Kendini Geliştir, Kariyerini Yükselt!

başarılı-kariyer

Üniversiteden bir hocam dün facebook sayfasında yazı paylaşmış. “Teknolojiye giderek daha fazla yatırım yapan Estonya’da hükümet, ilkokullara birinci sınıftan itibaren bilgisayar kodu yazma dersleri koydu.” diye bir yazı konusu var.

2020 yılı yazı güncellemesi: Ülkemizde de bilgisayar kodlama dersleriyle anaokulu döneminden itibaren çocuklar kodlamayla tanıştırılmaya başlandı. Çocuklar teknolojiyle zaten içli dışlı. Önemli olan temiz teknoloji kullanımını desteklemek. Bununla ilgili de yakın zamanda detaylı bir yazı yazmayı planlıyorum.

Tam da bu sabah bunu düşünüyordum. Yükseklisans da dahil 3 üniversite bitirmiş olacağım ama excel bilgimle aldığım işler okuduğum okullar sayesinde girdiğim işlerden fazladır.

 Artık teknoloji çağında olduğumuzu, bilginin her an elimizin altında olduğunu unutmamak gerek. Kendini geliştirmek isteyen insan “kaynaklara ulaşmak çok zor ya” bahanesine sığınmamalı. Yeni şeyler keşfetmeye bakmak lazım. Başarılı bir kariyer için anahtar kelime kendini sürekli geliştir. Bu ne işime yarar deme, tavırlarınla fark yarat.

Bu yazı da ilginizi çekebilir: Başarı için temizliğe başlayın!

 Bol bol okuyup, işinin en iyisini yapmaya zorlamalısın.

kariyer-planlaması

Ne iş yapıyorsan yap, o işe yenilik getirmeye bak. Yetenekli olduğun veya keyif aldığın şeyi bul, ona tutun ve o konuda kendini geliştir. Maaşlı bir işte çalışmak zorunda mısın? Olabilir. İşi bırak, sevdiğin işi yap masallarını anlatmayacağım. Türkiye’nin ekonomisinin pek parlak olmadığı ortada. Neredeyse herkes maaşlı bir işte çalışmak zorunda. Bunun yanında bir şeylerden keyifte almak zorundasın. İşinden arta kalan zamanda bunu değerlendir. Gününün en azından yarım saatini hayalini kurduğun şeyi gerçekleştirmek için harca. Emin ol öğrenmekten asla sıkılmayacağın, yenilik getirebileceğin, standart yollardan sapma cesaretini gösterebildiğin şeyde başarısız olma ihtimalin asla yok.

Desteklenmenin Önemi

Herkesin bir kapasitesi vardır, sen çokta şeyapma ya diyen bir aileden, hayal kurduğumda bile paramız yetmez bizim ona diyen bir kocaya geçiş yaptım 🙂 Yani hayatımın her iki döneminde de benim gibi sürekli hayal kuran ve isteyince her şeyi yapabilirim kafasında olan bir insanı destekleyecek insanlar yanımda pek olmadı. Benim bu heyecanlarıma aynı heyecanla cevap veren kişilerden biri en küçük amcam oldu. Onun sayesinde bilgisayara, teknolojiye bu kadar meraklı oldum. Hangi programı sorsam veya yeni bir şeylerden bahsetsem hep yardımcı oldu, temin etmeye çalıştı. Hatta lisede sayısal sözel seçimimde eğer benimle gelmeseydi eğitim hayatım buralara gelemezdi bile 🙂 Etrafınızdaki insanlar da bu süreçte çok önemli. Öncelikle size destek olabilecek insanlarla daha çok zaman geçirin. Size ilham veren, neden olmasın diyenleri dinleyin. Her dediğiniz lafa bir kulp bulanları ise hayatınızdan çıkaramazsınız belki ama dinlemeyi bırakabilirsiniz. Hayallerinizden, hedeflerinizden böyle insanlara pek bahsetmeyin. Sizin enerji ve motivasyonunuzu düşürmekten başka bir işe yaramazlar. Ayrıca bu insanlara dikkat edin zaten kendileri de pek ilerleyememiş olurlar.

 Bu çağ bilgi çağı. Eğitimli olanın değil, kendini geliştirenin, okuyanın, kafa yoranın ilerlediği bir çağ. Hedefinize sahip çıkın. Attığınız adımlar hep buna yönelik olsun. Kendiniz için, çocuğunuz için bir adım atın. İnanın evde sadece kitap okumanız bile çocuğunuzun ileride kitap sevmesini sağlayacak. Sizin çevreye duyarlı olmanız, doğa için bir şeyler yapmanız ona da örnek olacak.

 Bu yazıyı yazarken nedense çok heyecanlandım. Umarım bu heyecanım size de yansımıştır ve aslında yapabileceğimiz ne kadar çok şey olduğunu anlatabilmişimdir.

 Sevgilerle..

3 Comments

  1. Yansıdı valla 🙂 Elinize sağlık, çok güzel anlatmışsınız.

    1. Çok teşekkür ederim, çok sevindim 🙂

  2. […] hazırladığınız konuyu en iyi sizin bildiğinizi unutmayın. Sunumu hazırlarken konu hakkında her bilgiyi öğrenmeye çalışın. İlla dosyanıza eklemenize gerek yok. Amacınız anlattığınız konuya tam bir […]

Yorumlarınız benim için değerli!