Bu ay biten kitaplar oldukça farklı türden ve karışıktı. Kendime yeni bir okuma planı geliştirdim. Bu yıl boyunca genellikle çapraz okumalar yaptım. Bu Ay Okuduğum Kitaplar 3 farklı türdeydi. Bu arada çapraz okuma nedir derseniz İlber Ortaylı’nın da sıklıkla tavsiye ettiği bir okuma türüdür.
Çapraz okuma yöntemi, aynı anda değişik türde ya da aynı türde kitapların okunmasını ifade eder. bu yöntem genellikle, akademisyenler, araştırmacılar, tarihçiler, dil-bilimciler tarafından kullanılır. Ayrıca Etkili Kitap Okumak Ama Nasıl? yazımda daha hızlı ve etkili bir şekilde nasıl okuyabiliriz sorusunun yanıtını bulabilirsiniz.
Fakat Kasım ayında bu yöntemi bırakarak yalnızca tek kitapları odaklandım. Bir kişisel gelişim kitabı, bir biyografi kitabı ve bir kurgu roman bitirdim. Okuduğum kitaplar listesi şöyle;
1. Kişi Olmaya Dair – Kişisel Gelişim
Gerçekten de Olduğun Kişi Olmak, Bir İlişkiyi ve Bir Hayatı Kurtarabilir
Carl Rogers tarafından kaleme alınan derin bir psikoloji kitabı. Benlik saygısını artırmaya yönelik uygulamalar ve Carl Rogers’ın birebir danışmanlık verdiği seanslardan alınan örneklerle ilerliyor. Kitap bence psikoloji öğrencileri için bulunmaz bir kaynak. Fakat bir süre sonra günlük okuma yapmak isteyen insanlar için ağır gelebiliyor. Kitapta pek çok yerde altını çizdiğim ve notlar aldığım bölümler oldu. Bazı yerleri ise bana fayda sağlamayacağını düşündüğüm için atladım. Bu atladığım yerler genellikle bir psikolojik danışmanın seanslar ve vakalar sırasında neler yapması gerektiğini anlatan kısımlardı.
Altını çizdiklerimden bazıları;
- “Başkaları ne der” bakışından, “ben ne derim” bakışına geçebildiğinizde olgunlaşmışsınızdır.
- Kendi içindeki duyguları doğru bir şekilde dinlemeyi, kendini daha az yargılayıp daha çok kabullenmeyi başardıkça, gitgide daha tutarlı biri olacaktır.
- Başkalarının benim için yaptığı değerlendirmeler bana yol gösteremez. Başkalarının yargıları, onları dinlemem ve oldukları gibi dikkate almam gerekse de, asla bana klavuzluk edemez.
2. Üç Büyük Usta: Balzac, Dickens, Dostoyevski – İnceleme
Stefan Zweig tarafından yazılan üç büyük Usta kitabı; Balzac, Dickens, Dostoyevski’nin eserleri ve yaşantıları üzerinden bir inceleme yazısı sunuyor. Kitabı okurken bu üç büyük yazar hakkındaki görüşlerini dikkatle ele aldım ve epey not tuttum. Kitabın bir başka boyutu ise Stefan Zweig’in anlatım üslubunun mükemmelliği ve kelimeleri kusursuz kullanması çok hoşuma gitti. Her bir yazarı kendi döneminde kendi çağdaşlarıyla değerlendiren Zweig, gerçekten tüm edebiyatçılar için okunması gereken bir kitap sunmuş.
Dostoyevski için yazdıklarından bir cümle; Kişiliğindeki bu olağanüstü ikilik, bu en hummalı rüya içinde bile uyanık olma hali, zekânın en derin duygu labirentlerine kadar uzanabilmesi, tüm bunlar Dostoyevski’ye ilk defa patolojik olguların metafiziğini yapma ve bilimin araştırıcı neşterinin ölü klinik vakada ancak yarım yamalak değinip geçtiği şeyleri eksiksiz şekilde betimleme yetisi verdi.
3. Robin Hood
Howard Pyle, hem yetenekli bir çizer hem de eğlenceli bir yazar. İletişim Yayınları’ndan aldığım Robin Hood bence en güzel basımlarından biri. Zenginden alıp yoksula veren ve Lincoln yeşili kıyafetleriyle Sherwood ormanının en yiğit ormancıları ile yaşayan Robin Hood neşeli maceralarıyla hafif bir okuma yapmak isteyenler için oldukça eğlenceli bir kitap. Her bölümde ayrı bir macera yaşanıyor ve bu maceraların hepsi mutlu sonla bitiyor. Bence şu sıralar herkesin tükenmişlik ve depresyonla uğraştığı dönemlerde bu tarz kitapları okuma listelerini eklemek duyguları yükseltmek adına etkili bir yöntem.
Hikayeyi anlatırken yazarın arada konunun arasına girip sizinle konuşur üslupla iletişime geçmesi benim oldukça hoşlandığım bir yöntem. Böylece gerçek bir hikayeyi tam olarak “anlatıcısından” dinlemiş olduğumu hissediyorum.
Siz bu ay neler okudunuz? Yorumlarda paylaşırsanız yeni kitapları keşfetmiş oluruz 🙂
Sevgilerle
Bu yazıyı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızdan paylaşırsanız fazlasıyla teşekkür etmiş olursunuz.
Daha fazla bilgi için beni sosyal medyada takip etmeyi unutmayın – Facebook, Instagram, Pinterest ve Twitter.
Yorumlarınız benim için değerli!