Şahmeran’ın Hikayesi Nedir?

Netflix platformunda yayınlanan Şahmaran dizisinden sonra oldukça merak edilen bir konu. Şahmeran’ın Hikayesi Nedir?

Türk-İran-Irak-Kürt ve Anadolu mitolojilerinde rastlanan akıllı ve iyicil olarak tanımlanan bellerinden aşağısı yılan, üstü ise insan şeklindeki Maran adı verilen doğaüstü yaratıkların başında bulunan ve hiç yaşlanmayan, ölünce ruhunun kızına geçtiğine inanılan varlık.

vikipedi

Şahmeran efsanesinde farklı anlatımlar mevcuttu. “Şahmeran’ın öldürülmesi olayı, her değişik söylencede ortak sondur. Bu ortak sonun, yani Şahmeran’ın öldürülüşünün ana amacı insanın sağlık ve şifa bulmasıdır. Hatta bazı anlatımlarda Lokman Hekim’in Şahmeran ile karşılaşması uzun uzun anlatılmakta, şifa veren otların neler olduğu Lokman Hekim’e Şahmeran tarafından söylenmektedir.”

Anadoluda bu efsane özellikle iyilik yapıp kötülük bulma kıssadan hissesiyle anlatılmaktadır. Kadının her koşulda fedakarlığı artık günümüzde ilgi görmese de Şahmaran hikayesi aslında tam da fedakarlık örneğidir. Şahmaran Binbir Gece Masalları’ndan bir hikâyede güzel kadın başlı bir yılan olarak karşımıza çıkar. Yunan mitolojisinde Medusa olarak da geçmektedir. Yılan ve kadın mitolojide sıklıkla karşılaşılan imgelerdendir.

Şahmaran’ı Kim Öldürdü?

Şahmaran’ı aslında dolaylı yoldan Camşab öldürmüştür. Yerini söylemeyince vurun kellesini emrini vermiş padişah. Kellesinin vurulacağını anlayan Camşab, istemeyerek de olsa Şahmaran’ın yerini göstermiş. Padişahın askerleri Camşab’ın söylediği yere gitmişler ve Şahmaran’ı öldürüp padişaha getirmişler.

Şah-ı Maran olarak da anılan Şahmaran buna rağmen yine de bilgeliğini Camşab’a bağışlamıştır.

Şahmeran Cemşab’a, “Benim başımı kaynatıp padişaha içir, padişah kurtulsun, gövdemi de vezire içir, ölsün, kuyruğumu da kaynatıp sen iç, böylece Lokman Hekim ol” demiş.

vikipedi

Şahmeranın mezarı olarak ise günümüzde Tarsus’un Kızılmurat ilçesinde bulunan Şahmeran Hamamı‘nın, Şahmeran’ın öldüğü yer olduğuna inanılmaktadır. Burada bahsedilen bölgede Şahmeran’ın imgesi hala sabunlarda, işlemelerde, kumaşlarda ve takılarda tasvir edilmektedir. Portreleri geleneksel olarak evlerin içindeki duvarlara, özellikle kızların yatak odalarının duvarlarına asılır. Resimlerinin asılmasının onlar için uğur getirdiğine inanılır.

Şahmeran Efsanesini Okuyabileceğiniz Kaynak Kitaplar

  • Anadolu Sahası Masal ve Efsanelerinde Yılan
  • Efsaneya Şahmaran
  • Şahmeran Hikayesi – Mehmet Dursun Erdem

Sevgilerle

Şahmeran’ın hikayesi nedir başlıklı yazımı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızdan paylaşırsanız fazlasıyla teşekkür etmiş olursunuz.

Daha fazla bilgi için beni sosyal medyada takip etmeyi unutmayın – Facebook, Instagram, Pinterest ve Twitter.

Yorumlarınız benim için değerli!