Mavi Sakal Masalı ve Düşündürdükleri

1697`de Charles Perrault’un yayınladığı bir masal olan Mavi Sakal Kurtlarla Koşan Kadınlar kitabında da geçiyor. Mavi sakal Clarissa P.Estes’e göre aslında bir yok edici. Bu yazıda Mavi Sakal Masalı ve Düşündürdükleri konusunda bir şeyler yazmak istedim.

Bu yazı da ilgini çekebilir: Şahmeran’ın Hikayesi Nedir?

Bu masalda kişiyi yavaş yavaş yok eden bir erkek ve koca olsa da gerçek hayatta bu ailemiz, arkadaşlarımız ya da patronumuz olabiliyor. Masalın sonunda Kurtlarla Koşan Kadınlar alıntı kısmında bu hikayenin açıklamasında kendi altını çizdiğim notları yazmak istiyorum.

Mavi Sakal Masalı

Mavi Sakal birçok insanın kendisinden çirkin ve korkunç mavi sakalı yüzünden korktuğu zengin bir soyludur. Üç kere evlenmiştir ancak kimse evlendiği kadınlara ne olduğunu bilmemektedir ve bu yüzden bölgede yaşayan bütün kızlar ondan kaçarlar. Birgün komşularından birini ziyaret eder ve üç kızından biriyle evlenmek istediğini bildirir. Kızkardeşler kurtulmak için evlenmesi için birbirlerini öne iterler, en sonunda Mavi Sakal ile evlenmek en küçük kardeşin üzerine kalır. Evlilik töreninden sonra kızkardeşleri ona en kısa zamanda kendisini ziyaret edeceklerini söyleyerek Mavi Sakalla birlikte şatoya uğurlarlar.

Bir süre sonra Mavi Sakal bir yolculuğa çıkacağını bildirir. Karısına şatodaki bütün kapıların anahtarlarını vererek yola çıkar. Bu anahtarlar arasında karısını girmemesi konusunda kesinlikle uyardığı küçük bir odanın da anahtarı vardır. Ancak küçük kızkardeş kendisini ziyarete gelen kızkardeşlerinin de kışkırtmasıyla odaya girer. Odada gördükleri onu dehşete düşürür. Yerler kanla kaplıdır ve duvarlarda Mavi Sakal`ın önceki eşlerinin cesetleri asılıdır.Üstelik küçük anahtara da yerdeki kan bulaşmıştır. Anahtarın üzerindeki kan lekesi ne kadar uğraşsa da çıkmaz. Şatoya dönen Mavi Sakal daha eşini görür görmez durumu anlar ve onun kafasını keseceğine yemin eder. Kızkardeşler kendilerini şatonun en yüksek kulesine kilitlerler. Bu sırada erkek kardeşleri şatoyu basarak Mavi Sakal`ı öldürüp onları kurtarır.

Mavi Sakal`ın yasaklı odası, Binbir Gece Masallarında Şehrazat`ın “Hamal ve Bağdatlı Üç Hanım” masalının içinde geçen ve onaltıncı gece anlatılmaya başlanan “Üçüncü Çelebinin Hikayesi”`nde; sevgililerinin ailelerini ziyarete giderlerken sarayda bıraktıkları çelebiye girmemesi için büyük tembihlerde bulundukları ve girdiği taktirde onları ayıracağını söyledikleri kırkıncı oda ile büyük benzerlik gösterir. 

Mavi Sakal masalında önce saf olan ve hatta “Sakalı o kadar da mavi değil” diyerek kendini kandıran kız kardeş ölüm korkusuyla uyanmıştır. Kollektif bir bilinçle kardeşlerini yardıma çağırır. Bu şekilde kurtulabilir. Mavisakal aslında kimdir? Mavi Sakal’ın Yüzyıl Savaşları’nda vatansever bir savaş kahramanı olarak bilinen, Jeanne d’Arc’ın en büyük destekçisi aynı zamanda sağ kolu olarak nam salmış bir insanken masalların kötü adamı Mavi Sakal’a dönüşmüş biri Gilles de Rais olduğu düşünülmektedir.

Kurtlarla Koşan Kadınlar Alıntılar

. Hepimiz her şeyin harika olmasını isteriz. Her kadın geniş etekli elbiseler giymiş bir halde sonsuz yeşil ve şehvetli ormanın içinde atını sürmek ister. Sorun şudur ki, ego kendini mükemmel hissetmek ister, ama bu şiddetli cennet arzusu safdillikle birleştiğinde, bizi doyuramamanın ötesinde, yok edicinin yiyeceği haline de getirir.

. Gündelik hayatta da bol miktarda hazır bekleyen ışık hırsızı ve bilinç katili vardır. Yok edici bir kişi çoğunlukla kadının yaratıcı özsuyunu çalar, onu kendi zevkine ya da kullanımını ayırır, kadını solmuş, ne olup bittiğini anlamaz bir halde bırakır, bu arada kendisi daha da pembeleşip güçlenir.

. İnsanın hayatının özünü teslim etme örüntüsü çocuklukta başlamış, kendi boşluğunu ve açlığını çoğaltmak için çocuğun yeteneklerini ve sevimliliğini isteyen bakıcılarca beslenmiş olabilir. Bu şekilde eğitilmek içsel yok ediciye çok büyük güç kazandırır ve insanı başkalarının avı olmaya hazırlar. Genel olarak içgüdüleri sağlam olan bir kadın hayatını büyütmek yerine küçülten bir ilişkiye ya da duruma girdiğini anladığında, yok edicinin usul usul yanına sokulmuş olduğunu bilir.

. İlk işimiz onu tanımak, onun yakınlarından kendimizi korumak ve nihayet, onu ölümcül enerjisinden yoksun bırakmak olmalıdır.

. Yok edici, “Hiçbir zaman başladığın bir şeyi bitiremiyorsun” der. Siz de, “Pek çok şeyi bitiriyorum” dersiniz. Doğal yok edicinin saldırılarını, onu söylediklerinde gerçek olan şeyleri ciddiye alıp üzerinde çalışarak ve geri kalanı ise ıskartaya çıkararak zararsız hale getiririz. Yok ediciyi sezgilerimizi ve içgüdülerimizi koruyarak ve onun ayartmalarına direnerek zararsız hale getiririz.

Sevgilerle

Bu yazıyı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızdan paylaşırsanız fazlasıyla teşekkür etmiş olursunuz.

Daha fazla bilgi için beni sosyal medyada takip etmeyi unutmayın – Facebook, Instagram, Pinterest ve Twitter.

1 Comment

  1. Blue beared tale! 👍

Yorumlarınız benim için değerli!