Ermiş isimli Halil Cibran eseri uzun zamandır okuma listemdeydi. Hayata dair kısa notlar veren bu kitap beni oldukça etkiledi. Bu yazıda blulabilecekleriniz; Halil Cibran Ermiş ne anlatıyor? Ermiş Halil Cibran yorum ve detaylı bir Halil Cibran Ermiş Kitap İncelemesi olacak.
Halil Cibran Ermiş Kitap Künyesi
İş Bankası Kültür Yayınları Modern Klasikleri Dizisi 28 sayılı kitap Ermiş.
Halil Cibran (Eser Sahibi)
Ayşe Berktay Hacımirzaoğlu (Çevirmen)
- Yayıncı : İş Bankası Kültür Yayınları; 15. basım (1 Ocak 2014)
- Dil : Türkçe
Halil Cibran Ermiş Özet olarak kitap tanıtımından yola çıkabiliriz. “Yıllar boyu kendisine yurt olan kentten ayrılırken, Ermiş’ten geride bıraktığı halka hitap etmesi istenir. Kent halkı ona aşk, evlilik, suç, ölüm, güzellik ve daha pek çok konuda sorular yöneltir. Aldıkları karşılık, hoşgörü ve sevginin biçimlendirdiği bir insan yaşamı üzerine hazine değerindeki öğütlerdir. Haklıyla haksızın, suçluyla suçsuzun, dimdik ayakta duranla düşmüşün aslında aynı insan olduğu bir yaşamdır bu…”
Halkın sorduğu hayata dair yanıtlarıyla bir Ermiş’in düşüncelerini öğreniyoruz. Bu öğretileri okumak hayatımın belli dönemlerinde iyi geldi. O nedenle kitaplıkta bulunması gereken ve tekrar tekrar arada okunması gereken bir kitap olarak görüyorum. Ermiş kitabının yazı üslubu ise adeta bir tiyatro havasında geçiyor. Okuyucuyu mistik bir yolculuğa çıkarıyor. Kitabı okurken zaman zaman sanki kırlarda bir müzik eşliğinde okuyormuş gibi hissettim. Dingin bir ruh haliyle okudum.
Bu yazı da ilgini çekebilir: Etkili Kitap Okumak Ama Nasıl?
Halil Cibran Ermiş hangi yayınevinden okunmalı diyen arkadaşlarım da oldu. Ben İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle çıkan kitabı aldım. Can Yayınları’ndan çıkan kitabı incelemedim ama genelde modern klasikleri İş Bankası’ndan takip ediyorum.
Halil Cibran Felsefesi
Halil Cibran kitaplarında beşeri ve evrensel felsefe kendini her zaman gösteriyor. Bununla ilgili araştırmalar da mevcut. Okumak isterseniz aşağıda bununla ilgili bir makale ve alıntı paylaşıyorum. Aslında benliğindeki sevgiyi o kadar güzel anlatıyor ki bu nedenle kitapları daha dingin ve huzurlu bir şekilde okunabiliyor. Bence edebiyatın insanların duygularını etkileyen bir söz sanatı olmasının en güzel örneklerinden biri. Çünkü Halil Cibran bu eserinde gerçekten sizi içine alıyor ve tüm duygularınızı yönetiyor.
Cibrân’a göre sevgi; insanı
CİBRAN HALİL CİBRAN’IN ESERLERİNDE
bu dünyada mutlak gerçeğe ulaştıracak olan aydınlık yollardan biri olup
kökleri derinde olan engin bir kavramdır. Beşeri sevgi evrensel sevginin
bir parçasıdır. Bu çalışmamızda, Cibrân Halîl Cibrân’ın sevgi kavramına
yüklediği anlamlar, sevgi tanımları ve sevgi anlayışında geçirdiği süreçler
üzerinde durulacaktır.
BEŞERÎ VE EVRENSEL SEVGİ* Sultan Şimşek
Halil Cibran Felsefe Seti ise Ermiş’in daha sonrasını anlatıyor. Yani Halil Cibran kitapları okuma sırası Ermiş, Ermiş’in Bahçesi ve Meczup şeklinde olacak. Bu seriyi BKM Kitap sitesinde buldum ben. Bu kitapların aynı sitedeki tanıtım bültenleri ise şöyle;
Ermiş`in Bahçesi
Halil Cibran’ın en sevilen eseri olan Ermiş’in devamı niteliğindeki Ermişin Bahçesi ölümünden sonra ilk kez 1933’te yayımlanmıştır.
Vatanından on yıldan fazla süredir ayrı kalmış El Mustafa’nın müritleriyle yaptığı sohbetleri konu alan Ermişin Bahçesi, Cibran’ın, mistik bir güzelliğe sahip olan Doğa Ana’yı lirik bir tarzda kutsayışının hikâyesidir. El Mustafa bu kez de yıllar sonra tekrar bir araya geldiği müritlerine birbirinden önemli kavramlar üzerine nasihatler vermeye, onlarla mutlu ve bilinçli bir hayata nasıl ulaşılabileceğini tartışmaya devam ediyor.
Ermişin Bahçesi eşine zor rastlanacak bir görüngü, mistik bir filozof ve aynı zamanda bir şair olan Halil Cibran’ın edebiyat dünyasına kattığı bir klasik.
Meczup
Halil Cibran’ın gençlik döneminde yazdığı Meczup’ta, *normal* bir insanın toplumda işleyebilmesi için, insanın benliğini çürüten ve bu benliği kolektif bir amaç uğruna tekrar tanımlayan bir dünyada kimliğini idame ettirebilmesi için birtakım maskelere bürünmesi gerektiği ele alınır. Kişinin maskesinden arınması, düşünmesi, konuşması ve kendi olabilmesi, toplumun gözünde onu meczup kılar. Cibran, bu maskelerden kurtulan, özbenliğine karşı dürüst olan ve hakikatin peşinden koşan bir insanın özgür olduğunu dile getirir; fakat bunun da bir bedeli vardır; bu bedel de yalnızlıktır.
Otuz dört kısa hikâyeden oluşan bu kitapta Cibran, maskelerinden arınmış bir meczubun gözünden okuyucuya benzersiz bir toplum eleştirisi sunar.
Halil Cibran Ermiş Alıntılar
Burada da kitap üstünde çizdiğim bazı alıntıları paylaşmak istiyorum.
-Ölüm korkunuz, kendisini onurlandıracak olan kralın huzuruna çıkan çobanın titremesinden başka bir şey değildir.
-Fakat siz güçlü ve tez adımlı olanlar, merhametli olacağız diye topallamayın topalların önünde.
-Kuyun doluyken elindeki sudan mahrum kalma endişesi değil midir susuzlukların en fenası?
-“Her şey, varlığınızın içinde yarı kucaklanmış olarak dolaşır durur; istenen ve korkulan, nefret edilen ve baş tacı olan, takip ettiğiniz ve kaçmak istediğiniz…”
-Bir ermiş olmak istisnadır, dürüst bir insan olmak kuraldır. Yanılın, gücünüzü kaybedin, günah işleyin ama dürüst olun.
-Ayırmanız mümkün değildir ne haklıyı haksızdan ne de iyi kötüden; Çünkü onlar güneşin karşısında birlikte dururlar, tıpkı ak ve kara iplik gibi birbiri içine dokunmuş gibi.
Kitap özetleri ve kitap incelemeleri şeklinde daha fazla yazıyı yayına almayı planlıyorum. Merak ettiğiniz incelememi istediğiniz kitap isimlerini bana mail olarak atabilirsiniz info@hcagla.com adresinden ulaşabilirsiniz.
Ayrıca yeni kitaplara öncelik vermek istiyorum. Kitap incelemesinin burada yayınlanmasını isteyen yazarlar da bana mail üzerinden ulaşabilir.
Sevgilerle
Bu yazıyı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızdan paylaşırsanız fazlasıyla teşekkür etmiş olursunuz.
Daha fazla bilgi için beni sosyal medyada takip etmeyi unutmayın – Facebook, Instagram, Pinterest ve Twitter.
Yorumlarınız benim için değerli!