Parşömen Edebiyat Yayın Hayatını Sonlandırıyor

2007 Yılından bugüne yayıncılık sektörüne hizmet veren bir dergi daha gidiyor. Açıklamalarında nedenleri konuşmanın pek manası yok demişler. Son dönemlerde yayın hayatını sonlandıranları düşününce buna sebep olanların en başında artan maliyetler geliyordur diye düşünüyorum. Bir edebiyatçı olarak tabi ki Parşömen Edebiyat yayın hayatını sonlandırıyor haberi beni çok üzdü. Basılı yayın her zaman ilk tercihim olacak. İnternette kimin yazdığı belli olmayan birçok boş şeyi okumaktansa binbir emekle çıkan, kaliteli ve özenli metinleri okumayı hep tercih ettim, edeceğim.

Parşömen Edebiyat dergisi olarak, 2007 yılının Ekim ayından beri sürdürdüğümüz yayın hayatımızı sonlandırıyoruz.

Bu kararı almamızın pek çok nedeni var. Fakat şu aşamada bunları konuşmanın bir anlamı ve faydası yok.

Bugüne kadar Parşömen Edebiyat’a maddi olarak destek veren, metin gönderen, bir biçimde emeği geçmiş herkese ama en çok da okurlarımıza teşekkür ederiz.

16 yıl boyunca iyi ve güzel edebi metinler yayımlamaya, edebiyatın güncel sorunlarını tartışmaya, yeni yazarlara yer vermeye çalıştık. Hatasıyla sevabıyla ömrümüzü tamamladık. Yine de, Parşömen için “öldü” demeyelim, “16 yıl yaşadı” diyelim.

Hoşça kalın.

Parşömen Edebiyat

Artan maliyetler nedeniyle yayıncılık sektöründe faaliyet gösteren kuruluşlar, içerik üretimi, matbaa masrafları, dağıtım maliyetleri gibi bir dizi masrafı karşılamak zorundadır. Artan maliyetler, bu işlemlerin maliyetlerini artırabilir ve yayıncıların kar marjlarını azaltabilir. Yayıncılar, kitap, dergi, gazete veya dijital platformlarında reklam ve pazarlama faaliyetleri yürütmek zorundadır. Reklam maliyetleri genellikle kitleye ulaşma, tanıtım ve marka bilinirliği gibi faktörlere bağlı olarak artabilir.

Sadece yayınevlerini etkilemiyor tabi bu durum. Zaten okuma oranının çok düşük olduğu güzel ülkemizde artan kitap fiyatları iyice yanına yaklaşılmaz oluyor. Her ilçede bulunan kütüphaneler ve sahaflar ise burada devreye giriyor. Özellikle çocuk kitaplarının pahalılığı konusu ise bence çok kötü bir durum. Çocuklar daha bebeklik döneminde bile her bilgiyi emer. Bebeklik döneminde çok kitap okunan çocukların sözel becerisi oldukça yüksek oluyor. Bugün bir resimli çocuk kitabı ise en az 30TL’den başlıyor. Bunlar da başka bir yazının konusu olsun.

Daha önce Notos Dergi ve Dergâh Dergiden de yayınlarına ara verme duyurusu yapılmıştı. O açıklamaları da hatırlayalım;

15 yıldır iki ayda bir çıkan Notos Dergi’nin Ocak-Şubat sayısının (90. sayı) Mart’a ötelenmesinin ardından yeni dergilerin de yayınlarına ara verdiği haberleri geldi.

Son olarak Dergâh ‘kağıt krizini’ gerekçe göstererek yayınlarına ara verdiğini duyurdu. Şubat sayısını yayınlayan dergi belirsiz süreliğine okuyucuya veda etti.

Dergi “32. cildimizin son sayısı olan Şubat sayımız çıktı. Maalesef okuyucularımıza üzücü bir haberimiz var: Bütün dünyada gözlemlenen kâğıt tedarikinde yaşanan zorluklar ve içinde bulunduğumuz şartlar dolayısıyla Dergâh Dergisi yayınına ara veriyor” sözleriyle durumu okuyucusuna açıklamaya çalıştı.

https://m.bianet.org/

Sevgilerle

Bu yazıyı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızdan paylaşırsanız fazlasıyla teşekkür etmiş olursunuz.

Daha fazla bilgi için beni sosyal medyada takip etmeyi unutmayın – Facebook, Instagram, Pinterest ve Twitter.

Yorumlarınız benim için değerli!