek gidermeliyiz. Yararlı karbonhidratlardan bazıları; baklagiller, meyve ve sebzeler, işlenmemiş kepekli tahıllar, tam buğday, esmer pirinç, çavdar vb. gibi besinlerdir. Bu besinlerin tüketimi oldukça faydalıdır.
- Çeşitli ve dengeli beslenmek sağlıklı bir öğünün temel kuralıdır. Tek tip beslenmeden olabildiğince uzak durulmalıdır.
- Yağ tüketimi çoğu zaman terk edilmesi gereken ilk besin olarak düşünülmektedir. Oysa ki zeytinyağı, avokado, kuru yemiş gibi besinlerle sağlıklı yağ tüketimine devam edebiliriz.
Sevgilerle
Bu yazıyı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızdan paylaşırsanız fazlasıyla teşekkür etmiş olursunuz.
Daha fazla bilgi için beni sosyal medyada takip etmeyi unutmayın – Facebook, Instagram, Pinterest ve Twitter.
Yorumlarınız benim için değerli!