Zihinsel Gücü Artırmanın Yolları : Beyin Egzersizleri ve Mental Sağlık İpuçları

Dinlediğim bir söyleşide uzun yaşamın en büyük sırlarından birinin sürekli çalışan bir beyin olduğunu söylemişti programdaki uzman. Ben de etrafımda gördüğüm kadarıyla çok fazla okuyan ve düşünen insanların uzun yaşadığına tanık oluyorum. Yapılan pek çok araştırmaya göre zihnimizi ve vücudumuzu uyarılmış halde tutarak yeni bağlantılar kurabiliriz. Bu bağlantıları kullanarak yeni beyin hücreleri bile geliştirebiliriz. Bu bence çok heyecan verici bir sonuç. Bu yüzden bu yazıda zihinsel gücü artırmanın yolları : Beyin egzersizleri ve Mental sağlık ipuçları hakkında öğrendiklerimi ve okuduklarımı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Yeni beceriler öğrenerek beyninizi meşgul eder ve meydan okursunuz, bu da yeni sinirsel bağlantılar kurabilir ve bilişsel işlevinizi geliştirebilir.

  • Yeni bir dil öğrenmek, zihninizi genişletmek için mükemmel bir yoldur. Beyninizi alışkın olmadığı şekillerde çalışmaya zorlar ve çevrenizdeki dünyayı yeni bir dil perspektifinden görmenize yardımcı olabilir.
  • Yeni aktiviteler veya hobiler denemek de beyninizin zinde kalmasına yardımcı olabilir. Balo salonu dansı, dövüş sanatı, dikiş dersi veya yazı atölyesi gibi yeni şeyler yapmayı öğrenmek için fırsatlar arayın.
  • Oyun oynamak. Arkadaşlarınız veya ailenizle yeni oyunlar oynamak, özellikle satranç gibi daha yoğun oyunlar, bilişsel yeteneklerinizi artırmanıza ve geliştirmenize yardımcı olabilir.

Kaynak: https://www.wikihow.com/

Beyin Egzersizleri

Örneğin yeni şeyler denemek, farklı yerlere gitmek, yeni yemekler tatmak bile beynimizde çok farklı bağlantılar oluşturmamıza yardımcı oluyor. O zaman bu noktada şu soruyu sorabiliriz merak bizim için yardımcı bir kavram olabilir mi? Merak ettikçe yeni şeyler deneriz merakımız ölürse bütün kapıları kapatırız. Yeni şeyleri merak etmek ve bunların peşinden gitmek beynimizin gelişmesi için oldukça önemli. Mental sağlığın anahtarlarından biri. Beyni Aktif Tutmanın Yolları yazımı da okuyabilirsiniz.

Bu beyin artışından çeşitli mekanizmalar sorumlu olabilir. Egzersiz beyne giden kan akışını artırır, bu da çalışkan nöronlara oksijen, yakıt ve besinlerin ulaştırılmasını artırır. Araştırmalar, egzersizin, nöronların büyümesini, iletişimini ve hayatta kalmasını teşvik eden beyin kaynaklı nörotrofik faktör (BDNF) adı verilen bir maddenin seviyelerini artırabildiğini göstermiştir.

https://www.scientificamerican.com/

Beyni besleyen diğer bir etken ise beslenme şeklimizmiş. En iyi besinler ise ceviz, yaban mersini ve ıspanak! Harika çünkü üçünü de sevmiyorum 🙂 Yine yapılan çeşitli araştırmalara göre doymuş yağ oranı yüksek diyetlerle beslenen fareler, öğrenme ve hafıza testlerinde düşük performans göstermiş. Bu tür diyetlerle yaşayan insanların bunama riskini artırıyor demek oluyor.

Bununla birlikte, tüm yağlar kötü haber değildir. Beyin çoğunlukla yağdır – tüm bu hücre zarları ve miyelin kaplamaları yağ asitleri gerektirir – bu nedenle belirli yağları, özellikle balık, kabuklu yemişler ve tohumlarda bulunan omega-3 yağlarını yemek önemlidir.

Meyve ve sebzeler de beynin süper gıdaları gibi görünmektedir. Ürün, beyin hücrelerine zarar verebilecek atomlara karşı koyan antioksidanlar adı verilen maddeler açısından yüksektir. Araştırmacılar, yüksek antioksidan diyetlerin yaşlanan farelerde öğrenmeyi ve hafızayı keskin tuttuğunu ve hatta felçlerin neden olduğu beyin hasarını azalttığını bulmuşlardır. Bu düşünce için yiyecek.

Beyni etkileyen sadece ne yediğimiz değildir. Aynı zamanda ne kadar yediğimizdir. Araştırmalar, kalorisi kısıtlı diyetlerle beslenen laboratuvar hayvanlarının -normalden yüzde 25 ila 50 daha az- diğer hayvanlardan daha uzun yaşadığını göstermiştir. Ayrıca beyin fonksiyonlarını iyileştirdikleri, hafıza ve koordinasyon testlerinde daha iyi performans gösterdikleri ortaya çıkmış.

Zihinsel gücü artırmanın yolları arasında bir diğer öneri ise video oyunlarıydı. PUBG değildir tabi ama strateji oyunları ve hız gerektiren oyunlar öneriliyor. Çünkü video oyunları el-göz koordinasyonunu, derinlik algısını ve örüntü tanımayı artırırken zihinsel beceriyi geliştirebiliyor.

Son iki haftadır düzenli yapmaya çalıştığım meditasyon ise yine beyin aktivitesi nde oldukça önemli bir yere sahip. Meditasyon ile ilgili Netflix platformu üzerinden belgeselleri izleyebilirsiniz. Meditasyon gerçekten de beyin üzerinde çok farklı etkileri olan ve farkındalık kazandıran bir etkinlik. Düzenli meditasyon yapanlar, meditasyon yapmayanlara göre daha rahat ve daha yaratıcı hissettiklerini söylüyor. Aslında meditasyon bize farkında olmayı gelip geçen düşünceler arasında savrulmak yerine düşüncelere uzaktan bakarak tam olarak farkına varmayı sağlıyor. Bu da günlük yaşantımızda daha iyi odaklanmamıza ve beyin fonksiyonlarımızı daha etkin bir şekilde kullanmamıza neden oluyor.

Özet

Beyin gücünüzü geliştirmek her şeyden çok alışkanlıklarla ilgilidir ve alışkanlıkların oluşması zaman alır. Bununla ilgili şimdiye kadar yazılmış bence en kapsamlı kitaplardan biri Atomik Alışkanlıklar kitabı bu kitap okuyarak nasıl alışkanlık kazanabileceğiniz konusunda fikir sahibi olabilirsiniz. Sanırım kitap Storytel uygulamasında da mevcut. Zihinsel gücü artırmanın yolları uğraş istiyor gibi görünse de adım adım alışkanlıklar oluşturmaya da bağlı.

En iyi yaklaşım, aynı anda bir veya iki şeye odaklanmaktır. Hayatınızı baştan aşağı değiştirmek çok daha zorlu olacaktır. Bunun sonucunda da geliştirmeye çalıştığınız alışkanlıklar kalıcı olmayabilir. Bu verimsizdir. Pür Dikkat kitabının yazarı Cal Newport’un da dediği gibi insanlar çoklu görev değil tekli görev yapabilir.


Yeni haberler için bu siteyi Google News’ten takip etmeye devam edebilirsiniz.

Sevgilerle

Bu yazıyı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızdan paylaşırsanız fazlasıyla teşekkür etmiş olursunuz.

Daha fazla bilgi için beni sosyal medyada takip etmeyi unutmayın – Facebook, Instagram, Pinterest ve Twitter.

Yorumlarınız benim için değerli!