Psikolojik Şiddet Nedir? Destek Olabilecek Kitap Önerisi

psikolojik-şiddetler

Kendinizi değersiz hissetmenize neden olan bazı durumlar vardır. Kimi zaman bunu kendi kendimize yaparız. Değersiz, sevilmeye layık görülmeyen, hatta görmezden gelinen biri gibi hissedebiliriz. O dönem yaşadıklarımız, çevremizde olanlar, duygusal boşluklar bunu tetikleyebilir. Tüm bunları bir başkası yaptığında psikolojik şiddet şeklinde yorumlanıyor. Evliliklerde, ilişkilerde, arkadaş çevremizde, işyerinde farketmesek ya da anlamlandıramasak bile duygusal şiddete maruz kalabiliyoruz.

Sizi sürekli eleştiren, görmezden gelen, konuşmayan, en ufak bir kavgada duygusal olarak sizi boşlukta bırakan ve umursamayan insanlar aslında psikolojik şiddet uygulamış oluyor. Psikolojik şiddetin tanımı için bir alıntı yapmak istiyorum;

Uzman Klinik Psikolog Meral Sarıkaya, “Kadını kontrol etmek, aşağılamak, cezalandırmak amacıyla bedensel güç kullanılıyorsa fiziksel şiddet, duygusal güç kullanılıyorsa psikolojik şiddet, cinsel anlamda güç kullanılıyorsa cinsel şiddet ve maddi güç kullanılarak üstünlük kuruluyorsa ekonomik şiddet ortaya çıkar. 

npistanbul

Özellikle ilişkilerde kadın ya da erkek “Bana vurmaz, ama sigara içmez, ama iyi bir insandır” şeklinde düşüncelere kapılıyor. Bir kavga sonrasında yalnızlaştırılmayı, duygusal yoksunluğu ya da görmezden gelinerek cezalandırılmayı çok önemsemiyor. Fakat yıllar geçtikçe, kadın ya da erkek kendi değerinin farkına varıp, bundan yorulduğunda psikolojik şiddete uğradığını idrak ediyor.

Psikolojik Şiddet Nedir?

Şiddet türlerinden en sessiz ilerleyeni duygusal şiddet. Psikolojik şiddete örnek, karşınızdaki sizi sürekli küçümsüyor, destek olmuyor ya da yaşamla ilgili görüşlerinizle ilgilenmiyorsa,

Kimlerle görüşeceğinize bile karar verip, kendi adınıza kararlar almanızı engelliyor ya da çevrenizi küçümsüyorsa,

Sosyal alanlarınızdan hatta ailenizden sizi uzaklaştırmaya çalışıyor her fırsatta onları kötülüyorsa,

Kendinize güveninizi yıkarak, sürekli olarak fiziksel görüntünüz ya da fikirlerinizle, yaşamda yaptıklarınızla dalga geçiyorsa,

Sizi başkalarıyla kıyaslıyorsa,

İstediklerini elde edemediğinde sizi cezalandırıyorsa, konuşmayarak ya da yanınızda gelmeyerek,

Çalışmanıza izin vermiyor ya da çalışmadığınızda sizi çalışanlarla kıyaslayıp sürekli küçümsüyorsa,

Sürekli sorunları olan, çok konuşan, her şeye karışan biriymişsiniz ve bunlar kötü özelliklermiş gibi sizi baskılamaya çalışıyorsa, psikolojik şiddete maruz kalıyorsunuz demektir.

Özellikle bazı arkadaşlarımda gördüğüm, sinirlenince gözü bir şey görmez, her şeyi kırar döker ama bana asla vurmaz gibi laflar bu şiddeti görmediğimizin kanıtı aslında.

Evet fiziksel olarak size zarar vermeyebilir fakat o anlarda, kavga sırasında ya da küserek sizi belki en az iki hafta yalnızlaştırdığında yaşadığınız travmaları düşünmelisiniz.

Özellikle çocuklar psikolojik şiddet uygulayan anne ya da psikolojik şiddet uygulayan babayı farkedemiyorlar. Sürekli eleştirildikleri bir ortamda büyüyorlar ve gelecekte özgüvensiz bireyler oluyorlar. Bu nedenle çocuklarımıza sürekli sevgimizi gösterelim ve ona belirlediğimiz sıfatları yüklemeyelim.

Bunun için atılacak adımlardan biri açık açık konuşmak ve bir uzmandan yardım almak olabilir. Psikolojik şiddetten kurtulma yolları öncelikle farkındalıktır. Bunun farkına varmak ve çözüm yolları aramaya başlamak önemlidir. Yoksa sürekli kendinizi suçlu, güçsüz ve hep haksız taraf olarak görmeye mahkum olursunuz. Fakat siz güçlüsünüz! Ne olursa olsun küçümsenmeye, yalnızlaştırılmaya ya da görmezden gelinmeye layık değilsiniz. Bunu size kim yaparsa yapsın önce bunun farkına varın ve ayağa kalkın.

“Ben zaten hep böyleyimdir, ben zaten sinirliyimdir, ben zaten çalışmıyorum, ben zaten ona layık değilim, kiloluyum, zayıfım, uzunum, kısayım” gibi sıfatlara kendinizi hapsetmeyin. Bunu size yapanlara da izin vermeyin. Kendinizi değersiz hissettiren her insandan uzaklaşın ya da konuşarak bunu size yapmasını engelleyin. Eğer durum düzelmiyor ve sürekli tekrarlanıyorsa, kendinizi sürekli düzeltme ihtiyacı duyuyorsanız çift olarak bir uzmandan yardım alabilirsiniz.

David Burns – İyi Hissetmek

Eğer kendinizi bir çıkmazda hissediyorsanız, kimseyle konuşamıyor ya da yardım alamıyorsanız bu kitabı öneririm. Kitabın ilk bölümünde bir test var. Bu testi uygulayarak kitaba David Burns önerileriyle başlıyorsunuz. Kendimizi bazen yalnızlaştırıyor ve kimseyle derdimizi paylaşmak istemiyoruz. Nereden yardım alacağımızı bilemiyor ve tam anlamıyla kapana kısılmış hissediyoruz. Özellikle evliliklerde psikolojik şiddet çok daha ağır oluyor çünkü sürekli maruz kalıyoruz. Türk aile yapısında da maalesef hala çok az bir kısım ailesine olanları anlatıp, buna bir son verebiliyor. Ben kendimi kötü hissettiğimde ve bir çıkar yol bulamadığımda kitaplara ve müziğe sarılırım. Bu kitabın size iyi geleceğini düşünüyorum.

Sevgilerle…

2 Comments

  1. Tavsiye için teşekkürler… Şiddetin her türlüsüne karşıyım. Özellikle de kadın ve çocuklara karşı olanlara.

    1. Kesinlikle…

Yorumlarınız benim için değerli!