Klasikler dendiğinde bazılarının yüzü düşüyor. Sanki klasik kitaplar çok ağır dilli ya da zor okunan kitaplar gibi algılanıyor. Bu yazıda size su gibi akıcı 5 klasik kitap önerisi vermek istiyorum. Hem çok okunan hem de bir oturuşta bitecek yalın dilli kitaplar.
Mutlaka okunması gereken kitaplar nelerdir? diye soranlara bu kitapları listeye eklemelerini ve ilk bunlardan başlamalarını öneriyorum.
Önce Türk klasiklerinden en sevdiğim;
Sabahattin Ali – Kürk Mantolu Madonna
‘Her gün, daima öğleden sonra oraya gidiyor, koridorlardaki resimlere bakıyormuş gibi ağır ağır, fakat büyük bir sabırsızlıkla asıl hedefine varmak isteyen adımlarımı zorla zapt ederek geziniyor, rastgele gözüme çarpmış gibi önünde durduğum ‘Kürk Mantolu Madonna’yı seyre dalıyor, ta kapılar kapanıncaya kadar orada bekliyordum.’
Hermann Hesse – Siddhartha
Siddhartha’da Buddha’nın yaşamının ilk yıllarını şiirsel bir üslupla anlatan Hesse, insanın öz benliğini bularak uygarlığın yerleşik biçimlerinden kurtulmaya çalışmasını işler. Hermann Hesse- Siddhartha Kitap İncelemesi yazımda bu kitapla ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
George Orwell – Hayvan Çiftliği
İngiliz yazar George Orwell, ülkemizde daha çok Bin Dokuz Yüz Seksen Dört adlı kitabıyla tanınır. Hayvan Çiftliği, onun çağdaş klasikler arasına girmiş bir diğer çok ünlü eseridir. 1940’lardaki ‘reel sosyalizm’in eleştirisi olan bu roman, dünya edebiyatında yergi türünün başyapıtlarından biri olarak kabul edilir.
Dostoyevski – İnsancıklar
İlk seferinde tatsız bir izlenim olur, ama bu önemli değildir; iki dakika kalır üzerinizde bu izlenim, sonra geçer, hissetmezsiniz, her şey gibi geçer, çünkü siz de kötü kokarsınız, elbiseniz kokar, elleriniz kokar, her şey kokar…böylece, alışırsınız.
250 sayfadan az klasik kitap önerileri için bu yazıyı da okuyabilirsiniz: 250 Sayfadan Az Mutlaka Okunması Gereken Klasik İnce Kitaplar – Classics That Must Be Read Less Than 250 Pages
Yeni haberler için bu siteyi Google News’ten takip etmeye devam edebilirsiniz.
Sevgilerle
Bu yazıyı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızdan paylaşırsanız fazlasıyla teşekkür etmiş olursunuz.
Daha fazla bilgi için beni sosyal medyada takip etmeyi unutmayın – Facebook, Instagram, Pinterest ve Twitter.
Bu yazıyı daha sonra okumak için yazıdaki görseli Pin’leyebilirsiniz!
Yorumlarınız benim için değerli!